Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o sprawdzenie przepisu na wino z rabarbaru
#1
Mam w ogrodzie piękny rabarbar i znalazłam na jednym blogu przepis na wino rabarbarowe. Proszę o informację czy proporcje w nim zawarte są prawidłowe oraz ile należy dodać drożdży. Będzie to moje pierwsze rabarbarowe wino i nie wiem czego się spodziewać.


Składniki: 
- 6 kg rabarbaru,
- 1 kg truskawek,
-  2 kg cukru,
- drożdże aromatic wine complex

Przygotowanie:
Najpierw na kilka dni trzeba zamrozić rabarbar i truskawki. Po rozmrożeniu (rabarbar stanie się miękki) wsadzamy owoce wraz z sokiem po odmrażaniu do wiaderka fermentacyjnego. Dodajemy 2 kg cukru rozpuszczonego w 10 litrach wody. Według przepisu do tego należy dodać drożdże z pektyną. Ile? W przepisie nie ma o tym informacji. Pomożecie?

Pozdrawiam ekipę instalującą (Proszę nie umieszczać reklam -TWA)

Anka
Odpowiedz
#2
Na taką ilość owoców zdecydowanie za dużo wody i raczej za mało cukru. Drożdże dawkujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, pektoenzym podobnie. Dlatego nie było tego w przepisie. Drożdży nie da się przedawkować więc daj połowę paczki.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: