Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przygotowanie butelek do korkowania
#1
Przymierzam się do zakorkowania swojego wiśniowego (pierwszy raz będę korkował). Dotychczas wino przechowywałem w butelkach po wódce.

Zamierzam zrobić tak: Butelki przepłukać wodą i przemyć szczotką do butelek, przepłukać roztworem piro, wlewać wino i korkować, nalepić etykiety.

Czy o czymś zapomniałem? Nie chciałbym popełnić jakiegoś niedopatrzenia.
Odpowiedz
#2
Po przepłukaniu piro dobrze jest odstawić butelki do góry dnem na pół godziny.
Odpowiedz
#3
Co do samego korkowanie jeszcze mam pytanko. Czy korek namaczać w spirytusie albo w piro przed samym korkowaniem?
Odpowiedz
#4
Wystarczy namoczyć korki we wrzątku.
Odpowiedz
#5
Możesz zagotować też te korki.
Odpowiedz
#6
Tak a propos korków to które będą lepsze?
Korki 1
Korki 2
Odpowiedz
#7
Jak długo masz zamiar przechowywać wino?
Odpowiedz
#8
Nie wiem dokładnie, ale myślę że nie dłużej niż 4 lata.
Odpowiedz
#9
Te korki z podanych przez Ciebie linków służą do przechowywania wina przez 1 rok. Do przechowywania na dłużej korki masz tutaj

EDIT
Przepraszam 2 lata
Odpowiedz
#10
Nie za bardzo wiem czym różnią się te "moje" od tych/? O które Ci dokładnie chodziło?
Odpowiedz
#11
Korki przeznaczone do przechowywania wina mają gwarantowany przez producenta okres wytrzymałości. Do przechowywania wina do 4 lat dobre będą te korki.

PS Kilka lat temu zakorkowałem butelki korkami złej jakości i miałem z tego powodu niepotrzebną robotę. Warto kupić korki dobrej jakości. Korki z tego sklepu są sprawdzone.
Odpowiedz
#12
Mogę zapytać w jaki sposób objawiają się korki złej jakości, gdy ich czas minie? Co się z winem dzieje?
Odpowiedz
#13
U mnie korki po roku zaczęły przeciekać. Musiałem butelki odkorkować i dać nowe korki. Od tego czasu zwracam uwagę na jakość korków.

PS Dla mnie cena korka jest ważna ale nie najważniejsza.
Odpowiedz
#14
Dziajl91 różnią się przede wszystkim rozmiarem. Przy korku 1 mm robi różnice. Po drugie granulacją korka i jakość surowca.
Odpowiedz
#15
Więc które korki mam zamówić? Powiedzmy do krótszego trzymania - mniej niż 1 rok. Drugie to pewnie zamówię te, które zaproponował Krzysztof1970.

Jaki rozmiar 23 czy 24 mm na zwykłe butelki po winie?
Odpowiedz
#16
24
Odpowiedz
#17
Ok. Dziękuję wszystkim za szybkie i treściwe odpowiedzi. W sobotę zabieram się za moje pierwsze korkowanie. (O ile korki zdążą do mnie dotrzeć).
Odpowiedz
#18
Mniej niż rok to wino ja trzymam w gąsiorze. Jeśli chcesz je jednak zabutelkować to użyj np tych zaproponowanych przez Ciebie.
Odpowiedz
#19
Też trzymam rok w balonie, ale potem czas zrobić kolejne, a to właśnie zakorkować chciałem.
Odpowiedz
#20
Wina do bieżącego spożycia trzymam w tym
Odpowiedz
#21
Też dobry pomysł. Ale i tak muszę kilkanaście butelek zakorkować i sprezentować znajomym.
Odpowiedz
#22
(28-12-2011, 19:25)dziajl91 napisał(a): Przymierzam się do zakorkowania swojego wiśniowego (pierwszy raz będę korkował). Dotychczas wino przechowywałem w butelkach po wódce.

Zamierzam zrobić tak: ...., wlewać wino i korkować, nalepić etykiety.

Czy o czymś zapomniałem? Nie chciałbym popełnić jakiegoś niedopatrzenia.
Po zakorkowaniu pamiętaj, aby butelki stały przez 1 dobę, by wyrównać ciśnienie w butelce do atmosferycznego. Jeżeli je położysz zaraz po zakorkowaniu, to nawet najlepszy korek ci nie pomoże - będzie przeciekać.
Odpowiedz
#23
Dzięki bardzo, że mnie ostrzegłeś przed tym.
Odpowiedz
#24
WitamKorków naturalnych nie zaleca się parzyć czy gotować !!! Jednak w przypadku użycia bardzo prostych korkownic (problemów z wtłoczeniem korka) korki można wcześniej przygotować - "zmiękczyć". W domowych warunkach wystarczy zanurzyć je na kilka minut w gorącej wodzie i ewentualnie w celu odkażenia przepłukać w roztworze pirosiarczynu potasu.

Po zakorkowaniu butelki należy pozostawić w pozycji pionowej na 24 h aby korki dopasowały się do szyjek butelek - rozprężyły, następnie układamy butelki poziomo (zamoczony korek) celem zapewnienia odpowiednich warunków do "oddychania wina".
Odpowiedz
#25
To jak z tymi korkami? Zmiękczać je w gorącej wodzie czy nie? Jakie reperkusje mogą powstać po zmiękczaniu tym sposobem? Może są jakieś inne sposoby na zmiękczenie korka?
Odpowiedz



Skocz do: