Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przechowywanie korków
#1
Witam!

Pytanie jak temacie czyli jak przechowujecie tym razem nie swoje wina a korki?? Mam zamiar kupić większa ilość korków (głownie lite [wina dłuższego przechowywania] i aglomerowane [szybsza konsumpcja]) i mam zamiar przechowywać je w dużych 5l słojach z zamknięciem hermetycznym obecnie w spiżarni a później w piwniczce. Wole kupić większa ilość i mieć zapas niż kupować co jakiś czas i płacić dodatkowo za przesyłkę

Jak Wy sobie z tym radzicie bo nie wierze ze wszyscy kupują tyle ile potrzebują do jednego butelkowania :P
Odpowiedz
#2
nie jestem pewien, ale nie lepiej żeby miały dostęp powietrza? chyba lepiej żeby oddychały niż miałyby się kisić w słoiku.
To tylko moje rozważania teoretyczne. Nie miałem nigdy tak dużo korków
Odpowiedz
#3
No tak ale czy podczas "oddychania" nie przejdą jakimś zapachem a to nie pójdzie dalej w wino albo czy się nie rozeschną??

Odpowiedz
#4
Wsyp do worka foliowego, przyłóż do ust i zassij powietrze tak jak sie to robi przy pakowaniu próżniowym. Worek zaciśnij czymś lub zaklej i wrzuć do szuflady.

Jak myślisz, jak te korki są przechowywane zanim je kupi klient? :) Myślę, że mniej aptekarsko niż ci sie wydaje :)
Odpowiedz
#5
Czyli podobnie jak ze słojem z hermetycznym zamknięciem :D tylko ze nie wyssam z niego powietrza :P

Co do przechowywania korków zanim do nas trafia to jestem tego świadom jak są traktowane :D Jednak skoro już są nasze to trzeba się o nie w odpowiedni sposób zatroszczyć tak jak i o winka :)
Odpowiedz
#6
Lepsze jest wrogiem dobrego, nie ma co przesadzać.
A w słoiku można oczywiście też, oby nie był po kiszonych ogórkach :)
Pakowanie próżniowe ci doradziłem bo poruszyłeś wątek zapachów.
Odpowiedz
#7
Nie, nie po ogórkach, czyściutkie, nowe, wyparzone i wysuszone wiec zapachy tez nie straszne.

Bylem po prostu ciekawy jak kto sobie z tym radzi i może jakieś ciekawe sposoby by wyszły :D



Skocz do: