Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rosa rugosa & głóg. Relacja
#1
Cześć,

Postanowiłem zrobić relację z winka róży pomarszczonej z głogiem w proporcji 1 do 1.

Mój przepis :

rosa rugosa 3kg
głóg 3kg
cukier 3kg na pierwszą partię
woda na pierwszą partię 11,5 L

edit: blg nastawu 21

po kilku dniach kwasek 10g i pożywka kombi.Później karmel z 2 kg cukru + 5 L wody

Fermentator wyparzony we wrzątku i lecimy winko około 15-16% półsłodkie.

Po zlaniu ma być około 20 L winka,na razie wszystko nastawione w fermentatorze 35 L. Róża i głóg zamrożone wcześniej umyte włożyłem do fermentatora i zalałem ciepłą około 60*c wodą przegotowaną z cukrem. Mrożone owoce + ciepła woda dały mi temperaturę nastawu 28*c od razu.

Nastawiłem drożdże aktywne i po 25 minutach dodałem do nastawu.

   

   

Jak ruszy to dam znać :sloik:
Odpowiedz
#2
Drożdże ruszyły, cukru nie sprawdzałem bo jeszcze za wcześnie ale widać że drożdże działają.Zamieszałem fermentatorem i zakryłem.

Dzisiejsze foto nastawu.

   
Odpowiedz
#3
Czekam w napięciu na dalszą relacje.
Moje winko z rugosy capi okropicznie. Daj znać jak u ciebie zapaszki się kształtują.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#4
Cześć, początkowy zapach po zalaniu wodą owoców nawet przyjemny aż miałem ochotę na łyka tego kompociku :) , teraz podczas fermentacji raczej nie będę wąchał bo zawsze jak chcę powąchać to mi nos blokuje i odrzuca chyba co2 jak sądzę. Wzajemnie Pozdrawiam.

Dzisiaj przygotowałem karmel z 1kg cukru i jak wystygnie to do lodówki aż przyjdzie na niego czas. Nie robiłem mocnego bo taki średniaczek najbardziej mi smakuje do herbaty.

   

No a teraz ruszam na zbieranie grzybów i głogu.
Odpowiedz
#5
Dzisiaj sprawdziłem cukier i jest 13blg w pracującym nie odgazowanym nastawie .

   

Dodałem pożywkę kombi z Biowinu.
Odpowiedz
#6
A że tak zapytam, próbówki do cukromierza Ci nie dali?:)
Próbka do pomiaru powinna być w miarę możliwości odgazowana.
Odpowiedz
#7
Próbówkę wyrzuciłem razem z instrukcją bo myślałem że to opakowanie i reklamy w środku. :diabelek:



A tak na serio to mam kilka cukromierzy i pływają na stałe w nastawach pracujących a że tu na forum pisali że odczyt z tej próbówki może być mylny ponieważ jest wąska to ich nie używam.
Odpowiedz
#8
Nie wiem czy to prawda z tą próbówką, chociaż też o tym słyszałem. Kilka razy sprawdzałem na czystej wodzie o temp 20 stopni, no i zawsze 0 Blg.
Po za tym taki pomiar, jak na zdjęciu niesie ze sobą ryzyko zakażenia nastawu, zwłaszcza podczas "cichej".
Odpowiedz
#9
(30-09-2013, 19:43)łino napisał(a): Próbówkę wyrzuciłem razem z instrukcją bo myślałem że to opakowanie i reklamy w środku. :diabelek:
To mnie rozbawiłeś na wieczór. :rotfl:
Odpowiedz
#10
Te zafałszowanie wyniku prawdopodobnie jest wtedy gdy badamy pracujące wino w wąskiej próbówce. Piszę prawdopodobnie bo tego nie sprawdzałem a teraz dojść tematu gdzie to czytałem i kto tak pisał to nie dam rady.
Odpowiedz
#11
Dzisiaj blg zeszło na 7 dodałem karmel z 1kg cukru + 4,5 litra wody oraz 10g kwasku.

Aktualne blg=10

Przed dodaniem

   

Po dodaniu cukru i wody

   
Odpowiedz
#12
Dzisiejsze pomiary to -0,5 blg .

Dodałem karmel z 1kg cukru i 0,5L wody

Aktualne blg= 5


Odpowiedz
#13
Że tak spytam z ciekawości - dlaczego robisz karmel, zamiast zwyczajnie rozpuścić cukier w wodzie?

I doczytałam początek - co to znaczy -
Cytat:Drożdże ruszyły, cukru nie sprawdzałem bo jeszcze za wcześnie
Nie ma za wcześnie. Jeśli nie znasz początkowego blg, policzenie % będzie tylko orientacyjne.
Odpowiedz
#14
Megana,wszystko pod kontrolą ;) po prostu nastawiłem na 21 blg i dałem znać jak ruszyło . Po prostu otworzyłem wieko od fermentatora,zobaczyłem że się pieni i gazuje to znaczy ze żyje :) Podczas tej obserwacji nic nie dodawałem ani nie odejmowałem,po prostu kontakt wzrokowy z nastawem :)

Karmel to sam nie wiem czemu tak,po prostu łudzę się że coś z tego karmelu smakowo będzie wyczuwalne w gotowym winku ale nie wiadomo. :)

edit: Megana,już poprawiłem w pierwszym poście,nawet nie zauważyłem że zapomniałem podać blg startowe :)
Odpowiedz
#15
Dzisiaj sprawdzałem nastaw i mam minus 2 blg więc prawdopodobnie już jest 14,5% alko. Dodam jeszcze 0,5kg cukru.
Odpowiedz
#16
Dzisiaj sprawdzałem cukier i jest minus 2 blg .

Podsumowując mam 20,6 L nastawu w tym 5,5kg cukru co daje moc 16 % .

Drożdże to aktywne fermwin PDM z biowinu.

Teraz mam problem co dalej?

Trzymać owoce w wiadrze do 27 października ,po tym czasie dodać 1,5g piro na 10 L i dosłodzić 0,5kg cukru (na dosłodzenie nie do przerobienia na %) ?

Trzymać to w wiadrze do 27 października a piro 1,5g na 10 L i cukier (na dosłodzenie,nie do przerobienia na %) dać od razu?

Czy może przełożyć wszystko do butli 34 L którą mam wolną i tam niech stoi do końca miesiąca?

Mam takie wątpliwości ponieważ spodziewałem się że burzliwa fermentacja potrwa do końca miesiąca a wyszło że zakończyła się wcześniej i obawiam się że winko w wiadrze może się zepsuć albo piro szybciej wywietrzeje a jest za wcześnie na odłączenie owoców.

Co wy byście zrobili w takiej sytuacji?
Odpowiedz
#17
Drugi nastaw na tych samych owocach.

A dokładniej potrzymałbym owoce te 4-6 tygodni (przy 16% raczej wino się nie zepsuje). Następnie zlał znad osadu i owoców do osobnego naczynia, a na tych samych drożdżach i owocach zrobił drugi nastaw. Siarkowanie (jeżeli w ogóle) i dosładzanie dopiero po zlaniu.

Zanim bym zasiarkował dosłodziłbym do oczekiwanego smaku. Jest szansa, że cukier zabije drożdże i w tej sytuacji siarkowanie będzie zbędne
Odpowiedz
#18
Owoce rugosy jeśli coś z nich zostanie z tego nastawu będą na drugi nastaw jako dodatek do caniny. Canina będzie już bez głogu i na słabszych drożdżach bo te wydają mi się za mocne do takiego winka. Na DR dam drożdżaki z tolerancją około 14%.
Odpowiedz
#19
Oddzieliłem dzisiaj owoce od wina i już wiem że jest za dużo alko,wytrawne i mało wyraziste. To dopiero początek drugiego miesiąca więc czekam.
Odpowiedz
#20
Jak tam winko się sprawuje?



Skocz do: