Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pzechowywanie wina w słojach
#1
Witam
Czy mocne wina które mają 15-17% można bezpiecznie przechowywać rok czasu w słojach z metalową zakrętką?
Jeśli zakrętka nie przepuszcza wody to chyba jest ok?
Fermentatory plastikowe są mniej szczelne a ludzie przez kilka miesięcy klarują w nich wino jeśli są mocno wypełnione.
Odpowiedz
#2
W plastikowych fermentorach przeprowadza się tylko fermentacje. W szklanym, szczelnym i wypełnionym słoiku można przetrzymywać wino gdy jest się pewnym że fermentacja się nie toczy lub się nie wznowi. Jeśli tak nie jest to grozi to wybuchem i wiesz co dalej...
Odpowiedz
#3
Powierzchnia kontaktu wina z powietrzem jest w słoju tak duża, że takie wino szybko się utleni. To dlatego butelki mają wąskke szyjki.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#4
A szklane butelki po sokach takich jak Kubuś,Tarczyn,Frugo też odpadają?
Odpowiedz
#5
Też. Z tych samych powodów.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny



Skocz do: