Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sok malinowy - jak bez pasteryzacji?
#1
Witam!
Dręczy mnie temat malinowego soku. We wszystkich możliwych radach czytam, że po wytworzeniu tego soku należy poddać go pasteryzacji, bo inaczej zacznie fermentować. Chcę przygotować na zimę sok malinowy z cukrem (nawet z dużą ilością cukru), ale nie chcę go pasteryzować, bo wówczas, jak sądzę, straci wiele swoich naturalnych właściwości. Czy znacie jakiś sposób na ominięcie pasteryzacji takiego soku przy jednoczesnej blokadzie ewentualnej jego fermentacji?
Wdzięczny będę za rady i opinie!
Notos
Odpowiedz
#2
Sposób najprostszy z najprostszych:

1 kg malin zasypujesz 1 kg cukru i trzymasz kilka tygodni aż cukier się rozpuści.
Jest to raczej słodki syrop niż sok, ale nie trzeba go pasteryzować.
Robimy tak od lat soki z malin i nigdy nie fermentowały ani nie pleśniały.

Sposób dotyczy świeżych malin, nie wiem jak z mrożonymi.
Odpowiedz
#3
Notos można wytłoczyć sok i zamrozić w opakowaniach z tworzywa. Nie trzeba wtedy nawet słodzić.
Odpowiedz
#4
Ojcowie! Dziękuję! Mój ś.p. Tata zawsze robił sok z cukrem 50/50 ale tylko porzeczkowy (czerwona i czarna), ale nigdy z malin.
Człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera...
Podziękował!!! :pijemy:

Notos
Odpowiedz
#5
:polewam:
Odpowiedz
#6
A słyszeliście o dodawaniu niewielkiej ilości spirytusu na wierzch soku (później podpalaniu bądź nie) i szczelnym zamknięciu?
Będę na weekendzie tłoczył na zimno sok z malin, chciałbym żeby był maksymalnie naturalny czyli bez dodatkowego cukru ani obróbki termicznej. Myślicie, że jest to możliwe i w ogóle ma sens?



Skocz do: