Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ryż - żurawina - rodzynki.
#1
Witam

11 listopada nastawiłem wino 15L, po okołu 6ściu dniach przestało pracować, po dodaniu syropu z 1kg cukru mało co nie rozsadziło butla tak zaczęło fermentować( przez 5 dni), 
dzisiaj mija 12 dzień i bąbelek leci raz na 3/4 sekundy, moje pytanie brzmi kiedy to zlewać z nad osadu i czy dodawać jeszcze cukru jak przestanie pracować żeby dalej fermentowało ostro? 
Wino ładnie sie klaruje, kolor różowo-pomarańczowy 
A oto przepis:

2+1kg cukru
2kg ryżu
2 cytryny
drożdże 
pożywka
11L wody
20dag rodzynek
0,5kg żurawiny
Odpowiedz
#2
Cukru jest na 15%
Ile drożdże zrobią ? Nie wiadomo bo nie piszesz jakie użyłeś.
Na razie fermentacja jest szybka. Kontroluj poziom cukru mierząc blg lub jak nie masz cukromierza to kosztuj.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
A może posiadasz cukromierz, bo poziom cukru (blg) jest bardzo pomocne w takich sytuacjach, a kosztuje naprawdę niewiele i na ogół można go kupić w marketach budowlanych.
Lech
Odpowiedz
#4
Dałem drożdże ENOVINI, na opakowaniu pisało że 18%
Odpowiedz
#5
(24-11-2016, 15:02)wuadix napisał(a): Dałem drożdże ENOVINI, na opakowaniu pisało że 18%

I co tyle chcesz mieć w winie ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
15% wystarczy, po jakim czasie moge zabić drożdże i czym? Przed zlaniem znad osadu czy po?



Skocz do: