Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SZUKAMY NOWYCH SMAKÓW-zaproszenie do eksperymentów
#1
Zapraszamy (Andy05 i tata1959) do wzięcia udziału w eksperymentach nalewkarskich.
W skład "ojców inicjatorów" niniejszego eksperymentu/zabawy miło nam jest wpisać Rynia, Drajlę, Krzysztofa1970.

Poniżej przedstawiamy zasady.

1. Celem poszukiwań jest opracowanie nalewek o nowych smakach z wykorzystaniem niestandardowych połączeń składników (np. truskawka z piołunem?).

2. Osoba wyrażająca chęć uczestnictwa w badaniach podaje preferowany przez siebie 1 dodatek w tym wątku (off topy będą usuwane).

3. W przeciągu roku 2011 należy przeprowadzić badania na minimum 5 nalewkach owocowych (owoc głównym składnikiem, owoce dowolne) z określonym (wybranym) składnikiem dodatkowym. Rolą uczestnika jest opracować jak najlepszą kompozycję z użyciem wybranego dodatku.

4. Przesłanie nalewek do koleżeńskiej oceny jest obligatoryjne! W ciągu roku 2011 (ostatnie przesyłki w listopadzie 2011) "wszyscy" przekazują "wszystkim" po minimum 5 próbek 50 ml do wzajemnego opisania w-g jednolitego wzoru ankiety, a później każdy zbiera i opracowuje "zlepek opinii" dotyczący swoich trunków i opracowane wyniki przekazuje wszystkim uczestnikom. Oczywiście przekazuje też wszelkie tajniki odnośnie wykonania swoich nalewek.

5. Po ostatecznym opracowaniu wyników grupa badająca podejmie wspólnie decyzję co do dalszych losów opracowanych przepisów (np. publikacja na forum).

6. Dodatki dostępne do wyboru (obowiązkowe):
brak dostępnych dodatków do wyboru.

Nie zamykamy się przed kolejnymi chętnymi. Jeżeli się ktoś zgłosi z niebanalnym dodatkiem to rozważymy podzielenie się np. na 2 grupy wysyłkowo/degustatorskie z uwagi na ilość (koszty) niezbędnych wysyłek. Pewnie jest jeszcze sporo ciekawych niezbadanych dodatków, którymi można potraktować owocówki (nie o muszkach bynajmniej mowa)


Dotychczas wybrane:
Ryniu: cynamon, pieprz,
Drajla: wanilia,
Krzysztof1970: marzanna wonna,
Andy05: kwiat muszkatołowy,
tata1959: chmiel, suszony kwiat czarnego bzu,
Servator: chrzan,
Kargulena: imbir świeży,
1stgreen: piołun,
Cemik1: trawa żubrowa.

Lista w/w zostanie zamknięta po zgłoszeniu się chętnych do proponowanych dodatków.
EDIT - czytaj kilka postów niżej.

7. Każdy uczestnik może, oprócz obowiązkowego, zaproponować swój dodatek nie ujęty na liście, a godny jego zdaniem przeprowadzenia eksperymentów. Zasadą jest, aby proponowany dodatek nie był dodatkiem standardowo stosowanym w danym typie nalewki.
Obowiązkowy wybrany dodatek zostaje usunięty z listy w pkt 6.

8. Powstałe wcześniej nalewki, do których zastosowano w/w dodatki można dowolnie przekazywać, słać na konkursy itp.

9. Każdy uczestnik zachowuje niezbywalne prawo do dowolnego sporządzania nalewek według dowolnych receptur i dopracowywania wcześniejszych kompozycji. Niejawność dotyczy tylko NOWYCH kompozycji z wybranym składnikiem do momentu wypełnienia zapisu pkt 5. Powstałe przed 31.12.2010 r. kompozycje nie podlegają niniejszej „umowie” koleżeńskiej.
Odpowiedz
#2
To ja wezmę chrzan....

Czy to koniecznie muszą być nalewki stricte owocowe?
Chodzi mi po głowie farmaceutka z chrzanem....

I sugeruję ograniczyć liczbę uczestników - bo może się zdarzyć, że producentom może nie starczyć trunków na wydawanie do testów...
Odpowiedz
#3
(14-04-2011, 16:06)SERVATOR napisał(a): To ja wezmę chrzan....

Czy to koniecznie muszą być nalewki stricte owocowe?
Chodzi mi po głowie farmaceutka z chrzanem....

Witamy na pokładzie.
W założeniu "owocowe z ..." ale jeśli jedną z kompletu będzie farmaceutka, to nie widzę przeszkód.
Reszta - TOP SECRET!
Myślę, że dobrze by były to nalewki jednoskładnikowe - łatwiej będzie określić wpływ danego dodatku, a o to tutaj najbardziej chodzi. Wytrawne, słodkie, likiery - tu pełna dowolność.
Odpowiedz
#4
Czy owoce dowolne czy robimy z takich samych owocków??
Odpowiedz
#5
Dowolne. Każdy robi wg. własnego doboru. Chodzi o to, aby nikogo nie ograniczać ponad to co jest konieczne.
Servator - 9*50 ml daje niecałe pół litra.
Odpowiedz
#6
Nie jest jawnym tekstem napisane, że liczba składników bazowych jest równa 9 - jak rozumiem można też zgłaszać inne a więc potencjalna liczba uczestników może się zwiększyć....

Odpowiedz
#7
Liczba uczestników jest równa liczbie dodatków obowiązkowych czyli 9.
Składniki bazowe (w zamyśle nalewki owocowe z dominacją jednego owocu, a najlepiej z jednego owocu) są dowolne i powinny być traktowane wybranym dodatkiem tak, aby (oby) osiągnąć nowy smak.
Poza wybranymi z listy 9 obowiązkowych dodatków każdy może sobie wybrać i zaproponować dowolny (i dowolną ilość) dodatek i z nim próbować, identycznie jak z wybranym obowiązkowym, szukać nowych smaków.
Odpowiedz
#8
Ja już składałem chęć uczestnictwa w grudniu,mailowo do Andrzeja :) Pewnie zapomniał :P
Widzę,że "mój" dodatek wolny-więc niech będzie: IMBIR
Odpowiedz
#9
Przepraszam za przeoczenie. Już dopisałem.
Odpowiedz
#10
Piołun - rośnie krzaczek to będzie z czego.

1. Czarna porzeczka
2. Śliwka 'Węgierka'
3. Gruszka
4. Pigwowiec
5. ......
Odpowiedz
#11
Suuper. Dopisuję.
Jak ktoś zechce wziąć żubrową to trawę podeślę bo też rośnie w ogródku.
Odpowiedz
#12
No to podeślij. Adres na pw.
Mam jeszcze pytania. Czy ten drugi, dowolny dodatek ma być w razem z obowiązkowym np. owoc+trawa żubrowa+dodatek czy też można stworzyć dwie kompozycje owoc1+trawa i owoc2+dodatek? Czy ma być ujawniany?
Odpowiedz
#13
To jesteś dopisany do listy eksperymentatorów (podaj adres do wysyłki na PW - wyślę co mam już a potem jak wyrośnie nowa).
Mamy więc komplet. Dziękuję wszystkim zgłaszającym się.

Nie zamykamy się przed kolejnymi chętnymi. Jeżeli się ktoś zgłosi z niebanalnym dodatkiem to rozważymy podzielenie się np. na 2 grupy wysyłkowo/degustatorskie z uwagi na ilość (koszty) niezbędnych wysyłek. Pewnie jest jeszcze sporo ciekawych niezbadanych dodatków, którymi można potraktować owocówki (nie o muszkach bynajmniej mowa)
Odpowiedz
#14
Zastanawiam się jeszcze nad terminami pierwszych prób (11'2011). Część nalewek może być jeszcze wtedy w fazie maceracji - np. swój pigwowiec mam najwcześniej we wrześniu.
Odpowiedz
#15
Znając życie pewnie sobie termin przesuniemy do rozsądnych wymiarów.
Odpowiedz
#16
(15-04-2011, 07:49)cemik1 napisał(a): Czy ten drugi, dowolny dodatek ma być w razem z obowiązkowym np. owoc+trawa żubrowa+dodatek czy też można stworzyć dwie kompozycje owoc1+trawa i owoc2+dodatek? Czy ma być ujawniany?

Lepiej, z punktu widzenia poznawczego, by był to owoc+jeden dodatek, i to samo z drugim (... kolejnym) dodatkiem. Większa ilość dodatków daje (niedookreśloną) interakcję.

W tym badaniu celem nadrzędnym jest zbadanie wpływu dodatku na dany owoc, a nie wprost: uzyskanie medalowej nalewki. Wymianie doświadczeń powinny podlegać również (w subiektywnej ocenie własnej) nieudane kompozycje :niewiem:
Odpowiedz
#17
Czy podajemy też drugi dodatek?? Jeżeli tak, to, jeżeli można wybieram jałowiec.

Czy określamy ilość cukru/ miodu ?
Odpowiedz
#18
Czy wogóle miód może być? Z wypowiedzi Andrzeja wnioskuję, że nie jest wskazany - chyba że jakiś bardzo delikatny
Odpowiedz
#19
(15-04-2011, 14:16)drajla napisał(a): Czy podajemy też drugi dodatek?? Jeżeli tak, to, jeżeli można wybieram jałowiec.
Czy określamy ilość cukru/ miodu ?

Myślę, że współpomysłowacz nie zaprotestuje, jeżeli powiem tak: jak zadeklarujesz szkładnik, to niejako włączasz go do "obowiązkowych", a przecież każdy z nas i tak będzie "poza konkursem" robił różne cuda pod wpływem impulsu i chwili... ja bym tam wszystkiego w ramy nie wsadzał.

kolejna sprawa, więc tylko powtórzę:
(14-04-2011, 16:19)Andy05 napisał(a): Myślę, że dobrze by były to nalewki jednoskładnikowe - łatwiej będzie określić wpływ danego dodatku, a o to tutaj najbardziej chodzi. Wytrawne, słodkie, likiery - tu pełna dowolność.

Krzysiek, ja tam z miodu nie zrezygnuję, ma ogromny udział w moich nalewkach. Dosładzacze proponuję wg uznania, grunt by nie zdominować nalewki.

ponadto: minimalny dodatek czegoś np. zwiększającego/zmniejszającego kwasowość itp. może okazac się niezbędny. Przyjmijmy "zaleca się jak największy udział owocu podstawowego i dodatku ziołowego" - czasem, jak wszyscy wiemy, wręcz konieczna jest delikatna korekta. Im będzie ona mniejsza, tym lepiej dla funkcji "badawczej" eksperymentu.
GRUNT TO WSZYSTKO ZAPISYWAĆ- NAWET RZECZY OCZYWISTE

tata1959! Dobrze gadam?
Odpowiedz
#20
Zanim tata potwierdzi, że dobrze gadasz:

Zrobimy jak ustalimy!

Ale czy nie lepiej robić z takich samych owocków?

Będzie wtedy można porównać jak dany owocek smakuje z głównym dodatkiem?

Odpowiedz
#21
(15-04-2011, 15:27)drajla napisał(a): ...
Ale czy nie lepiej robić z takich samych owocków?

Będzie wtedy można porównać jak dany owocek smakuje z głównym dodatkiem?


Paweł ja sądziłem że tak będzie. Widzę jednak że projekt się rozrasta i nabiera nowych kształtów.

PS Trzymajmy się ustaleń z pierwszego postu.
Odpowiedz
#22
Można, choć owoc owocowi nierówny, technologie tez różne (nie chce sugerować :P ) dostępność też różna (np. nie każdy dotrze do borówki, poziomek czy żurawiny na ten przykład)
Ja bym nie narzucał. Wręcz proponuję, by osoby, które mają w zanadrzu jakieś doświadczenia w zakresie np. piołunu czy innej trawy przekazały swoje doświadczenia osobie, która dany skąłdnik wybrała. Po co drzwi wyważac otwarte (choć i tu inna technologia może dą cinny raezultat).
Odpowiedz
#23
Krzysiek, nie ma w pierwszym poście narzuconych owoców.
Jednak- jak ustalimy tak można zrobić.

edit: proponuję jednak pozostac przy dowolności.
Odpowiedz
#24
Ja zrozumiałem, że eksperyment ma wyjaśnić wpływ dodatków na smak nalewek z konkretnych owoców. Aby to w 100% zrealizować nalewki powinny możliwie być czyste. Wszyscy wiedzą, że przez dodatek np miodu aromatycznego można diametralnie zmienić smak nalewki.
Uważam, że projekt na tym etapie nie ma służyć wyprodukowaniu nalewki konkursowej??? Moim zdaniem ma pokazać jak dany dodatek wpływa na smak czystego nalewu owocowego.

PS Możę nie potrafię czytać ze zrozumieniem ale ja pierwotnie taką intencję wśród autorów odczułem...
Odpowiedz
#25
(15-04-2011, 15:57)krzysztof1970 napisał(a): Uważam, że projekt na tym etapie nie ma służyć wyprodukowaniu nalewki konkursowej???
tak właśnie napisałem:
(15-04-2011, 14:00)Andy05 napisał(a): W tym badaniu celem nadrzędnym jest zbadanie wpływu dodatku na dany owoc, a nie wprost: uzyskanie medalowej nalewki.




(15-04-2011, 15:57)krzysztof1970 napisał(a): Moim zdaniem ma pokazać jak dany dodatek wpływa na smak czystego nalewu owocowego.

A tu już wskazujesz technologię... a nie wszyscy zastosują zaprawki :D
Odpowiedz



Skocz do: