Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Produkcja CO2 w butli po gaśnicy śniegowej
#1
Witam, 
często mam wino w dymionach nie pod korek i zmuszony jestem do produkcji CO2 przy pomocy mieszania kwasku cytrynowego i sody oczeszczonej w butelce plastikowej 1.5 lita. Temat był ten opisany na forum. Sposob jest fajny ale dość uciążliwy przy przelewaniu kilku win w jednym dniu. 

Na innej stronie znalazłem ciekawy pomysł, aby ułatwić dodawanie co2. Pomijając dodawanie reduktora, który w naszym przypadku nie będzie raczej potrzebny jest to tani i szybki sposób. 

https://majsterkowo.pl/budowa-prostego-i...imbrownia/

Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
A myślałeś by zamiast produkować CO2 kwaskiem i sodą to spróbować używać syfonu do wody gazowanej i naboju z co2? Z 50 gram co@ wyjdzie ci około 25 litrów gazu. Są tacy co używają CO2 z nabojów do wiatrówek bo taniej wychodzą. Czytałem też że za kilka złotówek ludzie kupują suchy lód, sypią go do butli i mają sprężony gaz. Z kg co2 masz ponad 500 l gazu.
Pozdrawiam
Kamil
Odpowiedz
#3
Do dzisiaj nie myślałem o innym sposobie. Za każdym razem męcze się z ważeniem kwasku i sody. Ale skoro piszesz ze 1 kg co2 to ok.500 l więc zupełnie wystarczyła by mi nawet gaśnica 1 kg. Chociaż napewo gaśnica będzie śmiesznie wyglądać obok dymionów :D

W sumie koszt CO2 z kwasku i sody jest też dużo tańszy.
10 szt. nabojów 8g kosztuje 15 zł, co nam da ok. 40 litrów CO2
Za 12 zł mamy 1 kg kwasku i sody a uzyskamy z tego 250 litrów CO2.
Przyjąłem proporcję jakie przeczytałem w jednym wątku na forum, że z 30 g kwasku i 40 g sody uzyskamy 10 litrów CO2.

Dzięki za informację o 500l z kg CO2. Jak dobrze pamiętam to samochodowa ma 1 kg.
Odpowiedz
#4
Wiesz te 500 l z kg stałego CO2 jest teoretyczna.
Trzeba by było sprawdzić taką butle czy wsypując tam suchego lodu ciśnienie nie wyjdzie po za max dopuszczone dla butli.
Inaczej mogło by być to bardzo niebezpieczne.
Ja bym zaczął od 200 gram.

Ewentualnie kupił bym taka butlę https://www.plantagarden.pl/zestawy-co2/...-ista.html

Jeśli ma 500 gram to te 250 litrów gazu wystarczy na sporo win.
Pozdrawiam
Kamil
Odpowiedz
#5
Napewno stopniowo trzeba będzie sprawdzać jaka dawka kwasku i sody wytwarza określne ciśnienie.
Butle mają manometr (na szczęście) więc można stopniowo zwiększać ilość kwasku i sody.

Link zapisałem. Dzięki za info.



Skocz do: