Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Solaris - po raz pierwszy
#26
Wino wyjęte z lodówki , zlane z nad osadu.
Dodałem pirosiarczyn 0.06gr/l

Cukier -1
Kwas 7,4
pH 3,6
Odpowiedz
#27
Moim zdaniem całkiem fajne parametry. Teraz pozostaje trochę poczekać.

Degustowałeś przed dodaniem piro? Kwasowość jest odpowiednia? Pytam, ponieważ pH wysokie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#28
Szczerze mówiąc nie mam doświadczenia w ocenie młodego wina ;/
Smak ok , wyczuwalny cukier , może nie półwytrawne , ale również nie wytrawne . Takie jak chciałem, bardzo rześkie, tyle że bardziej przypomina teraz cydr , niż wino ;p

P.S. gdzie kupić odczynniki do pomiaru wolnego SO2 ? Bo na winiarz.pl chwilowy brak ;(
Odpowiedz
#29
Doświadczenie w ocenie wina się nabywa. Innej metody nie ma! Nadal nad tym pracuję i zapewne... trochę to potrwa. Nie mniej jednak, ta zabawa jest niezwykle fascynujące!

Skoro wino, odpowiada Twoim oczekiwaniom - wysokie pH nie ma znaczenia. To że przypomina cydr to normalne - musi się jeszcze odgazować.

Zwykle tak bywa, że w tym newralgicznym momencie brakuje odczynników. Trzeba poczekać - taki mamy mały rynek. Nie znam innego źródła.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#30
Minęło kilka dni od siarkowania i postanowiłem popróbować co się dzieje w gąsiorze i...
Gorzkawy posmak ;(
Wino zlane pod korek ,nie zauważam pracy w chłodnym miejscu (około 14°C )

Skąd gorzkawy posmak ? Co może być przyczyną i czy jest szansa że zniknie !
Odpowiedz
#31
Co może być przyczyną... Oto jest pytanie! Stawiam na uczynioną przez Ciebie krótką ale jednak... macerację.

Z tego co pamiętam są sposoby na - choćby częściowe - zminimalizowanie goryczki. W którymś z tematów autorskich "Moja winnica" bodajże, było to opisywane...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#32
Solaris czy Johanniter lubieją mieć goryczkę.Zresztą VV także.
Pytanie teraz,czy ta goryczka jest odrzucająca,czy taka w formie skórki grapefruita?
Poczekaj jeszcze trochę,może miałeś gorszy dzień...;)
Jest środek PVPP ,który zbiera goryczkę i opada w formie osadu.Trzeba znowu znad osadu ściagnąć,bodajże po 10 dniach.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
#33
   

Po miesiącu od pierwszego obciągu :)

parametry blg -1
ph 3,6
kwas 7,4  - nie wiem o co chodzi cały czas wychodzą mi nieznaczne różnice w czasie pomiarów ;/


klaruje się wg mnie całkiem poprawnie 
minimalna goryczka jest jeszcze wyczuwalna, ale wyraźnie się zmniejszyła ;)
cukier również dość mocno wyczuwalny - żona zadowolona ;p
Odpowiedz
#34
Zadowolenie żony to podstawa!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#35
Hmmm ;/
Niby robiłem wszystko podobnie do Maciek1966071 jednak u mnie dziś po drugim obciągu klarowność wina zostawia wiele do życzenia, a przeglądając zdjęcia Maćka to w tym samym czasie u Niego było już prawie idealne.
Co może być powodem powolnego klarowania ? Wyższe pH i wyższa kwasowość ?

Dzisiejsze pomiary cukier -1,5 blg
pH 3,6
Kwas 7,8
Dodałem piro w ilości 0.06 gr na litr
Odpowiedz
#36
Poziom kwasowości jest mniej ważny. Istotne jest wysokie pH. Można by rzec - bardzo wysokie i to ono moim zdaniem, a konkretnie duża ilość kwasu winowego, odpowiada moim zdaniem za słabe klarowanie. 

Ale czy to na pewno tak źle wróży...
Przeczytałem i przeanalizowałem przy okazji, cały temat o moim Solarisie 2015 i zwróciłem uwagę na jeden szczegół, a w zasadzie na dwa. Mianowicie po pierwszym zlaniu pH wynosiło 3,2pH, a po drugim spadło do 3,1pH. Niekorzystna zmiana stosunku, kwas winowy VS jabłkowy, zaczęła się raczej już w tym okresie... Wtedy było to jeszcze nieistotne i w zasadzie niezauważalne, nawet - powiedział bym - aż do konkursu w Gostomi ale jeżeli dodać do tego, spostrzeżenia z degustacji po półtora roku gdzie pokazała się zbyt duża kwasowość wychodzi na to, że może nawet lepiej jeżeli szlachetnego i co ważniejsze - łagodnego kwasu winowego, na początku będzie nieco więcej.

Inną sprawą jest krótka maceracja, którą uczyniłeś. Podobnie jak Amelie, który pisał w tym temacie post 15 11 2015 (plus jeszcze goryczka) i także miał problemy z klarowaniem.

No cóż, jeżeli dodać to tego wszystkiego wspomniany przez niego "dziwny przypadek z Solarisem" po dodaniu Jutrzenki to... wnioski mogą pogmatwać się jak przysłowiowy... węzeł gordyjski.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#37
Proponuję:
1. określić stabilność winianową (na zimno)
2. określić stabilność białkową (na ciepło)

Określić najpierw nr 1 a potem 2. Stawiam na brak stabilności białkowej. Częsta przypadłość podczas produkcji win białych i różowych zwłaszcza w sezonach z dużą presją patogenów grzybowych. W tym sezonie tak było. Niestabilne białka to te, które roślina wytwarza podczas dojrzewania owoców w reakcji na "atak grzyba".
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#38
20 10 2019 cukier -1Blg,
10 11 2019 cukier spadł do poziomu -1,5Blg.
Nie zwróciłem wcześniej na to uwagi. Może przyczyna zmętnienia jest znacznie prostsza i drożdże jeszcze działają...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#39
(11-11-2019, 22:38)maciek19660714 napisał(a): 20 10 2019 cukier -1Blg,
10 11 2019 cukier spadł do poziomu -1,5Blg.
Mierzyłem drugim balingometrem, bo poprzedni gdzieś wsadziłem ;(  więc nie jestem pewien czy faktycznie jest różnica, przy czym wino na mój smak jest jeszcze minimalnie nagazowane.  Mam nadzieję że to jest przyczyna tego powolnego klarowania.
(11-11-2019, 11:02)krzysztof1970 napisał(a): Proponuję:
1. określić stabilność winianową (na zimno)
2. określić stabilność białkową (na ciepło)

I tu muszę przyznać że moja wiedza w tym zakresie jest zerowa ;/
Muszę w weekend poświęcić czas na znalezienie jak wykonać  tę czynności.
Odpowiedz
#40
Poczytaj np tutaj
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#41
Określanie stabilności winianowej i białkowej ma sens, w sytuacji gdy winiarzowi wydaje się lub... ma taką nadzieję, że wino jest stabilne - gotowe do butelkowania. W Twoim przypadku kiedy cukier nadal spada, a wino jest minimalnie ale jednak... nadal nagazowane, pozostaje troszkę jeszcze poczekać.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#42
Wymienione próby robi się po skończeniu fermentacji. W załączonej stronie wszystko jest napisane.
PS W tym roku są problemy z klarowaniem win z Solarisa i nie tylko. Wiem to od kilku osób.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#43
Załączona strona ma tytuł "Badanie wina przed butelkowaniem"...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: