Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozlewanie do butelek
#1
Witam, jestem młodym amatorskim winiarzem. Czytałem dużo i oglądałem filmiki na You Tube jak zrobić wino i co potrzeba. Wszystko zrobiłem jak należy mam już pierwsze wina lecz mam jeden problem. Mianowicie mam w balonie wino z wiśni i porzeczki, wsypałem do tego Spirit ferm stoper fermentacji aby zabezpieczyć wino (oczywiście po zakończeniu fermentacji). połowę wina rozlałem do butelek lecz zabrakło mi już butelek, więc postanowiłem że dokupię później, no i w ten sposób butla stoi już około 2 miesięcy i teraz nasuwa mi się pytanie do was. Jeżeli teraz wyciągnę korek z butli i rozleje wino do butelek to czy wino po jakimś czasie zepsuje mi się? Na skutek kontaktu z tlenem. Słyszałem, że gdy np butelke wina odkorkujemy to po kilku dniach się zepsuje, czy tak samo będzie gdy wyciągne korek z butli z winem zabezpieczonym środkiem Spirit ferm stoper fermentacji?
Odpowiedz
#2
Wina po zakończeniu fermentacji zrzucają też osad i trzeba też przelewać, więc nie wiem gdzie tu widzisz problem. Ściągaj korek i przelewaj do butelek!
Aha jeszcze jedno ,kto trzyma odkorkowane wino parę dni? Wino jest do picia!
No i po co Ci jakiś Spirit ferm? Pamiętaj że Ty to później będziesz pił. Rób na takich drożdżach jaki % alkoholu będziesz chciał uzyskać, dosypując cukru do momentu aż drożdże "zdechną" same z przejedzenia, a nie jakąś tam chemie sypiesz. Jak co to pytaj i czytaj
Pozdrowionka dareq



Skocz do: