Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przygotowana miazga, a falstart MD
#1
Witam,
jestem tutaj nowy, więc witam wszystkich ;o)

Od dawna chodziła za mną chęć na własną, małą winniczkę. Coś w tym jest ;)

No i na samym początku falstart. Po jednym dniu padła mi MD, a owoce już wyciśnięte, dodany pirosiarczan, pektyny. Jednym słowem miałem odczekać jescze 24 godziny i rozpocząć fermentację w miazdze.

Co robić? Póki co miazgę wstawiłem do lodówki, ale to już jeden dzień przeleciał, a ja jestem w polu z MD.

Co robić? Wywalić owoce do kubła? Szkoda trochę. Wino ma być z czarnych jagód z dodatkiem rodzynek plus jedna pomarańcza i cytryna. Winko wytrawne typu burgundzkiego.

Odpowiedz
#2
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7036

Kup drożdże aktywne.

Krzysztof



Skocz do: