Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seler a'la Kotlet Schabowy
#1
Witam .

Chciałbym zainteresować was takim oto kulinarnym może nieco nietypowym przepisem Seler a'la kotlet Schabowy .
Otóż lat temu kilkanaście jeden z moich byłych klientów u którego wykonywałem usługę zaproponował abym skosztował dania z jak to określał warzywnego schaboszczaka .
Zasmakowało mi to na tyle że do dzisiejszego dnia moja małżonka serwuje go do obiadów .
Przepis jest stosunkowo prosty , dużego selera , jak ktoś ma to najlepiej z swojej działki z naturalnego nawozu organicznego, obieramy go z skórki i tniemy na talarki grubości mniej więcej 5- 7 milimetrów . Rozłożyć na tacy talerzu jeden obok drugiego i posypać go mieszanką soli curyy i czarnego pieprzu byle nie za dużo to samo robimy na odwrotnej stronie . Następnie talarki wkładamy w mąkę aby się nieco oprószył następnie w roztrzepane jajko i ponownie do oprószenia tym razem w bułkę tartą . W ten sposób otrzymamy nieco grubszą panierkę i bardziej soczystą .W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni , moja małżonka używa do pieczenia smażenia różnych rzeczy frytury gastronomicznej . Jest to tłuszcz w naszym klimacie o konsystencji stałej, latem może być nieco krupkowaty a pozyskiwany jest z palmy kokosowej . Jego zaletą jest to że nie ma smaku nie przypala , nie wsiąka tak mocno w pieczone potrawy , jak przesadzimy nieco z temperaturą nie dymi , nie jest utwardzany na drodze chemicznej , i jest jednym z lepszych tłuszczów gastronomicznych., a co jest chyba najważniejsze nie boli po nim wątroba . Kupujemy go w MAKRO opakowania metalowe po 5 L i 20 L za dwudziestkę wychodzi około 130 zł . Talarki smażymy w głębokim tłuszczu tak jak schabowego , a smakują nawet lepiej od niego , do jarskich dań znakomity , więc polecam wypróbować ten przepis . Smacznego .

Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Mój lepszy :chytry:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=6535

Niestety, jest prawie na samym dole strony.
Odpowiedz
#3
Jako zwierzę pazerne na żarko wszelakie wypróbował ja dzisiaj przepis WSKazika.
Dobra to rzecz, smaczna i warta powtórki. Jakie będa efekty trzeba poczekać na jutro rano ;););)
Przez skromność, zapewne wrodzoną, nie wspomnę, że doskonale komponuje się z cytrynówką wg. Alltid.
W kolejce przepis Meg.
Jak będą różnice (a będą zapewne) to następnym razem zastosuję obydwa równocześnie i zaserwuję przysmak w szerszym gronie żeby ocena bardziej obiektywna była.
==========================
Grillował ktoś selera? Może przy cukinii z grilla byłby ciekawym daniem?



Skocz do: