11-03-2019, 19:14
(11-03-2019, 18:57)petenowak88 napisał(a): ...
Spirytus zawsze metnieje po dorobieniu a samogon ma specyficzny zapach, nawet ten najmocniejszy
Bajki opowiadasz.
Pozdrawiam zbyszek
Spirytus sklepowy.
|
11-03-2019, 19:14
(11-03-2019, 18:57)petenowak88 napisał(a): ... Bajki opowiadasz.
Pozdrawiam zbyszek
14-03-2019, 22:37
U mnie w bie.... 39,99 za 96%
14-03-2019, 23:29
Witam.
Ja się zaopatruje w spirytus w Auchanie. Cena jest względna. Taka sama jest w Biedronce do 43 zł.. z groszami. Więc warto kupić, żeby w letniej porze był pod ręką. Pozdr. Śląskie Eugeniusz
16-08-2019, 10:27
W Biedr...... 39,99/0,5l
Udział w konkursie Myśliwskie Smaki Pisz 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014 / 2015 / 2017 r.
Festiwal Runa Leśnego - Pisz 11-12/09 2010r, 02 / 09 / 2017r. i 08-09-2018r. Nasz konkurs- V OGÓLNOPOLSKI KONKURS NALEWEK DOMOWYCH - WYNIKI Regionalny Festiwal Runa Leśnego Pisz, 2012/ 2015. VI OGÓLNOPOLSKI KONKURS NALEWEK DOMOWYCH - WYNIKI i fotorelacja. KRÓLOWA NALEWEK WYSOWA 2014 r. Wysowa https://wino.org.pl/forum/Thread-X-OG%C3...YSOWA-2019 [url=http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=24047][/url]
26-09-2019, 18:34
(11-03-2019, 19:14)zbynekkk napisał(a):(11-03-2019, 18:57)petenowak88 napisał(a): ... Twierdzisz ze nie wiem o czym pisze ![]()
26-09-2019, 18:48
Kolego akurat trafiłeś kulą w płot. Przyjedź na zlot winiarzy a zrozumiesz czemu Zbyszek tak napisał.
Bajką konkretnie jest to, że piszesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. Poczytaj sobie o technologii produkcji destylatów.
Hmm
Mi tam nic nie mętnieje. Może źle mieszasz, albo nie zgodnie z ruchem obrotowym Ziemi ![]()
pozdrawiam Jurek
26-09-2019, 20:59
(26-09-2019, 18:34)petenowak88 napisał(a):(11-03-2019, 19:14)zbynekkk napisał(a):(11-03-2019, 18:57)petenowak88 napisał(a): ... Twierdzę, że; Wiesz o czym piszesz. Nie twierdzę, że; Nie pędziłeś bimbru. Nie dorabiałeś spirytusu sklepowego. Twierdzę natomiast że; Jeśli Twój bimber miał specyficzny zapaszek, to daleka droga przed Tobą. Jeśli Twój spirytus sklepowy po rozmajeniu mętniał, to miałeś problem z nim, wodą, lub temperaturą. I bajką jest, że zawsze mętnieje i zawsze ma specyficzny zapaszek. Gratuluje refleksu. ![]()
Pozdrawiam zbyszek
26-09-2019, 21:10
Kolego krzysztof1970 po czym wnioskujesz, ze o czyms nie mam pojecia? Po ilosci postow i braku avatara? Tak sie sklada ze destuluje od wielu lat i wydawalo mi sie ze jakies tam pojecie mam, nie twierdze ze wiem wszystko ale znajomi raczej chwala moj gin. Prosze powiedzcie mi jak mieszacie spirytus, ze nie metnieje. Chcialbym sie w koncu dowiedziec, bo jak na razie to sie tylko dowiedzialem, ze jestem Andersenem.
26-09-2019, 21:26
petenowak88 niestety ale koledzy mają rację. To, że robisz destylaty od lat i twierdzisz, że ma specyficzny zapach świadczy jedynie o tym, że ciągle robisz źle i niczego się przez lata nie nauczyłeś. Ilość postów i brak awatara o niczym nie świadczy ale sama Twoja wypowiedź i zawarte w niej informacje mówią już bardzo wiele.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
27-09-2019, 04:08
(26-09-2019, 21:10)petenowak88 napisał(a): Prosze powiedzcie mi jak mieszacie spirytus, ze nie metnieje. Biorę spirytus, wodę (może być: kranówa, ostromecka, demineralizowana, przegotowana lub inna) mieszam w dowolnych proporcjach w temperaturze przeważnie pokojowej. Dolewam spirytus do wody lub wodę do spirytusu. Nie pamiętam, aby trwale zmętniało. Być może inaczej rozumiemy słowo zmętnienie. Po zmieszaniu pojawiają się pęcherzyki gazu i tymczasowa utrata przejrzystości ale po kilu chwilach ciecz jet klarowna. Nie mętna czy nawet opalizująca. Jeżeli ten tymczasowy stan jest zmętnieniem, to OK. Zawsze mętnieje.
28-09-2019, 20:52
(26-09-2019, 21:26)Boullii napisał(a): petenowak88 niestety ale koledzy mają rację. To, że robisz destylaty od lat i twierdzisz, że ma specyficzny zapach świadczy jedynie o tym, że ciągle robisz źle i niczego się przez lata nie nauczyłeś. Ilość postów i brak awatara o niczym nie świadczy ale sama Twoja wypowiedź i zawarte w niej informacje mówią już bardzo wiele. Moim zdaniem nie maja racji albo maja bardzo slaby wech. Bimber/samogon/cukrowa czy jak to tam jeszcze inaczej zwal bez porzadnej filtracji bedzie mial zapach i nie wmowicie mi ze jest inaczej. Nie twierdze rowiez, ze jestem jakims mistrzem destylacji, ale na prawde nie znam osobiscie nikogo kto twierdzi inaczej. Piszcie co chcecie, ale musialbym sprobowac "na wlasne oczy" bimbru ktory nie pachnie bimbrem, bo jeszcze na taki nigdy nie trafilem.
28-09-2019, 20:55
Przyjedź na zlot, gwarantuję, że się zdziwisz.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
28-09-2019, 21:12
Z mila checia, wezme zeszloroczna jerzynowke na bimbrze
![]()
28-09-2019, 21:18
Trochę pokory też by Ci się przydało. My na forum się znamy i wiemy co kto robi i jak. Skoro Ci mówimy, że bajki opowiadasz to tak jest. Poczytaj informacje na temat destylatów na dedykowanych forach. Może tam Cię oświecą jak nam nie wierzysz.
28-09-2019, 21:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2019, 07:05 przez drajla.
Powód edycji: Proszę, o poprawną pisownię - popraw swojego posta. Mod.
)
To ze sie znacie i mi powiecie, ze zielone jest czerwone o NICZYM nie swiadczy. Pokora nie ma tu nic do rzeczy. Postanowione. Jesli bede mial okazje to z pewnoscia wpadne na zlot i wtedy moze uda sie komus mnie przekonac.
P.S. Jesli sie juz pouczamy, to pamietaj krzysztof70, wiekszosc nie zawsze ma racje.
29-09-2019, 19:50
Bimber, jak to bimber - pędzony nocą, na kance od mleka, bez dzielenia gonów - każdy wyczuje na odległość.
Ale porządnie zrobiony spirytus na kolumnie rektyfikacyjnej jest nie do rozpoznania. I mniej śmierdzi niż spirytus sklepowy...
01-10-2019, 09:59
A co najważniejsze, po wódce z porządnie zrobionego spirytusu nie ma kaca.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy uprawa: Historia krzewu Pinot Noir: 2017/2018 (odc I cz 1) cdn Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2 |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|