Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sok Cide de lux
#1
Witam,
ktoś z was robił cydr z tego ?
Sok Jabłkowy Zagęszczony
Jakieś wrażenie. Bo bym spróbował, ale boje się, że wyjdzie to samo jakbym robił cydr z kartonu.

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Odpowiedz
#2
Uważam, że będzie tak jak z piwem z "puchy".
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#3
Witam,

Z tego koncentratu cydr robił Malinowy Nos. Jest filmik na youtube, oto link:

https://www.youtube.com/watch?v=ufquW9wH5IU

Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
(26-08-2016, 13:32)JohnAnthony napisał(a): Witam,

Z tego koncentratu cydr robił Malinowy Nos. Jest filmik na youtube, oto link:

https://www.youtube.com/watch?v=ufquW9wH5IU

Pozdrawiam

Według niego cydr po dwuchtygodniach zrobiony z Rivy jest bardzo dobry......
Łukasz Słowak
3 miejsce w kategori "Cydr Wytrawny" na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 
http://twitter.com/neuroup
http://instagram.com/neuroup
Odpowiedz
#5
(26-08-2016, 13:49)Neuroup napisał(a):
(26-08-2016, 13:32)JohnAnthony napisał(a): Witam,

Z tego koncentratu cydr robił Malinowy Nos. Jest filmik na youtube, oto link:

https://www.youtube.com/watch?v=ufquW9wH5IU

Pozdrawiam

Według niego cydr po dwuchtygodniach zrobiony z Rivy jest bardzo dobry......

A to już nie mnie oceniać. Kolega wyżej pytał czy ktoś robił więc dałem link do osoby która robiła.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Ale my nie szukamy takich osób. To jest forum profesjonalistów. Takie coś może zrobić za przeproszeniem "idiota". Bez cudowania, wymyślania i reklamowania sok 100% kartonikowy będzie lepszy i tańszy od gotowca.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#7
Krzysztof w ogóle widziałeś kanał tego Pana ? Z tego co widzę to profesjonalista. Ma swoją sieć sklepów związanych z winiarstwem plus masę materiału na kanale, od wina z mniszka przez bez aż po kartonowce :)
Odpowiedz
#8
Noooonoooo u nas takich wielu.....profesjonalistów. Przepraszam ale nie będę dyskutował z metodami. Dodatek cukru do "cydru" tego Pana tylko o nim świadczy. Ten Pan gotuje kompot a nie cydr. Poczytaj co to jest cydr, proszę...
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#9
Krzysztof a czy ja gdziekolwiek napisałem że TEN PAN W TYM FILMIKU DOBRZE ROBI? Dlaczego z góry zakładasz że ja to POPIERAM? Dlaczego z góry zakładasz że nie wiem jak się robi cydr? Ja wrzuciłem tylko film bo autor postu pytał o ten właśnie karton, gdzie wyczytałeś moją wiedzę o cydrze?

Może nie mam jeszcze takiej wiedzy jak Ty ale wyobraź sobie że wiem że co do zasady się nie daje się cukru. Ja do swojego cydru nie dodaję cukru ( nie wliczając refermentacji do nagazowanie). Rozumiem tez że są czasami dopuszczalne indywidualne odstępstwa.

Na sam koniec dyskusji dodam że ten Pan też wie, wystarczy wejść na inny filmik tego Pana z cydrem na którym nie dość że nie dodaje cukru to tłumaczy dlaczego się go nie dodaje.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#10
(26-08-2016, 21:13)JohnAnthony napisał(a): Krzysztof a czy ja gdziekolwiek napisałem że TEN PAN W TYM FILMIKU DOBRZE ROBI? Dlaczego z góry zakładasz że ja to POPIERAM? Dlaczego z góry zakładasz że nie wiem jak się robi cydr? Ja wrzuciłem tylko film bo autor postu pytał o ten właśnie karton, gdzie wyczytałeś moją wiedzę o cydrze?...
Napisałeś, że jest profesjonalistą.
Dla mnie reklamuje gotowca. Nazywanie tego czegoś cydrem to "zbrodnia".
Ja nigdzie nie napisałem, że nie wiesz jak się robi prawdziwy cydr. To co napisałem tyczy się zamieszczonego przez Ciebie filmu i zamieszczonych przez tego Pana informacji. Każdy robić może cydr jak chce i jak mu smakuje ale nazywanie tego cydrem...bez przesady...i to w kraju, który jest potentatem w produkcji jabłek.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#11
(27-08-2016, 09:00)krzysztof1970 napisał(a):
(26-08-2016, 21:13)JohnAnthony napisał(a): Krzysztof a czy ja gdziekolwiek napisałem że TEN PAN W TYM FILMIKU DOBRZE ROBI? Dlaczego z góry zakładasz że ja to POPIERAM? Dlaczego z góry zakładasz że nie wiem jak się robi cydr? Ja wrzuciłem tylko film bo autor postu pytał o ten właśnie karton, gdzie wyczytałeś moją wiedzę o cydrze?...
Napisałeś, że jest profesjonalistą.
Dla mnie reklamuje gotowca. Nazywanie tego czegoś cydrem to "zbrodnia".
Ja nigdzie nie napisałem, że nie wiesz jak się robi prawdziwy cydr. To co napisałem tyczy się zamieszczonego przez Ciebie filmu i zamieszczonych przez tego Pana informacji. Każdy robić może cydr jak chce i jak mu smakuje ale nazywanie tego cydrem...bez przesady...i to w kraju, który jest potentatem w produkcji jabłek.

Teraz Krzysztof muszę się z Tobą zgodzić. Według mnie robienie cydru z koncentratów również mija się z celem, ani to cydr a i frajdy ze zrobienia brak.

Tak w kwestii wyjaśnienia, rozmowa troszeczkę się rozeszła. Moim celem nie było promowanie kogokolwiek, po prostu akurat ten karton o który pytał autor tematu rzucił mi się w oczy więc wkleiłem. Nie chciałem nikogo oceniać , to nie moja sprawa.

Kończąc, życzę Krzysztof miłego dnia (weekend piękny) i mam nadzieję do zobaczenia w kolejnym wątku ( a na pewno takie będą gdyż coraz bardziej się wkręcam w alkohole domowe) :)

Pozdrawiam Serdecznie



Skocz do: