Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rybki i inne wodne przysmaki
#1
Bardzo proszę

Filety z dorsza [nie kostkę] lekko solimy i skrapiamy mocno sokiem z cytryny ,zostawiamy w lodowce na dwie, trzy godziny.
Smażymy na oliwie po 2 min z każdej strony ,podlewamy odrobiną białego wina i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.Delikatnie wykładamy na półmisek i wkładamy do piekarnika 100 st żeby nie wystygł z pozostałego soku sporządzamy sos cytrynowy

czyli łyżka masła, łyżka mąki ,rozprowadzamy w rondelku ,nie rumienimy ,dodajemy łyżeczkę cukru szklankę bulionu z kostki ,sok pozostały od duszenia ryby i sok z połowy cytryny wraz z otartą na tarce skórka. Sos doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy po 5 min dodajemy dwa żółtka i mocno mieszamy by sos uzyskał konsystencję gestej śmietany.
W razie konieczności skorygowania gęstości ,przed dodaniem żółtek, dodajemy bulionu lub mąki rozczynionej w mleku .

Gorącą rybę serwujemy polana sosem i posypaną tymiankiem.
Odpowiedz
#2
No super ! A z jakimi dodatkami? Pieczywo? Sałatka?
A coś z łososia? Tej ryby jakoś wyjątkowo tu wiele ,od świeżej do mrożonej,filety,dzwonki ,cała...
Odpowiedz
#3
Przeczytałem co napisał Plecionka i... żołądek mi się do kręgosłupa przykleił... Mniam! :jedzenie: Chyba coś takiego przyrządzę dla mojej połowicy...
Odpowiedz
#4
Łosoś bardzo proszę :

filet kroimy w kawałki wielkości 10x10 cm lub podobne większe lub nieco mniejsze i grillujemy lub smażymy na minimalnej ilości tłuszczu dosłownie patelnia przetarta pędzelkiem i bardzo mocno rozgrzana po opieczeniu[usmażeniu]skrapiamy octem balsamicznym i smarujemy pesto ,podajemy z białym pieczywem które maczamy w oliwie z oliwek doprawionej czosnkiem i solą .
Odpowiedz
#5
Ryba pieczona ala Tomek

Za namową kilku forumowiczów ;) podaje przepis na rybę pieczoną z pieczarkami.
Odpowiednią ilość ryby ( osobiście kupuję filety, choć raz robiłem z tzw. dzwonów szczupaka i tez była pyszna - tylko ości :kwasny: ) kroimy na małe kawałki, nacieramy ziołami (ja stosuje gotowe mieszanki ziołowe do ryb) i solą. Obtaczamy w mące i smażymy. Usmażoną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni smażymy pokrojone pieczarki, cebule i paprykę ( można też inne warzywa wg. indywidualnych upodobań). Następnie warzywa z grzybami przekładamy do naczynia z rybą i (najlepiej po kilku godzinach) całość zapiekamy w piekarniku przez mniej więcej 15-30 minut. Zdecydowanie polecam nie wysmażać za bardzo ryby i warzyw, gdyż w piekarniku i tak się dopieką i będą bardziej soczyste.
Smacznego! :helo:
Odpowiedz
#6
To ja jestem jedną z namawiających, bo ryba jest pyszna - jadłam to wiem - warto ją zrobić, od razu w dużych ilościach, zimna też jest bardzo smaczna.
Odpowiedz
#7
Potwierdzam słowa Danusi i Tomka.
Ryba naprawdę jest pyszna, szczególnie jeśli nie żałuje się ziół (próbowałam z majerankiem, oregano i bazylią). Tomek nie uściślił, że tymi innymi warzywami mogą być np. składniki Mieszanki Królewskiej Hortexu, czyli kalafior, brokuły i marchewka krojona w plasterki - szczególnie zimą, kiedy ogrody niezbyt nas rozpieszczają.
W podanym zestawie rybka tak dobrze smakuje, że nie trzeba oblewać jej żadnymi sosami czy serem.

Poza tym ryba smakuje doskonale jako osobne danie, ale nie kłóci się także z ryżem czy kaszą (jęczmienną albo kus-kus).

No i najważniejsze - jest to naprawdę smaczne danie, a słowa autora wątku świadczą o tym, że przygotowanie go nie nastręcza trudności nawet mężczyznom ;) :big::diabelek::chytry:

Ola
Odpowiedz
#8
O przepraszam Ola - w moim domu w większości ja gotuję :jedzenie:
Moja kochana +1 robi to rzadko - co nie znaczy, że mniej smacznie niż ja.
Tak więc faceci potrafią gotować - tylko niektórym się nie chce :diabelek:

Pamietam np. że gdy nastawiałem z DarkiemRz trójniaka na soku z berberysu to poczęstował mnie i AdamaC przepyszną ryba pieczoną w winie i z warzywami. jak sobie przypomnę to również podam przepis na forum - chyba, że Darek będzie szybszy.
Odpowiedz
#9
Macieju . No jak podajesz przepisy ze składników które uwielbiam to.... prorok jaki :big:
Odpowiedz
#10
Podpisuję się pod słowami Tomka ,mężczyźni nierzadko świetnie gotują ,
Ja również w kuchni nieźle sobie radzę.
Odpowiedz
#11
Pięknie, pięknie - ale zaproponujcie jeszcze do tego stosowne wino :polewam:
Odpowiedz
#12
Swego czasu wypracowałem dość podobny przepis na rybkę. Podobnie jak Kalinowa wstępnie rybkę panieruję i podsmażam. Taką układam na dnie żaroodpornego naczynia. Następne w kolejności są podsmażone pieczarki i również podsmażona (ale niezależnie od pieczarek cebula). Pieczarki najlepiej smażyć na maśle do zarumienienia (później na tym samym maśle cebulę). No i na koniec wszystko zalewam sosem - gęstą śmietanę (najlepiej 30%) łączymy z łyżką przecieru pomidorowego i dodajemy sól oraz dużo suszonego tymianku. Można jeszcze posypać starkowanym serem żółtym. 20-30 min w piekarniku i wcinamy... ;)
Odpowiedz
#13
Łosoś z warzywami

Filet z lososia
marchewka 2 duże
pietruszka jedna duża
seler połowa, lub 1 mały
por 1/2
cebula 1 szt lub 4 szalotki
sól , oliwa

Filety z łososia kroimy i gotujemy na parze,

Marchew,pietruszkę,seler ucieramy na grube wiórki i smażymy lekko posolone na oliwie z oliwek,każde osobno ,wrzucamy do garnka z rybą w stanie półtwardym.
Cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy i dodajemy do ryby ,por w cienkie krążki i do garnka.
Teraz wszystko mieszamy i dusimy 10 minut.Gotowe serwujemy do tego dania wino białe, półwytrawne.
Odpowiedz
#14
;) Nie zgadzam się z Kalinową i Plecionką.
Najsłynniejsi kucharze to właśnie mężczyźni: M. Kuroń, Pascal, Makłowicz, Chef Paul, Anthelme Brillat-Savarin (Fizjologia smaku) i inni, a na naszym forum też się paru panów ujawniło ale prym wiedzie Plecionka :brawo:
Odpowiedz
#15
Dzięki sawer jeśli masz jakieś kulinarne życzenia ,służę.
Odpowiedz
#16
Zapiekanka z łososia

Skład
50dkg łososia filet
10dkg łososia wędzonego
szklanka ryżu
pęczek koperku
tarty żółty ser
masło
ćwierć litra śmietany kremówki
cytryna

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ,łososia kroimy w kostkę,wszystko ukladamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.

Ryż ,masło, łosoś surowy skropiony cytryną,koperek odrobina wędzonego i znowu ryż itd,na koniec zalewamy śmietana ,posypujemy serem i do pieca 1,5h w temp 180st
Odpowiedz
#17
W takim razie zamieszcze banalnie prosty przepisik na tagiatelle z lososiem.
Przepis podejrzalam w robocie.

Rzeczy ktore beda nam potrzebne porcja na 2 osoby:
kawaleczek filetu z lososia ok 100g
kawaleczek lososia wedzonego na zimno ok 100g
makaron tagiatelle
smietana slodka (najlepiej plynna)
pesto zielone
parmezan
zabek czosnku
sol i pieprz czarny

Makaron gotujemy.
Na patelnie wlewamy smietanke - sporo. Do tego wrzucamy czosnek (zgnieciony) pokrojone w kosteczke kawalki lososia swiezego i wedzonego, czekamy az rybka sie zetnie.
Nastepnie dodajemy parmezan, pesto i makaron. Na koniec doajemy sol i pieprz do smaku. Calosc posypujemy parmezanem.
Jesli sosik za bardzo gestnieje w czasie przygotowywania mozna podlac troszke smietanki lub oliwy z oliwek.

Przygotowanie tego dania zajmuje kilka minut o ile ma sie wczesniej ugotowany makaronik.

polecam
Odpowiedz
#18
Karina niezłe ,warto posypać świeżą bazylią i tymiankiem ,doskonale podkreślają smak ryby
Odpowiedz
#19
Pomimo, że lubię sam coś złowić, to jednak wolałbym polegać na 100% dostępności do surowca :) dlatego pomyślałem o przepisach bazujących na filetach np. z mintaja, morszczuka, pangi, tilapii.
Odpowiedz
#20
Niewyszukane, proste przepisy, ale mi smakują.
Szczupak.
Na patelni: olej, warstwa cebulki (plastry), warstwa szczupaka, warstwa cebulki, szczypta soli - posypane solidnie słodką papryką. Dłuuuugo na wolnym ogniu (mam 10mm blacik, który kładę na gazie. Po pewnym czasie przewracamy ostrożnie wszystko i znowu nieco papryczki.
Szczupaczek nabierze soczystości, a i tak najchętniej pochłaniam tą cebulkę. Podobnie można zrobić karpia to wytopi się z niego nadmiar tłuszczu.

Karp.
Obrane kawałki kropię cytrynką na 1-2 godziny. Każdy kawałek osobno idzie do folii aluminiowej z kilkoma plasterkami cebulki, 1/2 kostki rosołowej (może być wegeta), odrobinką masełka, sporą ilością ziołowej przyprawy do ryb. Szczelnie zawinięte foliaczki do piekarnika.

Uwaga ogólna: RYBA JEST TYM SMACZNIEJSZA IM DŁUŻEJ TRWA JEJ OBRÓBKA TERMICZNA.

Rybka terenowa.
Kopiemy dołek np. 60 x 60 cm i około 80 cm głęboki. Palimy ognisko w nim, pieczemy ziemniaki, itp. Wieczorkiem na metalowej siatce tuż nad żarem/popiołem układamy wcześniej obrane i osolone rybki. Dołek zakrywamy blachą i darnią. Śniadanko na rano mamy wyborne. Aha, jak mamy kilka suchych gałązek wiśni to wrzucamy na żar przed umieszczeniem tam ryb.
Odpowiedz
#21
Ryba po grecku wersja szybka

1kg Filetów z mintaja ,morszczuka dorsza lub kostka filetowa z tych ryb pod warunkiem że kostka jest z prasowanych ryb a nie z mielonych
opakowanie mrożonki warzywa w paski,
2 duże cebule,
oliwa z oliwek,
łyżka przecieru pomidorowego,
sól,pieprz,łyżeczka cukru

Zamrożone filety wkładamy do garnka na rozgrzaną oliwę ,rybki puszczą sok więc chwilkę dusimy, a w tym czasie musimy zeszklić cebulę.
Cebulę i resztę składników dodajemy do ryby i dusimy jeszcze ok 1/2h delikatnie mieszając.

Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko i białym wytrawnym lub półsłodkim winem.
Odpowiedz
#22
Ryż Basmati z krewetkami.

szklanka ryżu,
100-200 gram krewetek mrożonych,
200 gram[1/2 opakowania]mrożonego zielonego groszku
oliwa z oliwek,
sól.

Ryż gotujemy na sypko,w tym daniu ważne jest by ryż pozostał lekko twardy dlatego używamy Basmati ,ktory jest bardzo dobrej jakości i do tego smaczny,ostatecznie może być ciemny ryż paraboliczny np UncleBen's.

Do gorącego ryżu dodajemy krewetki ,groszek i trochę oliwy z oliwek i dusimy stale mieszając na małym ogniu ok 10 min .

Podajemy to jako przystawkę lub jako dodatek do kremu rybnego.

Proste a jakie smaczne.
Odpowiedz
#23
Super szybka zakąska do wódeczki i nie tylko.
Bierzemy 250 gram fileta z łososia,sól,pieprz,jedną cebule,jedną cytrynę,oliwę z oliwek,magi .
Myślę że fotki pokazują dokładnie wszystkie etapy.Ja daje sok z całej cytryny, to daje słono kwaśny smaczek.
Smacznego.
p.s
dodam że łososia,śledzia,pstrąga można spożywać po osoleniu na surowo,posiadają specjalne enzymy tj. ich mięso bez szkody dla zdrowia.
[Obrazek: 77075675uw6.jpg]
[Obrazek: w580.png]
[Obrazek: llay5.jpg]
[Obrazek: w580.png]
[Obrazek: lllxd3.jpg]
[Obrazek: w580.png]
[Obrazek: lllluu4.jpg]
[Obrazek: w580.png]
Odpowiedz
#24
Qrcze, bazyli - już drugi raz dzisiaj przez Ciebie zgłodniałem ;)
Odpowiedz
#25
Cytat:Wysłane przez bazyli
Super szybka zakąska do wódeczki i nie tylko.
Bazyli, do jasnej cholery!
Człowieku ja jeszcze kolacji nie jadłem, a Ty co? Jakieś takie kiełbaski, łososiowe tatary. No to jak? Kanapki, które żona zrobiła na kolacje won za okno...? A skąd ja teraz łososia wezmę, bo wódeczkę mam. Ech, Ty kurde balans...
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz


Skocz do: