24-07-2003, 11:59
Witam,
czy ktos może opisac (lub wskazac takowy) jak robi się wina typu sherry ?
Dzieki
czy ktos może opisac (lub wskazac takowy) jak robi się wina typu sherry ?
Dzieki
Sherryzacja wina
|
24-07-2003, 11:59
Witam,
czy ktos może opisac (lub wskazac takowy) jak robi się wina typu sherry ? Dzieki
24-07-2003, 14:04
Wina tzw. wzmocnione powstaja poprzez dodanie do nich spirytusu gronowego.
W przypadku sherry nastepuje to po zakonczeniu fermentacji. Najlepsze sherry produkuja w Jerez w Hiszpanii. I uwaga sa rozne odmiany sherry.Czyste sherry jest zawsze wytrawne, moze byc pozniej w roznym stopniu dosladzane.
24-07-2003, 17:29
do sherry potrzebne sa drozdze.... to chyba przede wszystkim.
jesli ktos je posiada to juz sie zaczynam usmiechac i przymilac. ![]() Uwielbiam sherry, szczegolnie w potrawach :-)
25-07-2003, 06:30
Od razu tych, którzy chca krzyczec: "Ja, Ja, Ja mam drożdże Sherry!!!" i licza na te przymilanki, nieco przystopuje.
- Nie o takie drożdże Berenice chodzi. Dostepne na naszym rynku drożdże o nazwie "sherry" nie maja nic wspólnego z drożdżami sheryzujacymi. Swoja drogą; - Bereniko! Gdzie ten zapowiadany wkład do dyskusji o wyzszosci swiąt Bożego.... - czyli o drożdżach???? ![]()
25-07-2003, 07:35
a moze ktos kto obraca sie w wielkim swiecie mialby dostep do drozdzy sherryzujacych?
25-07-2003, 15:07
No własnie specjalne drożdże czy jeszcze cos innego ?
Z pewnoscia nie wystarczy wzmocnienie i dosłodzenie ![]() Gdzies czytałem ( mam wrażenie, że na wczesniejszych wersjach tego forum, dawno temu) o potrzebia użycia bakterii sherryzujących.
26-07-2003, 22:46
Czesc,
mogze przywlec z Andaluzji, ale raczej nie na ten sezon. Drozdze do sherry, to o ile dobrze pamietam candida ( ta sama rodzina, ktora odpowiedzialna jest za tzw kwiat winny - zmore winiarzy i... grzybice stop np). Same drozdze nie wystarcza niestety, potrzebne do tego kilkuletnie dojrzewanie w beczkach na sloncu przy stopniowym kupazowaniu rocznikow... Nie bardzo jakos wierze, zeby ktos z nas mial takie mozliwosci ... ![]()
14-11-2005, 20:18
są do kupienia w sieci, tu po 0.35 $ - http://www.ejwren.com/servlet/the-284/YE...RRY/Detail
08-10-2014, 01:57
Wybaczcie za odkopanie tak starego tematu (zawsze chciałem dostać nagrodę złotej łopaty)
A co z metodami sherryzacji opisanymi przez H. Schanderl'a? (do pobrania w forumowym dziale literatura). Czy ktoś tego próbował? Czy to faktycznie o to chodzi? Prof Schanderl pisał bardzo sensownie, w przyszłym roku ( a może i w tym) wypróbuję jego autorską recepturę. Pozostaje jeszcze kwestia drożdży.
08-10-2014, 07:37
Gratulacje!! Otrzymałeś tytuł archeologa roku.
(08-10-2014, 01:57)grishnok napisał(a): Wybaczcie za odkopanie tak starego tematu (zawsze chciałem dostać nagrodę złotej łopaty)Mówisz, masz. ![]()
08-10-2014, 15:03
Fajowska
![]() ![]() ![]()
09-10-2014, 09:07
Dzięki za łopatę vanKlomp, wreszcie ktoś mnie docenił
![]() Pytanie tylko czy te drożdże sherry dostępne obecnie na rynku Polskim mają coś wspólnego z tymi dawnymi sherry. Póki co zamówiłem coś takiego: http://spiritferm.biz/pl/p/Drozdze-winia...Y-1szt/226 Miałem okazję zetknąć się z drożdżami tej firmy i wydają mi się porządne. Na drożdżach madeira uzyskałem niesamowicie aromatyczne ciężkie wino z dzikiej róży i rodzynek. (Skąd u Szwedów pomysł produkcji drożdży? Robią oni tam wina?)
09-10-2014, 10:00
Szukałem informacji dotyczących drożdży sherry u "poważnych" dostawców
i uzyskane informacje były lakoniczne lub ich brak. Z tych drożdży, które opisujesz robiłem sherryzację miodu pitnego - tutaj jest wątek. Wydaje się, że kierunek i szczep jest właściwy, tylko trzeba sherryzacji poddać wino wytrawne np. z DR o czym wspomina prof. Schanderl.
09-10-2014, 10:33
Od samego początku myślałem właśnie o nastawie z dzikiej róży.
Dzięki wielkie za wskazówki. Jak tylko się za to zabiorę postaram się zrobić fotorelację. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|