Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tematy w dziale Uprawa - dyskusja
#26
(11-09-2019, 08:10)Zbyszek T napisał(a): (...)
A gdybym miał określić reojony winarskie Polski - to wydaje mi sie, że są dwa:
Odrzański - zachodnia i południowo zachodnia Polska - gdzie Vinifery zimą nie przemarzają
Wiślański - południowa i południowo-wschodnia Polska - gdzie latem jest najcieplej, ale zimą najzimniej...
Zbyszku, tak, zgadza się. Podział czytelny i zależny od wpływów atlantyckich, co mi również odpowiada, ale co z resztą terenów, czyli szczególnie z ziemiami płd.wsch. Wielkopolski, części województwa śląskiego od Częstochowy po Rybnik ? Te obrysowałbym również niebieskim kolorem. Co natomiast z ziemiami województwa łódzkiego, mazowieckiego, Warmii i Mazur?
Odpowiedz
#27
Zapewne kwestia podziału jest do doprecyzowania. Taki tylko ogólny "zarys" wstawiłem.
Czy u Maćka, czy u Włodka, czy u Michała, czy u mnie - problemy podobne. A Vinifery wszyscy uprawiamy i na zimę nie okrywamy.
A na podkarpaciu podobno niektórzy nawet Regenta i Solarisa na zimę okrywają, co pewnie składnia do wyboru innych odmian.
Odpowiedz
#28
Czyli podsumowując efektem dyskusji będzie jeszcze dorobienie do kilku pamiętniczków kilku działów. Jeszcze w ostateczności rozumiem, jakby wątki problemowe były podzielone na jakieś działy regionalne. Ale to...? Róbcie, jak chcecie, ale ta droga nie wydaje mi się właściwa.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#29
Piotrze nikt tu na siłę nie dorabia tematów o danej winnicy. One się same "dorabiają". Po prostu są ciekawe i co ważniejsze, każdy z nich to spojrzenie na całokształt sezonu. Od cięcia do butelki.

Konkretne tematy obejmujące jedynie dane zagadnienie są nadal na forum. Można też otwierać nowe...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#30
Pisząc o dorabianiu miałem na myśli oczywiście działy, a nie tematy. Na winogrona.org też był taki jeden, co chciał dział składający się z 30 wątków podzielić na kilkanaście poddziałów. Od takich zabiegów forum nie staje się bogatsze.
Ale to wątek poboczny. Chodzi o tematy wątków.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#31
No cóż... źle przeczytałem Piotrze.

Ja także uważam, że jakiekolwiek podziały nie mają sensu. Sama idea regionów jest oczywiście bardzo ciekawa, choćby poprzez stwierdzenie faktycznego stanu rzeczy, jednakże jakakolwiek próba ich uszeregowania w naszym dziale "Uprawa" mogłaby - w krótkim czasie - zacząć przypominać francuski system klasyfikacji win.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#32
Dobrze piszecie winiarze. Ale i, w tym roku to i u mnie obrodził winogron Solaris. A mam tylko 6 krzaków a, urwałem 11 wiader białych plastykowych. Ptaków nie było w ogóle u mnie. Po oderwaniu szypułek w wiadrze było winogron 3/4.. Dwa baniaki robi mi się wino . Piękne soczyste owoce były. Tylko ręcznie wygniatałem. To był problem.

Pozdrawiam /Gliwice +4 km

Eugeniusz
Odpowiedz
#33
Macie rację z tym, by nie gmatwać tematów dodatkowo ich regionalizacją, ale dla porządku można np. założyć jeden wątek z mapą Zbyszka (zmodyfikowaną o rejony, o których wcześniej pisaliśmy), na której zaznaczone zostaną nasze uprawy. Początkujący adept winiarstwa lub ktoś planujący dopiero uprawę mógłby od razu mieć wgląd na daną, najbliższa mu lokalizację, by wysnuć wnioski i planować. Taki luźny pomysł.
Odpowiedz
#34
Taka mapa to super fajny pomysł. Może lepiej byłoby ją umieścić na belce głównej... Hmm po najechaniu na kropkę pokazuje się nazwa winnicy, miejscowość, dane GPS, a może jeszcze uprawiane odmiany. Gadałem już z Kilisem - trzeba znaleźć jakieś gotowe rozwiązania w necie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#35
Miło, gdyby się udało.
Odpowiedz
#36
Najprościej pewnie Google Maps. Tylko co to komu da? Wejdzie na forum nowy adept wina z Oławy z pytaniem, czemu mu fermentacja nie przebiega prawidłowo i zobaczy mapę winnic i wątki o tychże. Nie będzie wiedział gdzie szukać odpowiedzi, czy zadać pytanie i uderzy do Dolnoslonzoka. Czy tak to ma wyglądać?
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#37
Piotr, coś Ty taki sceptyczny..?
 Uparłeś się na Michała i drążysz...
 Miałem okazję sprobować Rieslinga Michała,niby nieudany(tak twierdził) a to było naprawdę cytrusowe smaczne Wino!
Mapki są ok,ale rzeczywiście nie wniosą za wiele.
Na winogronach są przecież i osobiście korzystałem ze 3 razy...( z ciekawości).

Pytanie zasadnicze,kto będzie pisał o tym, jak zrobił naprawdę dobre Wino? Bo chyba o to nam chodzi?
Pytanie drugie.
Jak rozpatrywać dobre Wino?
Czy w kontekście oceny sommelierskiej,czy oceny naszej(forumowych kolegów) subiektywnej, czy może oceny osób trzecich(czyt.potencjalnych klientów)?
 
Prosto o winie się nie da...

Terroir to raz,ale dla mnie sam Winiarz i jego podejscie do wytwarzania Wina ma znaczenie pierwszorzędne.
Ja widzę to tak,że to właśnie ja,czy Ty,czy Michał robi Wino. Charakter człowieka ma na efekt końcowy duży wplyw!
Niby to dziwne...ale tak jest! Bez serca Wina nie ma!
Powrócę tu do wątków pamiętnikowych. Pewnie,że z nich ciężko coś wywnioskować i wyszukać,ale widać kto i jak się stara,lub chce. Może zachęcić,lub odrzucić.  
Dyrdymałów,podtekstów,głupich żartów, ale i radości, szczęścia i niestety czasem zawiści też nie brakuje...ale to życie i uczucia, więc jak najbardziej ludzkie...
 Eliminacja,lub zmiana tych ostatnich jest jak najbardziej pożądana...;)
Tak, czy owak...
Wytwarzanie Wina to proces,którego nie da zapisać się od myślników i podpunktów
Aczkolwiek pelnią techniczną wiedzę,podstawową i tą już wszyscy mamy!
Jak nie mamy to dzwonimy,lub do siebie piszemy...
Wszystko już to zostało na tym forum napisane,choćby przez kolegę DarekRz...(i to kiedy??!!!) Pełen szacunek!
Ja odkąd tu jestem,poznałem naprawdę fajnych ludzi,żadnych forumowych znajomości nie żałuję.Zawsze trzeba się dogadać(a bywało różnie).
Do czego zmierzam...spotkania.
To jest najważniejsza i priorytetowa rzecz.
To trzeba pielęgnować i rozwijać!
Nie raz na rok,czy dwa... a raz w miesiącu,lub co dwa!(POŚWIĘCENIA)
Więc propozycją moją jest Wewnętrzny Związek Częstych Spotykaczy i wymiana doświadczeń,rozmwowa i oczywiście degustacje! ;)
Wszystko oczywiście udokumentowane na forum...
To się dzieje oczywiście,ale zbyt rzadko...
 
Co jeszcze... nawet jeśli opiszemy dokładnie,co i jak zrobilìśmy a wino naprawdę wyszło super(pochwały medale etc..)
To tak nie ma szans na powtorzenie tego wina w różnych miejscach...
Więc kopiowanie co do joty,tego kto coś tam pisał sensu nie ma...
 

Dobra kończę,bo nie wiem,czy piszę w temacie... :lol:
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
#38
(14-09-2019, 11:00)narc81 napisał(a):  Uparłeś się na Michała i drążysz...

Niepotrzebnie Piotr...

Narc, zacne przemyślenia!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#39
No i zaczęły się pouczenia.
Włodek, wszystko co opisałeś jest fajne, ale nie jest solą forum. To raczej klub - atrakcyjny dla członków, nieatrakcyjny dla kogokolwiek innego. Nie twierdzę, że to wszystko jest bezwartościowe - pisałem już o tym. Ale nie każdy musi chcieć od razu być członkiem klubu. Wszystkie te rzeczy są fajne, ale wg mnie są tylko uzupełnieniem forum, którego treścią jest problemowa dyskusja, a antytreścią monolog.
Maciek, jeśli chodzi o Michała, to nie znam lepszego przykładu przerostu formy nad treścią, co nawet w tym wątku było widać.
Kończę. Ponieważ pojawił się wątek, chciałem podzielić się opinią, dlaczego ja już nie za bardzo czytam to forum. Tzn. zaglądam na nie, ale otwieram tylko wątki, w których temat sugeruje coś, co mnie też interesuje. Nie jestem w tym jedyny, więc są to takie przemyślenia pod rozwagę. A zrobicie z tym, co chcecie. To tyle z mojej strony.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#40
Piotr ja rozumiem co chcesz przekazać.
Z drugiej strony jednak Płochocki i Turnau itd...czyli już komercyjni winiarze,z pewnoscią też forum nie czytają,a tym bardziej nie śledzą wątków poszczególnych winiarzy...;)
Robią wino(nie zawsze dobre) i "opychają".
Z klubem nie chodziło mi o zamknięte grono.
A raczej o tematyczne spotkania,dla każdego chętnego,ale z naciskiem na wyrób win z winogron przerobowych.
Technika wykonywania,aromaty poszczególnych odmian,co można wycisnąć z każdej odmiany w kontekście najlepszego wina...
Każdy ma swoje uwagi i doświadczenia.
Nie ma tak,że jeden wie wszystko i musi wieść prym...
Uczymy się od siebie(no przynajmniej ja się od Was uczyłem).

Cisnę na spotkania...;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
#41
Marzy Wam się kolejna afera - pamiętacie mapkę Macieja https://wino.org.pl/forum/Thread-Nasze-w...0#pid37510  i jej zakończenie........
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman



Skocz do: