Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RYŻOWIEC ŻURAWINOWO-WERMUTOWY inspirowany przepisem SKRZYCHA
#26
Mój w smaku jest dobry ;) tylko ta mgła...
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Odpowiedz
#27
A może to nie mgła tylko zaćma :diabelek:.
Prócz tego w/g Skrzycha robiłem w tamtym roku (miesiąc później) ryżowe ze śliwką i one mimo wyraźnych oporów też się wyklarowało i jest całkiem fajne mimo że miałem poważne obawy (śliwka się ciężko klaruje).:)
Lech
Odpowiedz
#28
(02-03-2017, 21:38)lech.kuba napisał(a): ...ale jest modyfikacja - dodałem nieco piołunu i w smaku na razie wydaje mi się ciekawszy niż poprzedni, zobaczymy co będzie dalej:D.

Kolejny raz czytam o dodaniu piołunu do ryżowca Skrzycha. Jaką ilość dałeś na powiedzmy 10 litrów.
Mój ryżowiec Skrzycha co prawda dopiero po pierwszym zlewaniu, ale tyle dobrego słyszę o tym przepisie że na pewno nastawie od razu kolejny raz :)
Odpowiedz
#29
Piołunu dodałem 1 płaską łyżeczkę (do herbaty) na 15 litrów, ale czy dużo czy mało to będzie można ocenić dopiero za jakiś czas, próbując w trakcie pomiarów smakuje nieźle, nawet na bardzo wytrawnym poziomie blg -2,5 - -3.:)
Część wina zostanie wytrawna, a część zostanie dosłodzona, do jakiego poziomu to jeszcze nie wiem, dojdę do tego małymi kroczkami :D.
Lech
Odpowiedz
#30
Czekam więc na Twoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#31
OK, ale najwcześniej za 3 miesiące coś będę mógł ocenić:).
Lech
Odpowiedz
#32
Po ostatnim zlaniu w końcu piękny klar :) Test szklanki zaliczony na 5 :)
 
Tak więc po ponad 2 latach etykietowanie :)

[Obrazek: a6VSJGmp1W_iAFpwbGu3xGqC7_uAeWuLkt5KZ3NK...22-h740-no]
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor



Skocz do: