Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ryżowe ze śliwkami..
#1
Star 
26.03.2016

Ryżowe ze śliwkami..

Kolejny tegoroczny eksperyment.

Nastaw w 10 pojemniku

Ryz - 1 kg (płukanie 12 krotne)
Śliwka Fryga mrożona krojona w kostkę, około 2,5 kg
Sok z jednej pomarańczy..
Cukier na razie 2 kg..Docelowo około 2,5 kg.
MD Zamojscy
Odpowiedz
#2
Proponuję dodać pektoenzym. Możesz mieć problemy z klarowaniem. Powodzenia.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
Nic nie dodam, liczę ze nie będzie problemu. Robilem z tych samych, mrożonych, krojonych śliwek wino z tarnina, wyszło super i szybko się sklarowało, choć wiadomo ze tarnina wybitnie poprawia klarowanie..Jak będzie pokażą najbliższe miesiące. Jeśli się nie sklaruje po 3-4 miesiącach wówczas pektoenzym będzie bardzo wskazany w tym przepisie.

W końcu to tez kolejny eksperyment. Nastaw z dwóch składników na trudno klarujące wino.
Odpowiedz
#4
Witam
Przykleję się tutaj,bo nie widzę podobnego tematu...
Czy próbował ktoś robić wino ryżowe z wiśniami ???
Odpowiedz
#5
Ja.
Nastawiłam ryż i wyjechałam na urlop, dziecię przez ten czas mieszało w pojemniku. Po powrocie odczekałam jeszcze prawie miesiąc, na koniec na kilka dni dodałam wiśnie i dopiero zlałam.
Reszta jak zawsze.
Tu jesteśmy, my wszystkie staruszki.
http://oddzialgeriatryczny.blog.pl/

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania

I believe in Sherlock Holmes.

Odpowiedz
#6
Wracam do ryzowca ze śliwkami. Wino wyszło mocniejsze od innych (tamte maja po 13-15%), mimo ze na tych samych drożdżach. Wg. moich obliczeń ma około 16%. Ma kolor miąższu śliwek, czyli miodowy. Smak mało intensywny (może z winy wyższego poziomu alkoholu), półwytrawne. Myślę ze śliwek powinno być dwukrotnie więcej w tym przepisie, ale więcej nie miałem. Jest pijalne ale to nie to co miało być. Myślę czym by je doprawić, może goździki, może zioła prowansalskie? Moze co innego? Czekam na propozycje.

Na razie próbnie zalałem tym winem w butelce 0,7 plaska łyżeczkę ziół prowansalskich. Po robocie spróbuje kupić goździki i do kolejnej butelki wina dodać kilka goździków..

Oczywiście wino jest młode, ale nie sadze aby po ułożeniu znacząco zyskało na smaku a to głównie dlatego ze było za mało owocu..W tej chwili wino intensywnie się klaruje.

(09-06-2016, 16:52)karaoke20 napisał(a): Witam
Przykleję się tutaj,bo nie widzę podobnego tematu...
Czy próbował ktoś robić wino ryżowe z wiśniami ???

Wiśnia szybko się klaruje, ryz to spowolni a nic do smaku nie doda. Moze z jabłkiem było by ciekawszym eksperymentem? Albo z aronią, czy zieloną herbatą.

Oczywiście jak zrobisz jak piszesz, będzie to nowe doświadczenie dla nas wszystkich.
Odpowiedz
#7
Z goździkami trzeba bardzo uważać, bo dają bardzo intensywny smak nawet kilka sztuk, ja w ten sposób przesadziłem w winie kartonikowym jabłkowym.:D
Lech
Odpowiedz
#8
(10-06-2016, 09:07)lech.kuba napisał(a): Z goździkami trzeba bardzo uważać, bo dają bardzo intensywny smak nawet kilka sztuk, ja w ten sposób przesadziłem w winie kartonikowym jabłkowym.:D

Dzięki za uwagę, spróbują na początek z jednym na 0,7 litra.



Skocz do: