Liczba postów: 188
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2010
Lokalizacja: bytom
Miałem winko z czerwonej porzeczki pół wytrawne, coś mnie pokusiło i je chciałem trochę dosłodzić.

Dosłodziłem

tydzień temu dałem aktywne drożdże z firmy Biowin, przed dodaniem zmierzyłem Blg 14 teraz mierzyłem Blg 5 czy jak zejdzie do O jest możliwość dosłodzenia jeszcze dziękuje za pomoc
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2010
Lokalizacja: Wrocław / Aberdeen
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2010
Lokalizacja: bytom
A do jakiego Blg dosłodzić
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2010
Lokalizacja: Wrocław / Aberdeen
A jakie chcesz wino? Jak mocne jest?Jesteś pewny że po kolejnym dosłodzeniu nie będzie już pracować? Będziesz siarkował?
Co do procentów -
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Co do smaku -
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5886
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2008
Lokalizacja: Mysłowice
Nastrój: Obrona?
Dosładza się do smaku a nie do blg. Dawaj porcjami co jakiś czas, aż osiągniesz zamierzony efekt.
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2010
Lokalizacja: bytom
Chciałbym by winko było półwytrawne a mam obawy że jak dosłodzę to drożdże mogą przestać pracować
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2010
Lokalizacja: Wrocław / Aberdeen
No to dosładzaj powoli, powiedzmy 50g/litr.
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2010
Lokalizacja: bytom
Dziękuje za pomoc następnym razem już nie kombinuje
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2011
Czyli jak dodam za dużo cukru od razu to mogę "zabić" drożdże ???
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2010
Lokalizacja: Wrocław / Aberdeen
Tak, zbyt duże stężenie cukru może je "zabić".
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2010
Lokalizacja: bytom
Grunz gdy zaczynam robić winko staram się nie przekraczać Blg 20 na samym początku to mam pewność że drożdże zaczną pracować
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2011
A ja moje pierwsze winko jak nastawiłem to na balon 35litrów na start wsypałem 6kg cukru

No to miałem szczęście, że to w ogóle ruszyło
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Panoszów
Nastrój: Dobry zazwyczaj ;p
6 kg na 35 litrów to nie jest wcale za dużo
z takiej ilości cukru to wychodzi raczej słabe winko
około 11-12%
Liczba postów: 3.638
Liczba wątków: 243
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2011
(20-02-2011, 19:53)jasiu-83 napisał(a): 6 kg na 35 litrów to nie jest wcale za dużo
z takiej ilości cukru to wychodzi raczej słabe winko
około 11-12%
balon miał 35 litrów.
Jak zrobiłem z tego pierwszy odciąg to uzyskałem 15 litrów czystego winka, które teraz się klaruje
A który z tych "sprzętów najlepiej nadaje się do pomiaru cukru w winie ??"
http://allegro.pl/winomierz-cukromierz-p...89830.html
http://allegro.pl/2w1-winomierz-cukromie...50604.html
http://allegro.pl/winomierz-cukromierz-a...09883.html
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
Liczba postów: 3.650
Liczba wątków: 51
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
Grunz - wszystkie 4 (łącznie z tym co podała Megana) to ten sam winomierz Biowinu. W źwiąnsku z powyszszem wszystkie nadajom siem do d... - znaczy jako tako , na bezrybiu i rak ryba (chyba).
Jakbyś chciał już przyzwoitszy sprzęt do pomiaru cukru w moszczu i w czasie fermentacji to np. taki ze sklepu
http://www.sklep.winiarz.pl/product_info...ts_id=1334- cukromierz 0-30%:
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2010
Lokalizacja: bytom
Tasmol nie wiedziałem co mam poczynić miałem aktywne i myślę zaryzykuje, dodałem je do winka winko przeniosłem koło kaloryfera no i pracuje tak jak opisałem w powyższych postach a za pomoc dziękuje