Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepis na niedźwiedziówkę poszukiwany.
#1
Witam, poszukuje oryginalnego przepisu na likier miodowy zwany niedźwiedziówka.
Z pozdrowieniem.
Odpowiedz
#2
Witam.
Mówisz masz. Co prawda po niemiecku , ale to jest to.
Poguglaj Bärenfang, Meschkinnes lub Meschkinnis. Trochę tego jest. Znalezienie tego linku zajęło mi niecałe 5 minut leniuszku.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#3

jacuś

Znam ten przepis, ale Ci dziekuje za poszukiwania. Bärenfang jest w Niemczech znana nalewka.Pochodzi z terenow bylych Prus Wschodnich i znana tam pod nazwa Meschkinnes . Jej korzenie siegaja Litwy i jej niemiecka nazwa wywodzi od litewskiego meška. Tradycyjne receptury Bärenfang sa zblizone do Krupniku.
Przyjmuje zatem , ze niedźwiedziówka Alias Bärenfang = Krupnik.
Znalazlem przepis podany przez kolege Sewera na Krupnik Zmudzki. I to chyba jest to !
Pozdrawiam robimhuk
Odpowiedz
#4

Witam.
Niedźwiedziówka mazurska jak sama nazwa wskazuje pochodzi jak najbardziej z terenów Prus Wschodnich. Dodatkowo w linkowanej przeze mnie stronie można wyczytać, że tak właśnie można upolować niedźwiedzia. Wszak od tego pochodzi nazwa niedźwiedziówka. Według mnie to jest to, ale krupnik żmudzki też jest OK. Myślę, że niejeden niedźwiedź został powalony w trakcie degustacji krupnika.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#5
W internecie znalazłem taki przepis na niedźwiedziówkę:

Składniki:
350 gram płynnego miodu (można oczywiście rozpuścić skrystalizowany),
ćwierć łyżeczki cynamonu,
2 goździki,
0,25 litr araku,
1 litr 40% wódki
Miód wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzać. Powinien stać się gorący ale nie powinien się zagotować. Po ostudzeniu przefiltrować i zabutelkować. Po około 3 miesiącach nalewka powinna być gotowa.

Wszystko robiłem tak jak w tym przepisie tylko zamiast 0,25ml araku dałem 250ml spirytusu 95% i gotowałem to tak żeby tylko miód się rozpuścił,po co gotować mocniej skoro miód w 60 stopniach traci zdrowotne właściwości?
Co do miodu dałem wielokwiatowy i niedźwiedziówka wyszła super.



Skocz do: