Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Serowarstwo praktyczne"
#1
Autor - prof.J.Licznerski
Kapitalna, aczkolwiek trudno dostępna pozycja , co tu dużo pisać - jak w tytule. I wyd. 1920r.
Ostatnie wydanie 1955 Wyd.Naukowo-Techniczne
Odpowiedz
#2
Inforumję że już wkrótce :jupi:pojawi się na wedlinydomowe.pl
"Serowarstwo praktyczne" w formie word.doc :ksiazka:
Stało się to dzięki wspólpracy naszych forów:brawo: a głownie dzięki:
Maxellowi-właścicielowi książki:fajka:
Jarkowi_Zielona_Pietruszka-skany:glowa_w_mur:
Alveanerle-Czasochłonny OCR:uff:
Odpowiedz
#3
:brawo::brawo::brawo::szampan::polewam:

Jesteście wielcy ! Dzięki
Odpowiedz
#4
Kiedy będzie ten "Serowarstwo praktyczne" w formie word.doc dostępne na forum?
Odpowiedz
#5
http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1319

Krzysztof
Odpowiedz
#6
Świetna sprawa:brawo:

pozdrawiam
Odpowiedz
#7
więcej takich pozycji książkowych :spoko:
Odpowiedz
#8
http://www.namlate.com
sekcia: syry new - jezt nowe video jak zrobit ser v domu... (CZ)

jezt nowe video jak zrobit ser v domu (cz):

http://www.namlate.com/syry/newsyry01.htm



To jezt potrzebne do produkcii sera(wideo) moszliwe kupit tutaj:
1)
http://piwodziej.pl/index.php?products=p...rod_id=165
2)
http://piwodziej.pl/index.php?products=p...rod_id=163
Odpowiedz
#9
[usunięte]

Kolego Adrianie, uprzejmie proszę o niestosowanie tego typu zwrotów. Potraktuj to jako dobrą radę.

Admin
Odpowiedz
#10
Adrian wyłazi z Ciebie rasizm .
Czy dlatego ,że Surart jest Czechem nie może pisać na forum ?
Czy może musi nauczyć się polskiego ?
Weź chłopie wyluzuj kapke .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#11
Tequlia ma całkowitą rację.

Fajnie , że ktoś z zagranicy pragnie udzielać sięna naszym forum.

surart serdecznie witamy
Odpowiedz
#12
Pawle
bardzo fajny film.

Skąd masz takie formy do sera ?
Odpowiedz
#13
Surart, świetny film:1miejsce: Okazuje się, że robienie serów nie należy do łatwych sztuk:ksiazka:
Piorun, tutaj znajdziesz interesujące Cię przedmioty http://piwodziej.pl/

pozdrawiam
Odpowiedz
#14
Niestety Favita są tam tylko formy "nie do wyciskania". :placze::placze:
Odpowiedz
#15
Nikogo nie chciałem obrazić, nie wiedziałem, że Surart jest Czechem (nie było wpisane w „miasto” nic, ), myślałem ze po prostu albo mu się klawisze pomyliły, albo zapisał fonetycznie.
Tym co napisałem chciałem pokazać że popełnił błąd w pisowni (wcześniej w innym wątku napisałem mu jak może edytować wiadomość)
To co napisałem dalej (o Polsce) było akurat zbiegiem okoliczności (nie wiedziałem, ze jest Czechem, w końcu każdy może znaleźć coś na obcojęzycznej stronie i wstawić na forum, a jako że nie znam czeskiego to nie wiedziałem że jest to napisane po czesku)
Ale mimo wszystko przepraszam za to nieporozumienie
Ad TEQUILA :
Rasistą nie jestem (może np. Nielubie Rosji, ale Rosji jako kraju , ustroju ,ale do Rosjan nic nie mam) Bardzo chętnie wybrałbym się do Czech, może nawet kiedyś się wybiorę
W końcu co kraj to obyczaj i pisząc na tym forum możemy się np dowiedzieć o "tamtejszych" sposobach


Jeszcze dodam (na punkcie biednych i prześladowanych ludzi bardzo wrażliwy):
Kilka godzin temu TVP Polonia wyemitowała program Wojciecha Cejrowskiego, oglądając program poczułem że Pan Wojciech traktuje „murzynów” (nie pamiętam nazwy plemienia) jako przedmioty i porównując na końcu programu ich wodę (wybieraną z pozostałości po rzece i z wielkim trudem) z mineralną wodą ,stwierdzając że „od pokoleń piją taką wodę i żyją” Zadałem sobie taki pytanie – Czy mają wybór?
Odpowiedz
#16
Cytat:Wysłane przez Adrian
Nikogo nie chciałem obrazić, nie wiedziałem, że Surart jest Czechem (nie było wpisane w „miasto” nic, ), myślałem ze po prostu albo mu się klawisze pomyliły, albo zapisał fonetycznie.
Tym co napisałem chciałem pokazać że popełnił błąd w pisowni (wcześniej w innym wątku napisałem mu jak może edytować wiadomość)
To co napisałem dalej (o Polsce) było akurat zbiegiem okoliczności (nie wiedziałem, ze jest Czechem, w końcu każdy może znaleźć coś na obcojęzycznej stronie i wstawić na forum, a jako że nie znam czeskiego to nie wiedziałem że jest to napisane po czesku)
Ale mimo wszystko przepraszam za to nieporozumienie
Ad TEQUILA :
Rasistą nie jestem (może np. Nielubie Rosji, ale Rosji jako kraju , ustroju ,ale do Rosjan nic nie mam) Bardzo chętnie wybrałbym się do Czech, może nawet kiedyś się wybiorę
W końcu co kraj to obyczaj i pisząc na tym forum możemy się np dowiedzieć o "tamtejszych" sposobach


Jeszcze dodam (na punkcie biednych i prześladowanych ludzi bardzo wrażliwy):
Kilka godzin temu TVP Polonia wyemitowała program Wojciecha Cejrowskiego, oglądając program poczułem że Pan Wojciech traktuje „murzynów” (nie pamiętam nazwy plemienia) jako przedmioty i porównując na końcu programu ich wodę (wybieraną z pozostałości po rzece i z wielkim trudem) z mineralną wodą ,stwierdzając że „od pokoleń piją taką wodę i żyją” Zadałem sobie taki pytanie – Czy mają wybór?

Nie odbierz tego jako czepianie się ale Surart w swojej wypowiedzi zaznaczył że jest to w języku czeskim... więc radzę uwazniej czytać:helo:
Odpowiedz
#17
Cytat:Původně zaslal: Piorun
Pawle
bardzo fajny film.

Skąd masz takie formy do sera ?


Formy kupilem v Niemec (BRD)

KADOVAFORM

http://www.kaesereibedarf.de/index-shop.html
Odpowiedz
#18
Witaj, Syrart...
A nebo znasz syry z ovu pleśne ( pleśniowe..) Każe se je "Rokwort", ako se je radi - ne znam..
Priczam srbsko - hrvatski, nebo sem zaboravil velce..
A u Slovenii se pricza : "Wy polskije dusze"... A to u Ceske zajedno..
Tebe Dobar Pozdrav !!..
Michał.
Odpowiedz
#19
Witamy kamrata zza Karpat :)

Chciałam tylko skromnie przypomnieć szanownemu gronu, że sygnalizowałam istnienie strony naszego gościa już rok temu - "Czeski link- ale jaki pyszny". Favita sporządziła wg pomysłu Surarta
podwędzany topiony koszyczek na winoroślowych liściach !

Surart! Jesteśmy zaszczyceni ! Masz smakowitą piwniczkę :1miejsce:
Odpowiedz
#20
Formy Kadova są znakomite. Potwierdzam i polecam. Też je nabyłam w sklepie kaesereibedarf.de , aczkolwiek nie bez trudności logistycznych ( zakupy internetowe za granicą :glowa_w_mur:
Odpowiedz
#21
znakomite ale horrendalnie drogie, prościej kupić puszki z kwasiaka do art. spożywczych ( w kazdym hipermrkt. )i je zaadoptować ,za grosze i nie do zdarcia.
Odpowiedz
#22
Cytat:Původně zaslal: Gandalf
Witaj, Syrart...
A nebo znasz syry z ovu pleśne ( pleśniowe..) Każe se je "Rokwort", ako se je radi - ne znam..
Priczam srbsko - hrvatski, nebo sem zaboravil velce..
A u Slovenii se pricza : "Wy polskije dusze"... A to u Ceske zajedno..
Tebe Dobar Pozdrav !!..
Michał.


Tak jak jezt na wideo, tylko na koniec dodajesz
http://piwodziej.pl/index.php?products=p...rod_id=184


i potem dajesz do také formy:
http://piwodziej.pl/index.php?products=p...rod_id=168

2-3 mes. v plastik-box albo v pivnici 12-14 °C




Roquefort fr., (wym. rokfor) ostry ser owczy, niebieskawy, żyłkowany, wyrabiany we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon.

Jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był już wysoko ceniony przez starożytnych rzymian i wspomniany przez Pliniusza Starszego w Historia naturalis. Opisywany jako król serów przez Brillat-Savarina w Fizjologii smaku.

Według legendy do poznania technologii produkcji roqueforta przyczynił się przypadek. Pasterz owiec schował część niezjedzonego sera w wilgotnej i chłodnej pieczarze. Gdy przypomniał sobie o tym po kilku tygodniach, był mile zaskoczony niezwykłymi walorami smakowymi dojrzałego sera.

Sery dojrzewają właśnie w jaskiniach o odpowiedniej wigotności i temperaturze (ok. 7°C) - w warunkach sprzyjających rozwojowi szlachetnych pleśni Penicillium roqueforti.

Na oryginalnych serach Roquefort wzorowanych jest wiele serów we Francji i innych krajach (np. polski Rokpol). Większość naśladownictw robiona jest z mieszaniny mleka owczego i krowiego lub tylko z krowiego. Niektóre z naśladownictw charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi.

Nazwa Roquefort jest prawnie zastrzeżona i może być stosowana tylko do serów dojrzewających w naturalnych grotach w Roquefort-sur-Soulzon (Jaskinie Cambalou).

Produkowanych jest siedem odmian sera, w tym cztery (dojrzewające w jednej grocie) mają głównie znaczenie lokalne. Typowy ser Roquefort ma formę walca wysokości ok. 10 cm o masie 2,5 - 3 kg.

Roquefort znajduje szerokie zastosowanie kulinarne - m.in. jako składnik sosów (np. do sałaty), farszów, dodatek do steków. Niezwykłym połączeniem jest płynne nadzienie z tego sera i czekolady wypełniające podawane na gorąco babki. Wbrew pozornemu niedopasowaniu tych składników - słodkiej czekolady i ostrego, słonego sera - połączenie daje bardzo harmonijny efekt.
Odpowiedz
#23
Witaj, Surart..
Jestem zachwycony Twoją odpowiedzią.
Bardzo dziękuję za ten wspaniały opis.
Wiadomości te na pewno przydadzą się Wszystkim.
A to jest również dowód na to , że nie Wszyscy zdajemy soie sprawę, jak powstaje, czy jaką ma historię TO , co spożywamy na codzień, lub nie.
Jest to również dowód potrzeby istnienia pewnych tematów na Forum..
Tebe Velky Pozdrav!
Michał.
Edit : U mene pivnica +12-14 st C jiste..:lol:
Odpowiedz
#24
Gandalf , u tebe :lol: jest lodówka i Ty z niej skorzystaj, a poniewaz w niej szybko wysycha ,o trzeba serek zawinąć w chustę serowarska zwilzoną w solance , i zwilżać ją codziennie ,tak przez 6 tygodni.
Odpowiedz
#25
Gandalfie! Więc jeśli nie Roquefort ( bo za ciepło) , to może potrudzisz się nad serem twardym? Temperaturkę tu masz idealną - one mają zakres 10-15 st. C , a wymagają wilgotności 85-95%
Odpowiedz



Skocz do: