Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temat dnia powszedniego
#1
Ponieważ temat ów cieszył się znacznym powodzeniem wśród użytkowników a w ostatnim czasie został omyłkowo skasowany podczas ostatnich 'prac konserwatorskich' to otwieram go na nowo.

Miłego pisania ;)
Odpowiedz
#2
No właśnie, nie można było znaleźć:(

Porterek już leżakuje w piwnicy, ogólne porządki, nalew korzenno-ostry zlany, 6go stycznia nalew krupnikowy a 21go stycznia nalew fernetowy.
Odpowiedz
#3
A nie da się odzyskać skasowanego wątku? Może ktoś ma zapisany w offline i mógłby przesłać go adminowi?

Wbrew pozorom temat ten jest ważny jako rezerwuar pomysłów i natchnień :chytry:

Andrzej
Odpowiedz
#4
Zlałem III raz i zasiarkowałem I nastaw z DR.

P.S. Andy05 Treść forum przechowywana jest w bazie danych SQL, a jeżeli ktoś miałby zapisane offline, to w HTMLu i za dużo roboty by z tym było.
Odpowiedz
#5
wybieranie i szykowanie (gł. filtrowanie) trunków na zacne powitanie Nowego Roku :)
Odpowiedz
#6
Szkoda że cały poprzedni wątek zginął :(
Właśnie zacząłem nastawiać moje pierwsze mandarynkowe.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#7
A już myślałem, że ten temat został wywalony celowo--jakaś nowa miotła "dobrze zamiata".
Dziś zakończyłem czarną porzeczkę-zlewanie, mieszanie, filtrowanie i butelkowanie. I do lochu!
Zmieliłem orzechy laskowe, podobno kalifornijskie- nalew solo na 50%.

Odpowiedz
#8
Chyba nie tylko ten wątek został sprzątnięty, ktoś faktycznie nieźle pozamiatał.
Wczoraj tak się naszukałem bezskutecznie kilku wątków i już wiem że porażka nie leży po winie wyszukiwarki :(

Doprawiłem wczoraj pieprzem próbną porcje wiśniówki - zobaczymy co będzie.
Wiśnie z kardamonem - degustacja zaskakujaco pozytywna :)
Odpowiedz
#9
Bardzo ładnie sobie pracuje sassafrasowa, zapach cudny.
Odpowiedz
#10
a ja nagazowany znalezieniem "Abecadła" Kolegi Plecionki jak zrobić wino z konfitur i innych przetworów, właśnie taki nastawiłem , już od rana dzielnie pracuje, Blg 20 na starcie, kierunek ma prawidłowy. Inne dzielnie pracują i się macerują, najbliżej do zmiany ma Benedyktyn Orzechowy i Rodzynkowiec.
W sumie ok 200l w pracy.
Odpowiedz
#11
A ja dziś znowu nie kupię 300kg dolomitu: hurtownie będą otwarte od 04. stycznia :(
Jadę poprzytulać krzaki.
Odpowiedz
#12
(29-12-2009, 08:21)rados73 napisał(a): Chyba nie tylko ten wątek został sprzątnięty, ktoś faktycznie nieźle pozamiatał.

Oj trudno, na drugi raz ów mod będzie dwa razy patrzył na co wywala (mam nadzieję :D) - raz na forum uczelnianym zdarzyło mi się wywalić niezwykle ważny i długi wątek, tyle że na szczęście mamy Kosz i dało się szybko to odkręcić zanim ktokolwiek zauważył ;)



Winka znów na strychu, bo akurat tam jest perfekt temperatura - ale znów trzeba będzie przenosić jak nadejdą mrozy... :(
Odpowiedz
#13
Pozyskałem kilka butelek po DĘBOWEJ i zastanawiam się jak pozbyć się z nich napisów.
Może ktoś zna dobry sposób :)

Był wątek o pozyskiwaniu butelek i były tam pewnie też sposoby na takie niedogodności lecz tez gdzieś wsiąkł, bo wyszukiwarka nie znajduje :(
Odpowiedz
#14
@rados73, proszę bardzo TUTAJ

pozdrawiam
Odpowiedz
#15
Jestem tuż po zlaniu i filtrowaniu tatarakówki czyli ajerówki robionej na suszonych korzeniach. Było tego ze 3 nalewy i finalnie wyszło tylko 0,7 i 0,5 literka. Niech się odstoi, bo póki co niepijalna (za ostra). Na forum szukałem wątku z przepisem, ale musiałem sam wymyślić takowy. Sprawdzę za miesiąc jaki ma smaczek i dam info o przepisie :lol:

Zlałem również likierek anyżkowy i jak ktoś będzie robić, a nie lubi za słodkiego, to tego cukru mniej; uczmy się na błędach innych.
Odpowiedz
#16
A ja dzisiaj i jutro w piwnicy przeznaczonej na dojrzewanie i leżakowanie miodów i win będę wylewkę pod marmur wylewał :) oj ciężka praca mnie czeka :mad:
Odpowiedz
#17
(29-12-2009, 14:13)ryniu napisał(a): @rados73, proszę bardzo TUTAJ

pozdrawiam

Dzięki serdeczne :)
Odpowiedz
#18
Zmieniłam Frankowi pieluchę. Trzy razy.
Odpowiedz
#19
(30-12-2009, 15:06)Ola OiM napisał(a): Zmieniłam Frankowi pieluchę. Trzy razy.
od czegoś trzeba zacząć! Filtruje przez nerki :-)
Odpowiedz
#20
Chłopak będzie miał 18 lat doświadczenia w winiarstwie jak osiągnie wiek umożliwiający rejestrację na forum. :)
Odpowiedz
#21
Rano kupiłem dwie rurki fermentacyjne,kupiłem też 4kg cukru do wiadomych celów,sprawdziłem bllg w nastawie z mandarynek,oraz w nastawie ze skórek z mandarynek,wreszcie zlałem młode wino z DR,wywalając DR z Balona 34l.
Odpowiedz
#22
Wylewki zalane. Jutro muszę zatrzeć poczekam tydzień i układam marmur podarowany mi przez kolegę. Może jakież fotki strzele ku potomności ;)
Odpowiedz
#23
Właśnie kończę filtrowanie płatków dębowych i zaraz zaleję ponownie %.
Odpowiedz
#24
(30-12-2009, 19:41)mkaz napisał(a): Wylewki zalane. Jutro muszę zatrzeć poczekam tydzień i układam marmur podarowany mi przez kolegę. Może jakież fotki strzele ku potomności ;)
Fotki mile widziane.Lecz przed zrobieniem zdjęć,najpierw zapełnij ową piwniczką winami,miodami i różnymi trunkami,ażeby lepiej się fotki oglądało :)
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#25
Jem pomelo-słodkie jakieś takie. Zaraz idę skórkę ścierać i do suszenia.
Odpowiedz



Skocz do: