Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Syrop/sok z rokitnika
#1
Witam,
robił ktoś z Was syrop (taki do herbatki) oraz sok z rokitnika?

Poszukuję sprawdzonych przepisów. Może ktoś z Was się podzieli swoją wiedzą?

W necie znalazłem taki oto przepis na sok z rokitnika:

Składniki :

•1 kg owoców rokitnika
•ok .0,5 kg cukru lub wg. uznania

Owoce myjemy w ciepłej wodzie i wkładamy do garnka , lekko zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie zalewamy litrem wrzącej wody, przykrywamy i podgrzewamy ok. 30 min, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć z ognia.Gdy wystygnie, odcedzić płyn przez sitko wyścielone podwójnie złożoną gazą.Owoce zalać dwiema szklankami wrzącej wody i powtórzyć procedurę .Zlać oba płyny do jednego garnka, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Rozlać sok do słoików, dokładnie zakręcić i koniecznie pasteryzować ok. 15 min w kąpieli wodnej. Niestety bez pasteryzacji sok nie wytrzyma zbyt długo , a szkoda waszej pracy.

Co Wy na to? Ile dajecie cukru na 1 kg owoców?

Kiedy dać cukier, na koniec, tak jak jest w przepisie?
Odpowiedz
#2
Zrób tak:

owoce umyj, wrzuć do garnka, zalej dobrej jakości wodą i podgrzej do ok 80 C. Woda ma je przykryć. Niech tak pozostaną , aż będą odchodzić od pestki pierwsze owoce. Włóż do środka blender, kilka sekund podziałaj, wówczas się oddzielą pestki od owoców.

Następnie przelej wszytko przez sito o dużych oczkach i lekko przetrzyj łyżka. Uzyskany sok podgrzej do ok 70-80 C , przełóż do wyparzonych słoiczków (najlepsze tutaj są butelki typu " KUBUŚ") i tyle.

Ja nie słodzę, nie pasteryzuję i sok po roku pobycie w chłodzie jest ok.

Taki sok rozcieńczam wodą i dodaję trochę miodu.

:cool:
Odpowiedz
#3
Biotit, robię trochę inaczej, ale tak czy siak sok wychodzi rewelacyjnie. U mnie w domu tak wszystkim posmakował, że owoce odłożone na nalewkę właśnie dzisiaj wrzuciłem do garnka i zrobiłem sok. Za rok będę mądrzejszy i nazrywam więcej owoców ;) Ja używam butelek po Frugo. Mam informację, że Frugo wycofało się ze szklanych butelek, przerzucili się na plastik. Frugo w szkle jeszcze można znaleźć w Biedronce. Ja robię zapasy buteleczek ;)

Poniżej zdjęcie soku:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#4
Wszytko zależy jaką masz odmianę Rokitnika, naszą karłowatą (duży krzak), czy Oblepichę - drzewo rodem z wschodu, owoce się różnią na korzyść tych ostatnich.

Jednak najbardziej leczniczo działa olej z rokitnika, kupując polecam sprawdzić skład, ma być jego 100% tłoczonego na zimno.
Odpowiedz
#5
Tam gdzie ja zbieram rosną krzaki.
Odpowiedz
#6
Czyli jest to rokitnik pospolity, jak masz owoce to wstaw dobrej jakości foto.
Ja również postaram się wstawić dla porównania.
Odpowiedz
#7
Sorka, za późno. Owoce, które miałem odłożone na nalewkę poszły w piątek na sok. Równy kilogram. Wszystkim w domu smakuje herbata z rokitnikiem. Nalewkę zrobię z głogu i DR.
Odpowiedz
#8
Rosjanie robią taki czaj z oblepichy:

400 g owoców
500 g wody
2 łyżeczki czarnej dobrej herbaty

Wrzątkiem zalać owoce z herbatą, szczelnie zakryć, jak osiągnie 36 C dodają miód. Herbatka jest na anemię i p/przeziębieniom.

A tak wyglądają owce Oblepichy kamczackiej w porównaniu z rokitnikiem pospolitym , dziko rosnące krzewy. Nad monetą jest owoc derenia:





   



Skocz do: