Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szyneczka (i nie tylko) na soli
#1
Z oporami, ale położyłem na 1 kg soli 1 kg szynki surowej (obsuszona w ręczniku papierowym) w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. W piekarniku 180 stopni poleżało 1 godzinę. po wyjęciu i zabraniu z soli żywot szyneczki zakończył się w ...naście minut.
Dobra, nawet lepsza niż dobra.
Grubsze kawałki pieczemy odpowiednio dłużej.
Cieńsze, np. schab, wystarczy godzina.
Nie przejmujemy się, że mięsko nie nabiera oczekiwanych kolorków, skorupki itp. oznak wypieczenia.
Odpowiedz
#2
Poczytałem troszkę i faktycznie może być ciekawa ta szynka. Przeraża mnie ta sól... rozumiem, że nie obtaczamy szynki w soli tylko surową kładziemy na nią, sól się nie topi? Mięsko nie robi się przeraźliwie słone? Generalnie wychodzi inne w smaku niż pieczone tradycyjnie?*

* Tradycyjnie, tzn. mięsko osolone ze wszystkich stron.
Odpowiedz
#3
jaka sól ma być-gruba? sypka? Czy to ma znaczenie?
Wytarzać w tej soli mięso, czy tylko położyć na?

Od razu przypomina mi się wieki temu upolowana na jakimś rajdzie kura, z ogniska, w grubej soli i glinie opiekana....Mniam:)
Odpowiedz
#4
Sól się nie topi. Żadnego obtaczania. Kładziemy na sól. Mięsko wychodzi w całej przestrzeni posolone ile trzeba a sól odciąga wilgoć (soki), która wydobywa się podczas obróbki termicznej.
Mięsko jest soczyste i smaczne. Jak ktoś nie używa soli wogóle lub używa w śladowych ilościach to może być dla niego nieco za słone. Jak dla mnie wychodzi takie jak trzeba.
Robiłem na soli grubej, ale nastepne będzie na drobnej. Wydaje mi się, że drobna lepiej spełni swoją rolę.
Odpowiedz
#5
Czy mięsko przed położeniem na sól dodatkowo przyprawiasz czy kładziesz na sól zupełnie surowe?
Odpowiedz
#6
To może odpowiem ja bo również ten przepis stosujemy - nie dodajemy nic. Czyste mieso kładziemy na czystą sól. Tyle samo soli ile mięsa (wagowo). Nie dodaje się do tego żadnych przypraw, a w smaku wychodzi naprawdę rewelacyjne
Odpowiedz
#7
To ja też zapytam.
Czy piekarnik z termoobiegiem czy same grzałki na 180 stopni ?
I jeszcze : czy naczynie ma być otwarte, czy przykryte ?
Dziś wypróbuję przepis :)
Odpowiedz
#8
Naczynie otwarte.
My nawet nie stosujemy naczynia żaroodpornego, po prosu usypujemy na blaszczce kopiec soli i na tym układamy mięso. Ale czy nastawiamy termoobieg, czy góra/dół, to już będę musiał spytać LP, bo nie pamiętam
Odpowiedz
#9
Czy mięso jest całe zasypane solą, czy tylko położone na niej ? Czy jest przewracane w trakcie pieczenia ?
Odpowiedz
#10
(26-03-2013, 14:46)Cygaro napisał(a): Czy mięso jest całe zasypane solą, czy tylko położone na niej ? Czy jest przewracane w trakcie pieczenia ?

Wygląda na to, że kładziesz mięso na soli i tyle. Nie obtaczasz, nie posypujesz.
Odpowiedz
#11
Gdybyście czytali uważnie moje pierwsze 2 posty to by się obyło bez pytań o to czy obtaczamy, czy przykrywamy itede itepe. Ech....

Uwagi dodatkowe - robiła koleżanka i niezadowolona bo szynka do śrdoka nie pociągła soli i wogóle wyszła bez smaku (piekarnik gazowy bez termoobiegu).
Kilka uwag w związku z tym:
- każdy ma inny smak,
- mięso mięsu nierówne - sprzedają pewnie już solidnie nasączone wodą ze związkami azotowymi co może mieć wpływ na smak (bo skąd promocje łopatki po 9-11 zł/kg? filantropia?),
- wcześniej przemrożone u mnie lepiej się nasala w środku,
- schab bym pozbawił błony albo ułożył błoną do góry żeby od soli coś tam pobrał,
- przyprawy? kto komu broni? Następne robię z kminkiem.
Odpowiedz
#12
tata1959 - kminek w całości , czy mielony ? Schab z kminkiem jest :slinka:
Odpowiedz
#13
Robiłem ten przepis: http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pi...a-i-prosta . Karczek wyborny, polecam!



Skocz do: