Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepis na Suktinisa?
#1
Znacie może przepis na litewskiego Suktynisa <sukinsyna w wersji polskiej> ?
Odpowiedz
#2
Ależ to łatwe, proszę uprzejmie. Tylko to chyba nie o tego Suktinisa chodzi, ten jest z grzybami :big:


STRĖVOS SUKTINIS

800g kiaulienos nugarinės
2 kiaušiniai
3 šaukštai džiūvėsėlių
3 šaukštai riebalų kepsniui kepti
1,5 šaukšto sviesto kepsniui užpilti
pipirų, petražolių
Įdarui: 3-4 džiovinti grybai
2 svogūnai
2 šaukštai sviesto
pipirų, lauro lapelių, druskos

Mėsa išmušama, pabarstoma prieskoniais, druska ir ant jos dedamas įdaras.
Įdaras: išmirkyti grybai išverdami, supjaustomi kubeliais ir pakepinami su susmulkintais svogūnais. Atšaldytas įdaras sumaišomas su sviestu ir iš jo formuojamas volelis. Sudėjus įdarą, mėsa suvyniojama voleliu ir pamirkoma į kiaušinių plakinį, o po to į džiūvėsėlius. Kepama riebaluose. Suktinis tiekiamas užpiltas sviestu. Aplink apdeliojama virtomis bulvėmis, virtomis morkomis, žaliaisiais žirneliais. Puošiama petražolėmis.
Odpowiedz
#3
Albo z mięskiem (chyba)

ŠVENTINIS VERŠIENOS SUKTINIS

120 g veršienos filė,
100 g šaltai rūkytos šoninės plonų juostelių.

Įdarui:
mėsos prieskonių,
50 g vištienos faršo,
25 g džiovintų slyvų,
20 g sūrio ''Svalia''

Padažui:
30 g grietinėlės,
sojos padažo,
30 g majonezo.

Veršienos filė plonai išmušame, pabarstome prieskoniais, uždedame įdaro ir susukame. Pusgaminį apsukame šoninės juostelėmis, kurių galus susegame smeigtukais. Kepame orkaitėje 10 minučių.
Ruošiame įdarą: į vištienos faršą sudedame smulkintas slyvas bei sūrio kubelius, išmaišome.
Ruošiame padažą: grietinėlę, sojos padažą, majonezą sumaišome ir užviriname.
Tiekiame su šviežiomis daržovėmis ir padažu.
Odpowiedz
#4
A już zupełnie poważnie: w piątek poprosiłem przyjaciela z Kowna o przepisy na Suktinisa i Zalgiris. Wątpię, żeby znał sam, ale człowiek jest obrotny, więc może zdobędzie.
Odpowiedz
#5
Składniki są znane ale proporcje i sporządzanie nie podali.
http://grupa.gastrona.pl/art/article_4009.php :big:
Odpowiedz
#6
Z tym d:nie_powiem: miodu, to chyba chodzi im o miód uprzednio przefermentowany?
Więc najpierw chyba rozcienczają i fermentują? Przy czym my taki miód nazywamy już generalnie pitnym, a dla nich jest to dopiero półprodukt do dalszej obróbki?
Czy dobrze rozumiem?
Odpowiedz
#7
A swoją drogą ciekawe czemu tych znakomitości - SUKTINIS , ŻALGIRIS ( Grunwald ) , 999 - nie ma w naszych sklepach . Za naszą "wschodnią" granicą są - to co robią handlowcy ???:glowa_w_mur:
Odpowiedz
#8
A ile takie cosik kosztuje na wschodzie? Jeśli można spytać.
Odpowiedz
#9
Myślę, że warto powrócić do wątku Suktinisa. Trunek to zacny. Może już ktoś ma chociaż przybliżoną recepturę i produkuje w zaciszu?
Jeżeli chodzi o kupno w Polsce, to widziałem parę razy w marketach. Cena nieprzyjazna - jakieś 70PLN za 0.5l. Na Litwie parę lat temu musiał być w przystępnej cenie, bo kupowałem i piłem podczas trzaskającego mrozu. Ale ceny nie pamiętam.
Odpowiedz
#10
Podtrzymuję pytanie. Czy ktoś coś wie?
Odpowiedz
#11
Witam,
powracam do wątku Suktinisa, może już ktoś zna recepturę ?
Odpowiedz
#12
Suktinis jest nektarem miodowym, czyli najprościej mieszanką miodu pitnego z nalewką miodową i dodatkami. Ogólna kwestia jest taka, miód w trakcie fermentacji ze składnikami typu żołędzie, jałowiec, goździki, pączki topolowe jest mieszany z destylatem miodu pitnego, aromatyzowany sokami z jagód, czarnej porzeczki i maliny, rozcieńczany wodą i finał, czasem miód jest czysty, a robi się nalew na tych składnikach, niemniej jednak zawsze dodaje się miodu pitnego i destylatu miodowego.

Składniki na każdy z tych litewskich nektarów można znaleźć, ale nigdzie nie są podane proporcje.

http://www.midus.lt/en.php?p=Products&gid=8 tu jest każdy omówiony i ile mniej więcej miód pitny ma stanowić całości.

Pomieszanie dobrego trójniaka z własnym krupnikiem da nam coś w deseń Vilnius czy Šventinė.



Skocz do: