Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarnina, głóg, dzika róża - czy wyjdzie z tego nalewka?
#1
Będąc na przejażdżce rowerowej narwałem:
- 1kg tarniny z lasu
- 3 kg dzikiej róży
- 4kg głogu

Czy można z tego skomponować jakąś ciekawą nalewkę? Nalewkę na samej tarninie zrobiłem już wcześniej ale gdzieś obiło mi się o uszy że ponoć ciekawa wychodzi w połączeniu glog-tarnina. Czy potrafi ktoś podać proporcje do tej nalewki?
Czy warto dorzucić dzikiej róży bądź zrobić osobną nalewkę z Dr? Słyszałem że z samej dr nalewka nie jest rewelacyjna w przeciwieństwie do wina głogowo - różanego. Czy może skomponować z tego jakieś winko? Glogu mam przy lesie pod dostatkiem. Z różą i tarniną może być już problem pozyskać.
Odpowiedz
#2
(14-12-2015, 15:57)vasteq napisał(a): Czy warto dorzucić dzikiej róży bądź zrobić osobną nalewkę z Dr? Słyszałem że z samej dr nalewka nie jest rewelacyjna .........
Nalewka z DR, to jedna z najlepszych - oczywiście moim zdaniem, a to rzecz gustu.
Rób co Ci w duszy gra.
Odpowiedz
#3
Nie piłem dlatego właśnie nie mam zdania, tak samo jak z tarniny czy glogu bo dopiero je zaczynam robić więc nie wiem jakie proporcje zastosować. Czy dać pół na pół? Po równe części? Mam też suszona róże
Odpowiedz
#4
W takim razie najlepiej zrobić nalewki solo.
Poznasz smaki i zobaczysz, która Ci najbardziej posmakuje.

Jak już będziesz miał zrobione, to zaczniesz sobie tworzyć kompozycję na małych ilościach, czyli do
50 ml nalewki dodasz, może 25 ml, może 50 ml itd. aż smak Ciebie zadowoli.
Etap tworzenia jest fantastyczny, a ile potem frajdy przy spożywaniu!!

Szukaj swego ideału, powodzenia, a jak coś, to pytaj w tematach o odpowiednich nalewkach.
Pomożemy :spoko::spoko:



Skocz do: