Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ten sam nastaw różny wygląd !
#1
Witam,

Sok został wyciśnięty i miałem go ponad 10 litrów, rozlałem do 3 różnych słoików i zadałem 3 różnymi drożdżami:
1. Aromatic Wine Complex około 4g wsypane bezpośrednio do nastawu, później dodałem jeszcze 1g
2. Fermivin, 1g wsypany do wody 25*C odczekałem 20min i wlałem do nastawu, później dodałem jeszcze 1g bezpośrednio
3. Fermivin PDM, 1g wsypany do wody 25*C odczekałem 20min i wlałem do nastawu, później dodałem jeszcze 1g bezpośrednio

Wyciśnięty sok miał 14,1*blg, wody nie dodawałem jednak podczas wyciskania soku dodałem na ten cały nastaw trochę piro aby się nie utleniał. Jest to pierwszy raz z jabłek i po odstawiu może godziny po wyciśnięciu zadałęm drożdże.

Zadane wczoraj w temperaturze i tutaj był chyba mój błąd bo około 16*C, ale nic dzisiaj wsadziłęm do skrzyni aby podnieść lekko temperaturę do 22-23*C, aby drożdże mogły się namnożyć. 

I teraz tak, sok był jednakowy dla wszystkich, teraz wygląda to jak poniżej. Czy jest to normalna reakacja czy coś jest nie tak ? Od lewej to Aromatic, a później Fermivin. 

[Obrazek: wino_jablko.jpg]
Odpowiedz
#2
Jeśli jak piszesz użyłeś różnych drożdży to nie są trzy jednakowe nastawy lecz trzy różne. I to moim zdaniem powód różnic - różne drożdże. Tak myślę, że w pierwszym słoiku drożdże nie pracują, nie widziałam jeszcze pracującego winka w czasie fermentacji aby było klarowne.
Odpowiedz
#3
Ten pierwszy mi wygląda na utleniony... są te słoiki od góry czymś zabezpieczone?
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Odpowiedz
#4
Wszystkie słoiki mają zakrętkę a w niej jest rurka fermentacyjna.

Wiktor dodam że sok we wszystkich 3 słoikach jest taki sam, w takim samym czasie dodawane były drożdże tylko pierwszy raz miałem efekt na burzliwej jak klarowanie przy uzyciu bentonitu.

No nic poczekam dzień dwa może ruszą drożdże i będzie ok, bo jak teraz patrze to w pierwszym słoiku utworzyła się piana i te kłębki podnoszą się od dna i tak pływają.
Odpowiedz
#5
Aromatic miały problem z ruszeniem jednak po 1 dniu w temp 20*C szybko zaczeły pracować i obecnie wszystkie 3 wyglądają tak samo.

Dzisiaj mierzyłem i Aromatic 0,6blg, a Fermivin 0,8blg. Teraz dosłodzę tak aby uzyskać około 11% alko :)



Skocz do: