Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ser bez podpuszczki?
#1
Czy jest możliwe robienie sera bez podpuszczki? Jeśli tak to mógłby mnie ktoś nakierować na przepis jak zrobić taki serek? Chodzi oczywiście o serek żółty. Proszę pomóżcie.
Odpowiedz
#2
Można - za pomocą odpowiednich bakterii...
Odpowiedz
#3
Można wiedzieć po co???:niewiem:
Odpowiedz
#4
Nie można.

Uzasadnienie: "sery żółte" to potoczna nazwa serów podpuszczkowych, w procesie produkcji których uzyskuje się skrzep kwasowo-podpuszczkowy - na mleko oddziałuje się podpuszczką przy obniżonym jego pH. W zależności od tego, który z tych czynników ma przewagę mówimy o serze kwasowo-podpuszczkowym lub podpuszczkowo-kwasowym (ale to już wgłębianie się w charakterystyki poszczególnych rodzajów i gatunków sera).

Nie stosując podpuszczki uzyskasz skrzep kwasowy - zwykły twaróg kwasowy (dla ścisłości są również twarogi kwasowo-podpuszczkowe np. cottage cheese lub serki twarogowe homogenizowane np. waniliowe daniopodobne :)

Jeśli więc nie masz dostępu do podpuszczki otrzymasz twaróg kwasowy. Jeśli chodzi o twarogi to też dzielimy je na niedojrzewające i bardzo rzadko spotykane twarogi dojrzewające (np. harceński), więc nie zamyka to przed Tobą możliwości eksperymentowania :)
Odpowiedz
#5
Witaj axbxcx , widzę że są szanse żeby mnie ktoś wreszcie zluzował i ulitował się nad moją amatorszczyzną.
IMHO wszystko zależy od tego jaką definicję podpuszczki przyjmiemy. Jeśli bowiem ograniczymy się do tradycyjnej nomenklatury to podpuszczka jest wyciągiem z żołądków cieląt, koźląt , jagniąt ssących. Istnieją przecież jeszcze wyciągi z różnych roślin ścinające skrzep podobnie jak podpuszczka, ale jako że są pochodzenia roślinnego to ta naprawdę podpuszczką nie są (np. w Hiszpani wyciąg z endemicznej odmiany ostu rosnącego w Pirenejach). Swoją drogą dyskusja czysto akademicka, bo autor tematu już chyba od dawna nie czeka na odpowiedź ...... :big:
Odpowiedz
#6
Hm, no mi właśnie zależy na serach bez podpuszczki zwierzęcej (jestem na diecie mniej więcej wegetariańskiej: nie jem mięsa, ryb, żelatyny, itp.) Może mi poradzicie jak mogę zrobić taki ser?
Odpowiedz
#7
Hm, a jak jest różnica w:
niejedzeniu 10 kropel podpuszczki od zwierząt
od
niejedzenia kilograma sera z mleka z tychże zwierząt, sciętego właśnie tą ilością podpuszczki?
Odpowiedz
#8
(02-08-2012, 12:24)Lekka napisał(a): Hm, no mi właśnie zależy na serach bez podpuszczki zwierzęcej (jestem na diecie mniej więcej wegetariańskiej: nie jem mięsa, ryb, żelatyny, itp.) Może mi poradzicie jak mogę zrobić taki ser?

przecież są podpuszczki niepochodzące od zwierząt , co najmniej dwa rodzaje o ile pamiętam , działają tak samo , sprawdz allegro i opisy podpuszczek :)



Skocz do: