Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temperatura lezakowania wina!!!
#1
Mam pytanie i bardzo prosze o porade?
Z tego co wiem to najlepsza temperatura do lezakowania jest od 10 do 13 stopni.Czy nizsza temperatura,powiedzmy ,ze nawet ponizej zera ma szkodliwy wplyw na wino czy nie?Powiedzmy,ze nawet lekko zamarznie,to czy to jest szkodliwe dla wina?Dziekuje!!!
Odpowiedz
#2
Ujemne odradzam - butelki mogą popękać.

PS. Jeśli dałbyś 6 wykrzykników z każdej strony, dostałbyś odpowiedź 2 razy szybciej niż przy 3 ;). Powtórzenie pytania w jeszcze kilku działach też z pewnością pomoże.
Odpowiedz
#3
Dobrze prawisz mikaszek, po co dublować?
I po co krzyczeć :)
Odpowiedz
#4
Poza tym - co ma dział o matce drożdżowej do leżakowania wina?
Prosimy jakiegoś supermoda o przeniesienie w stosowne miejsce.

A co do meritum. Sporo odpornych na klarowanie win udało się sklarować właśnie mrozem. Pękająca butelki są z pewnością największym niebezpieczeństwem. Poza tym, z tego co czytam od lat na forum, mróz winu nie szkodzi, ale czy ono na mrozie będzie dojrzewać? Tu jakoś wątpię...
Odpowiedz
#5
Rozsadzenie butelki generalnie możemy wsadzić pomiędzy bajki. Mroziłem w zamrażarce wino ( 13% ) przy -18*C zrobiła się taka kasza w "wodzie" - płynna a i szklana butelka w której to robiłem przeżyła. Jeżeli przechowujemy w piwnicy a nie wolnym powietrzu to i tak jest tam zawsze trochę cieplej. Przemrożenie wina jednak zmienia smak wina - na pewno je odkwasza. Istnieję też drugie niebezpieczeństwo, że wytraci się kamień winny - o ile w balonie nie jest to problem to butelce jest to wątpliwie estetyczne.
Odpowiedz
#6
Sądzę że temat został wyczerpany.

Zamykam

Edit . Ponieważ doszły mnie głosy że warto by omówic jeszcze powstawania kamienia winnego w niskich temperaturach, wątek ponownie otwieram.
Odpowiedz
#7
Kamień winny wytrąca się czasem w winach zawierających głównie kwas winowy (np. w winach gronowych). W niskich temperaturach zjawisko to wystepuje częściej. Wtrąca się również w wyższych temperaturach (np. 10 - 12 st. C.)
Tak jak pisał Larzwo, jeżeli kamień winny wytrąci się przed rozlewem do butelek to nie ma żadnego problemu. Jeżeli wytrąci sie w butelce to może wywoływać niemiłe skojarzenia (jakieś zanieczyszczenie).

Trzeba się z tym liczyć. Często wytrąca się już podczas fermentacji i zostawiamy go w osadach podczas zlewania nawet nie zauważając. Jest dość twardy (stąd nazwa) i nierozpuszczalny w zimnej wodzie (winie).
Tyle mojej wiedzy na ten temat.
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez kguser
Kamień winny wytrąca się czasem w winach zawierających głównie kwas winowy (np. w winach gronowych). W niskich temperaturach zjawisko to wystepuje częściej. Wtrąca się również w wyższych temperaturach (np. 10 - 12 st. C.)
...

No właśnie o ten problem temperatur mi chodziło. Dzięki, Krzysztofie :)
Czy jest jakaś metoda aby zapobiec wytrącaniu kamienia winnego? Bo chyba generalnie to jednak lepiej wino trzymać w chłodzie?

Edit - tak czytam o tym kamieniu winnym na forum i wychodzi mi, że jedyny sposób to wytrącić go do skutku, usunąć i tyle... hm...:ysz:
Odpowiedz
#9
Meg,
dokładnie tak jak napisałaś. Trzymać wino w chłodzie żeby wszystko co tam jest do opadnięcia na dno sobie opadło, kamień winny też.



Skocz do: