Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spirytus rektyfikowany kontra Alkohol domowy
#1
W dzisiejszym dniu mam na stanie około dwóch litrów rektyfikowanego spirytusu i z 2-3 litry alkoholu domowej produkcji (dość mocny otrzymany w podziękowaniu za moje wyroby winne), podobno dobry (nie znam się na tym)- zwany dalej biber.
Jako, że ja za mocnymi alkoholami (czyt. bimbrem/wódką) nie przepadam, wpadłem na (szalony?) pomysł by użyć obu do zrobienia nalewki z pigwy (pigwowca? zawsze je myle - tej odmiany małej i bardzo kwaśnej).

Mój pomysł to pigwę zasypaną cukrem + sok z tej pigwy podzielić na dwie równe części. 
Pierwszą część dać spirytus + woda w ilości 2:1 (czyli około 60%). 
Drugą część dać spirytus+bimber+woda czyli proporcję 2:2:1 (zakładam, że bimber ma 60%). Razem powinno dać też około 60%.

Czy takie rozwiązanie (dać spirytus+woda/spirytus+bimber+woda) jest dobrym rozwiązaniem?

Bimber (tyle co na łyżeczce smakowałem) jest mocny, pachnie owocami, był robiony z wiśni/śliwek.




Pozdrawiam Sabahtani
To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać. 
Odpowiedz
#2
Warto jeśli masz do czynienia z alkoholami i ich różnicowaniem procentowym zaopatrzyć się w alkoholomierz.http://www.eurowin.pl/pl/p/Alkoholomierz-precyzyjny-z-termometrem-0-100-31-cm/720
To jest dobry sprzęt ,ale można kupić nieco tańsze z ryzykiem na błąd,ale przy nalewkach to mały błąd nie ma znaczenia. :) 

Jeśli ktoś twierdzi,że ci przekazał spirytus to warto to sprawdzić a nie dywagować i domniemywać.
Przepisy na nalewki z pigwowca są dostępne na tym forum więc nie będę tutaj przytaczał stron,warto szukać w odpowiednim dziale.
Robienie nalewki to jest sztuka,ale nie odległa dla naszej wiedzy,która jest zawarta w wielu książkach i w wielu pozycjach i na tym forum.
Pigwowiec ma smak bardzo intensywny więc nawet zalanie dobrym bimbrem da niezłą nalewkę Angel


Ps. Jeśli jest to destylat owocowy - brendy to jest doskonałym surowcem na nalewkę owocową a tym bardziej na zalew owoców pigwowca.
Powodzenia :)
Odpowiedz
#3
Spirytus to mam kupny (sklepowy).
Bimber domowy. (gdzieś koło 60%)

Przepis mam, (zrobię go tradycyjną metodą z mojego domu jak robię nalewkę co roku).

Chodzi mi tylko o to czy dać spirytus+woda czy spirytus+woda+ bimber.
Jak z bimbrem to jakie proporcje tegoż alkoholu dać. (spirytus+woda=60%. bimber czysty=60%) Spirytus +woda w stosunku do bimbru 1:1? Więcej czystego alkoholu czy więcej Bimbru?
To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać. 
Odpowiedz
#4
Podobno najlepsze efekty taki owocowy "domowy alkohol" daje w nalewkach z owoców z których został zrobiony. W Twoim przypadku wiśnie/śliwki. Ze śliwkami może być kłopot ale wiśnie mrożone da się kupić. Z pigwowcem pewnie jego owocowe walory znikną.
Odpowiedz
#5
(12-11-2016, 23:03)Sabahtani napisał(a): Chodzi mi tylko o to czy dać spirytus+woda czy spirytus+woda+ bimber.
Jak z bimbrem to jakie proporcje tegoż alkoholu dać. (spirytus+woda=60%. bimber czysty=60%) Spirytus +woda w stosunku do bimbru 1:1? Więcej czystego alkoholu czy więcej Bimbru?

Poczekaj trochę, aż zmierzysz moc tego domowego.
Jeżeli jest dobry, aromatyczny i mocny, to pomyśl o śliwkach węgierkach.
I tak - jeżeli małej mocy, to zalecam śliwki suszone, jeżeli mocny, to śliwki mrożone.

Ten mały owocek, to pigwowiec. I tu zalecam obniżenie mocy spirytusu 95% do 67% przegotowaną,  zimną wodą, pamiętając o zasadzie, że spirytus wlewamy do wody (żeby nie zmętniało).
Odpowiedz
#6
Alkohol domowy to 62%.
Spirytus to 96%. (ale będzie rozrobiony z wodą do 67%)

Owoce będą na pewno z pigwowca.


Ponawiam pytanie: Jakie proporcję Spirytusu (rozrobionego do 67%) w stosunku do alkoholu domowego (62%)?
Nie chcę by "pachniało bimbrem" z nalewki pigwowcowej, ale chcę wprowadzić obcy smak (pochodzący od tego trunku), jako urozmaicenie.
To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać. 
Odpowiedz
#7
10% - i zobaczysz czy Ci wystarczy.
Odpowiedz
#8
Zmierz obie bazy, jak trzeba to dolej wody, żeby miały po równo i działaj na identycznej mocy.






Skocz do: