Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rybki i inne wodne przysmaki
#26
Z Tesco. Łososie są w Tesco, a jak wiadomo Tesco otwarte jest 24/h. Właśnie wróciłem... hehe, ech ten Bazyli...
Odpowiedz
#27
Taaa... wrócę z Tesco z łososiem, a Bazyli w międzyczasie walnie jakiś przepis na superszybką zakąskę np. z krewetek i co? Pierdzielę idę na kanapki, też fajne, z wędlinką, pleśniakiem, jajeczkiem i kawiorem. Smacznego.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#28
Witam wszystkich ten wątek zostanie w krotce połączony z tym
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
a dla przejrzystości zupy rybne dostaną oddzielny temat.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#29
Ceviche robi się z surowej ryby, bez obróbki termicznej, ale ostatecznie ryba jest "ugotowana". Poza tym genialnie smakuje.
Potrzebujemy: białą morską rybę (pokrojoną albo najlepiej poszarpaną palcami w paseczki), cebulę (najlepiej czerwoną, pokrojoną w cieniutkie piórka), papryczkę chilli (ostatecznie chilli w proszku), sok z limonek (ew. z cytryn, ale limonki o niebo lepsze), odrobina soli.
Do słoika kładziemy warstwę ryby, na to cienką warstwę cebuli z chilli (śmiało można dawać dużo chilli), potem znowu ryba itd. Później zalewamy to sokiem z limonek tak, żeby przykryć wszystko i do lodówki na ok. 3-5 godzin. I gotowe. Smakuje wspaniale- ryba ścina się od kwasu cytrynowego i smakuje, jakby była ugotowana. Polecam- robiłem już parę razy.
Odpowiedz
#30
Witam.
Chciałem Wam zaproponować super szybką sałatkę z matjasów.
600-700 gram matjasów,jabłka,ogórki kiszone,cebula,dip knorra koperkowo/ziolowy,2łyzki cukru,sok z połówki cytryny,
pieprz,jeden duzy jogurt.
Śledzików nie moczę,takie odrazu kroję są bardziej aromatyczne,resztę chyba widać na fotkach.Polecam na nie zapowiedziane wizyty,czas przygotowania 15 minut i w zasadzie można jeść,jednak najlepsza następnego dnia wg. mojej żonki.[Obrazek: dsc0549ce3.jpg]
[Obrazek: dsc0550nv0.jpg]
[Obrazek: dsc0551hv3.jpg]
Odpowiedz
#31
Taka ryba wpadła mi w ręce:big:
[Obrazek: dsc0545wn0.jpg]
A teraz do roboty:
Rybkę wypatroszyć jednak nie skrobać łusek,pokroić w dzwonka i dobrze natrzeć solą kamienne,pozostaić na +/- 12godzin.Po tym czasie opłukać pod wodą,wysuszyć na recznikach papierowych i w ciepły mmiejscu aż rybka bedzie sucha z wierzchu.W tym czasie rozgrzac dobrze wędzarnie żeby była wygrzana.Następnie wędziłem od 15 do 20 w zimnym dymie 20-35 stopni na dębinie, w koncowce tj. przez jakieś 40 minutek 40-55 stopni.A dziś smakowanie od rana :slinka:Poprostu niebo w gębie,łosoś 4kg cena okolo 75 pln za sztukę .Polecam.
p.s przy okazji w dymek poszły pstrągi tez superaste.
[Obrazek: dsc0546mf1.jpg]
[Obrazek: dsc0547at8.jpg]
[Obrazek: dsc0552vq7.jpg]
[Obrazek: dsc0554nq2.jpg]
Odpowiedz
#32
Skoro tak to mój przepis na karpia :

Karp najlepiej duży 4-5 kg wtedy filetujemy i kroimy w paski lub gdy mniejszy kroimy w dzwonka.
2 cytryny,
2 cebule pieprz sól,
pół kostki masła,

Pokrojonego karpia solimy i doprawiamy pieprzem układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie przekładając plasterkami cytryny i cebuli,odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
Po tym czasie wstawiamy do pieca i pieczemy do miękkości pod przykryciem, na wierzch kładziemy masło pokrojone w plasterki.
Podajemy polanego kwaśną śmietaną z białym winem
Odpowiedz
#33
Warto dodać że kurki smażymy i gotujemy jak najkrócej maks 10 min ponieważ długa obróbka cieplna kurek powoduje że robią się twarde.
Odpowiedz
#34
Sałatka z sieji wędzonej.

1 sieja (ok.90dkg) może być dorsz
6 jajek ugotowanych na twardo
3-4 cebule (średnie)
1 łyżeczka ostrej papryki
do wersji strong-4-5 łyżek majonezu

Rybę obrać ze skóry,rozdrobnić wybierając ości,ułożyć na półmisku lub płaskiej misce,posypać posiekanymi jajkami, posiekaną w drobną kostkę cebulą.posmarować majonezem.posypać papryką.
Odpowiedz
#35
Jakie wino najbardzej pasuje do dorsza ? Chodzi o gotowe juz danie ,jako przystawke ;-)
Odpowiedz
#36
Witam.
Czas ruszyć temat rybek Święta tuż tuż.
Takie rybki będę wedził karp,łosoś,jesiotr.

   
Oczywiście cdn.:)
Odpowiedz
#37
KARP Z CHRZANEM
>> 1 karp w roli głównej - 1.5-2 kg obrany lekko osolony i posypany przyprawą do ryb na całej powierzchni (w środku też) ułożony w naczynku żaroodpornym lub żeliwnym ważne aby z przykrywką. Większy karp - więcej chrzanu.
>> 2 słoiczki (lekko odciśnięty!) chrzanu Polonez małe (takie jak pół słoiczka dżemu każdy) takie z granatową nakrętką, zaparkowane do środka naszego karpika (rozumiem, że sam chrzan w karpiu - bez słoiczków).
>> 1/2 kostki masła w cieniutkich plasterkach na wierzch naszej rybki.
>> W takiej postaci leży minimum 2 godziny (może zrobić to wieczorem, a rano do piekarnika).
>> Piec w piekarniku na malutkim ogienku przez 2 godziny. Można delikatnie obrócić na 2-gi bok w trakcie pieczenia.
Odpowiedz
#38
Łosoś glazurowany

Filet łososia bez skóry kroimy w poprzek na kawałki o szerokości około 5 cm. i układamy na miseczce. Do szklanki wlewamy 1/5 objętości octu ryżowego, wsypujemy 4 łyżeczki cukru brązowego (lekko czubate), uzupełniamy wodą do połowy objętości szklanki i mieszamy (najlepiej widelcem) aż rozpuścimy cukier. Dodajemy trochę mielonej papryki słodkiej aby osiągnąć kolor czerwonawy. Zalewamy łososia przygotowanym sosem i marynujemy minimum 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię i dajemy kilkanaście kropel sosu sojowego. Łososia wrzucamy na patelnię bez sosu i smażymy po jednej stronie aż pojawią się brązowawe plamki od sosu sojowego, wtedy przewracamy na drugą stronę i oblewamy marynatą (całą) i smażymy dalej około 3 minut. Po zdjęciu łososia najlepiej położyć go na uklepany ryż. Sos na patelni zagęszczamy niewielką ilością (mi wchodzi około pół łyżeczki) mąki kukurydzianej i polewamy nim rybkę. Podajemy jak już wspomniałem z ryżem i słodko-ostrymi surówkami z białej kapusty.

Smak:powinien być ładnie wyczuwalny smak łososia z delikatną nutą słodko-kwaśną.


EDIT: Wczoraj ponownie robiłem tego łososia i przypomniałem sobie że jeszcze do sosu trzeba dodać około łyżeczki imbiru (płaskiej).


Skocz do: