Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przesłodzone winko półwytrawne
#1
Miałem winko z czerwonej porzeczki pół wytrawne, coś mnie pokusiło i je chciałem trochę dosłodzić.:)Dosłodziłem :( tydzień temu dałem aktywne drożdże z firmy Biowin, przed dodaniem zmierzyłem Blg 14 teraz mierzyłem Blg 5 czy jak zejdzie do O jest możliwość dosłodzenia jeszcze dziękuje za pomoc;)
Odpowiedz
#2
Tak.
Odpowiedz
#3
A do jakiego Blg dosłodzić ;)
Odpowiedz
#4
A jakie chcesz wino? Jak mocne jest?Jesteś pewny że po kolejnym dosłodzeniu nie będzie już pracować? Będziesz siarkował?


Co do procentów - http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Co do smaku - http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5886
Odpowiedz
#5
Dosładza się do smaku a nie do blg. Dawaj porcjami co jakiś czas, aż osiągniesz zamierzony efekt.
Odpowiedz
#6
Chciałbym by winko było półwytrawne a mam obawy że jak dosłodzę to drożdże mogą przestać pracować :(
Odpowiedz
#7
No to dosładzaj powoli, powiedzmy 50g/litr.
Odpowiedz
#8
Dziękuje za pomoc następnym razem już nie kombinuje ;)
Odpowiedz
#9
Czyli jak dodam za dużo cukru od razu to mogę "zabić" drożdże ???
Odpowiedz
#10
Tak, zbyt duże stężenie cukru może je "zabić".
Odpowiedz
#11
Grunz gdy zaczynam robić winko staram się nie przekraczać Blg 20 na samym początku to mam pewność że drożdże zaczną pracować
Odpowiedz
#12
A ja moje pierwsze winko jak nastawiłem to na balon 35litrów na start wsypałem 6kg cukru :pijemy:
No to miałem szczęście, że to w ogóle ruszyło :lol:
Odpowiedz
#13
6 kg na 35 litrów to nie jest wcale za dużo
z takiej ilości cukru to wychodzi raczej słabe winko
około 11-12%
Odpowiedz
#14
(20-02-2011, 17:02)pinki30 napisał(a): Miałem winko z czerwonej porzeczki pół wytrawne, coś mnie pokusiło i je chciałem trochę dosłodzić.:)Dosłodziłem :( tydzień temu dałem aktywne drożdże z firmy Biowin, przed dodaniem zmierzyłem Blg 14 teraz mierzyłem Blg 5 czy jak zejdzie do O jest możliwość dosłodzenia jeszcze dziękuje za pomoc;)

A po jakiego czorta dodawałeś ponownie drożdże ??? :glowa_w_mur:
Odpowiedz
#15
(20-02-2011, 19:53)jasiu-83 napisał(a): 6 kg na 35 litrów to nie jest wcale za dużo
z takiej ilości cukru to wychodzi raczej słabe winko
około 11-12%

balon miał 35 litrów.
Jak zrobiłem z tego pierwszy odciąg to uzyskałem 15 litrów czystego winka, które teraz się klaruje :sloik:

A który z tych "sprzętów najlepiej nadaje się do pomiaru cukru w winie ??"
http://allegro.pl/winomierz-cukromierz-p...89830.html
http://allegro.pl/2w1-winomierz-cukromie...50604.html
http://allegro.pl/winomierz-cukromierz-a...09883.html
Odpowiedz
#16
ten
http://www.euro-win.pl/sklep/product_inf...cts_id=105
Odpowiedz
#17
Grunz - wszystkie 4 (łącznie z tym co podała Megana) to ten sam winomierz Biowinu. W źwiąnsku z powyszszem wszystkie nadajom siem do d... - znaczy jako tako , na bezrybiu i rak ryba (chyba).

Jakbyś chciał już przyzwoitszy sprzęt do pomiaru cukru w moszczu i w czasie fermentacji to np. taki ze sklepu http://www.sklep.winiarz.pl/product_info...ts_id=1334- cukromierz 0-30%:
   
Odpowiedz
#18
Tasmol nie wiedziałem co mam poczynić miałem aktywne i myślę zaryzykuje, dodałem je do winka winko przeniosłem koło kaloryfera no i pracuje tak jak opisałem w powyższych postach a za pomoc dziękuje;)



Skocz do: