Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przedawkowanie pożywki. Wino już nie pracuje
#1
Witam.

Wino bananowe mały 5l nastaw już oddzielony od owoców. Ma 19 dni. Według ilości cukru i mierzonego Blg ma już około 16%. Drożdże Bayanus 995. Nie pytajcie dlaczego i co mnie podkusiło, ale po oddzieleniu owoców dosładzałem wino, myślałem ze będzie jeszcze trochę pracowało i dodałem około 3g pożywki. Po dosłodzeniu skusiło mnie spróbować jaki ma smak, to co wziąłem do ust wyplułem szybciej niż spróbowałem, smak słony, chemiczny nie do wypicia. da się to jakoś uratować? Proszę o porady?
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Fermentacja nadal trwa? Smak pożywki z czasem powinien zniknąć. Po dodaniu pożywki smak taki jest.

PS 16% wino bananowe na bayanusach? To może być niepijalne. Skąd pomysł na tak mocne wino?
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
Wino już nie pracuje. Fermentacji brak. Alkohol już około 16%. Wczoraj dodałem drożdże inne, pisało na nich 18%, ale nie ruszyły, pewnie alkohol je zabił.
Dlaczego bayanusy? Najpopularniejsze drożdże wszędzie o nich głośno więc początkujący się skusił. A tak swoją drogą jakie polecacie słabsze drożdże? Wszystko co widze to około 16-18%, są inne słabsze? ja też wolał bym wino słabsze w którym nie dominuje alkohol.
Odpowiedz
#4
Poczekaj, smak powinien zaniknąć z czasem.
Drożdży na rynku jest bardzo dużo.
Z dostępnych w marketach: Enovini WS do 13%; Fermivin 7013 do 15%
Inne do poszukania na specjalistycznych stronach.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#5
Pożywki poszło dość dużo, około 3-4g na wina tylko 5l. Nie poruszajmy tematu dlaczego ją dodałem, już za późno. Smak wina całkowicie nie pijalny, słony, chemiczny. Myślałem rozrzedzić wino z sokiem bananowym i wodą i dodać jeszcze raz bayanusy. Czy myślisz że z czasem może smak zniknąć?
Odpowiedz
#6
Możesz nastawić inne wino i to co masz stopniowo dolewać podczas fermentacji. Jest tego na szczęście mało. Wino bananowe jest bardzo dobrą podbudową do innego wina. Nie musi to być bananowe.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#7
Czy wino bananowe może być dobrą podbudową pod wino z zielonej herbaty? Myślałem takie nastawić
Odpowiedz
#8
Kto wie. Na pewno wino z zielonej herbaty jest bardzo fajne jak dodasz żurawinę i rodzynki. Z bananem nie robiłem ale powinno być niezłe.
Odpowiedz
#9
Poszedł bann, watek wyczyściłem, jak ktoś ma jakieś uwagi zapraszam na PW.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: