Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słodkość nalewek
#1
Witam!
Chciałbym zapytać o wiele bardziej doświadczonych nalewkarzy w jaki sposób określają słodkość swoich nalewek? Pytanie to kieruję w związku z obowiązkiem określania słodkości nalewek w konkursach (wytrawna, półsłodka, słodka). Czy używacie Państwo w tym celu urządzeń do mierzenia cukru, obliczeń, korzystacie z książki Cieślaka czy może jakaś inna metoda.

Byłbym wdzięczny za pomoc w tej sprawie tak abym w rzetelny sposób mógł określać słodkość moich nalewek.

Pozdrawiam!!!
Odpowiedz
#2
0-50g wytrawna
50-100g półwytrawna
powyżej100g-200g półsłodka
powyżej 200g słodka

Jednakowoż zależy to od własnego podniebienia, każdy z nas ma inne pojęcie co jest słodkie, a co jest bardzo słodkie, a co np. jest tylko półwytrawne. Dla Francuzów w 1912, likier mający 270g cukru mógł funkcjonować jako wytrawny i mało słodki (wszak niektóre przepisy podają nawet do kilograma cukru na litr). Wg Dunina, wódki wytrawne mają między 78-104g, półwytrawne 143g, półsłodkie między 208-260g, słodkie 500g a bardzo słodkie (czyli tutaj mamy rezerwację dla kremów itp) 750g.

Czesi produkują dwa rodzaje demanovki, jedna jest gorzka, druga słodka, jeśli dla mnie, osobiście, gorzka jest bardzo słodka, to nie chcę wiedzieć jak słodka jest ta właściwa słodka.
Odpowiedz
#3
(25-07-2011, 23:12)Bogi napisał(a): 0-50g wytrawna
50-100g półwytrawna
powyżej100g-200g półsłodka
powyżej 200g słodka

Boguś
te ilości są na 1 l nalewu alkoholowego?
Odpowiedz
#4
Tak na jeden litr gotowego produktu, ale nie traktuj ich jako wyrocznia, bo jak mówię, granice słodkości ktoś przekracza przy minimalnym użyciu cukru, co dla drugiego będzie nadal wytrawne. I teraz, jedna kwestia, jaki cukier, trzcinowego możemy użyć tyle samo, co białego, ale uczucia słodyczy da nam mniej.
Odpowiedz
#5
Poza tym przy nalewkach owocowych należałoby wziąć pod uwagę cukry zawarte w owocach. Moja "wytrawna" truskawkówka w zeszłym roku dawała posmak słodkawy mimo, że nie użyłem do jej wyrobu ani grama cukru.



Skocz do: