Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tolerancja drożdży na alkohol
#26
To dałeś ok 10 litrów wody.

Jeszcze pytanie - cukier dodawałeś sypki czy rozpuszczony w wodzie?

Odpowiedz
#27
Cukier zawsze dziadek mnie uczył żeby rozpuścić w wodzie do końca bo może rozsadzić balon(nie wiem czy to prawda)
Odpowiedz
#28
Też słyszałem od starszych ludzi że jak wsypie się cukier to dno odpadnie w miejscu gdzie styka się ze szkłem - nie wiem czy to prawa i z autopsji wiedzieć nie chce:)

Skoro miałeś 23 litry wszystkiego razem i w tym samego cukru 9 kg nie licząc cukru w owocach musiałbyś mieć ok 40Blg, z cukrem w porzeczkach ponad 40...

Nie wiem co o tym myślą koledzy ale ja myślę ze coś pomieszałeś. Drożdże piekarskie startują w tak słodkim nastawie? Aż niemożliwe. Potem dodałeś jeszcze 4 kg cukru to masz zapasu na ponad 30% trunek..... Niemożliwe.
Odpowiedz
#29
Nie 23l wszystkiego razem. Razem to wyszło jakos 32l. Wody dodałem 20l-23l
Odpowiedz
#30
9kg plus chociaż 1 kg z owoców w 32 litrowym nastawie to ok 31Blg czyli po przerobieniu 18%. Potem jeszcze 4 kg to znowu jakieś 12Blg....

Za dużo tego cukru.

Drożdże piekarskie nawet jeśli przerobiły by te 9-10 kg cukru to z kolejnymi 4 nie miałyby prawa ruszyć. Także jeśli nic nie pomieszałeś to masz bardzo mocne i słodkie wino...
Kup cukromierz sobie jak masz taką możliwość - 7,5zł kosztuje.
Odpowiedz
#31
Miałem cukromierz, ale mi się pobił. Mierzyłem w zimę i wtedy wino miało 10Blg. 4 kg cukru dodałem jakoś pól roku od nastawienia więc wino miało sporo czasu na przerobienie tamtego cukru. Winko jest mocne dlatego pisałem, że ma około 20%. W tym roku zrobiłem tam samo. 35l balon, 7l owoców, 9kg cukru i do tego 2 litry miodu. Wino pracuje bardzo dobrze. Wody również do końca nalałem.
Odpowiedz
#32
Hmm... Niespecjalnie wiadomo ile waży te 7 litrów porzeczek, więc ciężko ocenić całość nastawu.
Znalazłem informację, że litr jagód waży ok. 580g. Stosując taką samą miarę (choć to raczej zgrubne) wychodzi ok. 4kg owoców. Znowu zgrubnie z tego wychodzi 0.7*4 = 2,8l soku.

Taka ilość soku ma w sobie powiedzmy 80*2,8 = 224g cukrów.
Dodałeś 9+4kg cukru, więc masz z owocami 13,224 kg cukru.

Jeśli całość wyszła 32l, to miałeś ok 41 Blg, jak słusznie zauważył kolega Maciej22.

Dodatkowo ilość kwasów z soku to 28*2,8 = 78,4g kwasów. W nastawie całym: 2,45 g/l, co daje kwasowość strasznie małą, co nie ma prawa nie odbić się na smaku.

Jeśli jesteś pewien, że wino jest dobre (więc ma pewnie akceptowalną słodycz/kwasowość podobną do soków owocowych, napojów itp.) to chyba coś skitrałeś w podanym przepisie.

To tak na mój chłopski rozum.

Warto byłoby zdecydowanie zmierzyć Blg na ten moment cukromierzem, nie wiadomo co prawda jaką poprawkę na alkohol zastosować, ale może coś by to powiedziało...
Odpowiedz
#33
Mam nadzieje że jakiś doświadczony forumowicz się tu wypowie bo aż nie chce mi się wierzyć w te drożdże piekarskie:)

Odpowiedz
#34
Nie neguję jego wina tylko wyrażam swój pogląd tym bardziej, że michael pytał czy dobrze, że stosuje drożdże piekarskie. Uważam, że nie i poradziłem żeby stosował szlachetne bo wino jest trunkiem szlachetnym. A z bimberkiem to oczywiście żartowałem sobie. Tyle, że wydaje mi się, że koledze bardzo zależy na procentach w winie. Wyraziłem pogląd, że może zamiast walczyć o te % lepiej może by było powalczyć o szlachetniejszy smak wina. Acha i z nikim nie mam zamiaru ścigać się kto zrobił mocniejsze wino bo nie o to chodzi z zasady przy wyrobie i delektowaniu się winem. Wino na szlachetnych drożdżach może mieć max 18% (no chyba że bayanusy uciągną więcej). O gustach się nie dyskutuje ale raczej zawartość alkoholu w winie nie jest wprosproporcjonalna do jego wartości smakowych. Zresztą alkohol sam w sobie i tak nie ma smaku.
Odpowiedz
#35
FunThomas, ja nie chciałem żadnym sposobem cię skarcić, ja jestem początkujący i po prostu jestem ciekaw wszystkiego na tym forum przepraszam cię bardzo, mój ojciec też od dawna robi wina i mi w ogóle mówi żebym bez drożdży robił więc trochę mnie ten temat zainteresował, a co do tematu to na prawdę po tych wszystkich obliczeniach trudno uwierzyć w te drożdże piekarskie
Odpowiedz
#36
Dodatkowo ilość kwasów z soku to 28*2,8 = 78,4g kwasów. W nastawie całym: 2,45 g/l, co daje kwasowość strasznie małą, co nie ma prawa nie odbić się na smaku.


Jak piję jest mocne i czuć ten kwaskowy smak.
Maciej22 drożdże piekarskie stosuje mój dziadek od bardzo dawna. Jeżeli chcesz spróbować to weź jakiś malutki balon i sam spróbuj. Drożdże rozrabiałem wczoraj z wodą i glukozą(pierwszy raz zrobiłem z glukoza a nie zwykłym cukrem bo tak mi bart podpowiedział) Po 2 godzinach w kuchni można było usłyszeć jak pracuje:) Można porównać do odkręconej butelki wody mocno gazowanej. 40gr drożdży całe opakowanie glukozy i 0.8 l wody.
Odpowiedz
#37
Nie ma za co przepraszać, forum jest po to żeby zadawać pytania i na nie odpowiadac, żeby wymieniać poglądy, a nie słodzić sobie. Wszystko jest oki. Dodam tylko, że ani piekarskie ani dzikie drożdże (przy winogonach owszem) nie są najlepszym rozwiązaniem.
Co do piekarskich to mogą wyrobić max 14% alkoholu potem padną, więc niemożliwe że michaelowi wyszło 20%.
Odpowiedz
#38
Nie zgodzę się z Tobą że piekarskie mogą wyrobić max 14%. Jestem w 100% przekonany, że moje wino ma więcej procent.
Odpowiedz
#39
Podałbyś teraz zawartość cukru w BLG i było by jasne. Idź może po cukromierz i rozwiążemy zagadkę:)
Odpowiedz
#40
Postaram się jutro dostarczyć te informacje do wieczora ile jest teraz Blg.
Odpowiedz
#41
Usuń jeden post, dzięki:)!
Odpowiedz
#42
No cóż, co do kwasowości to oparłem się na dość zgrubnych obliczeniach, więc ryzyko popełnienia błędu jest spore.

Tak na przyszłość, to kwasowość plasuje się mniej więcej tak:

Wytrawne (9-11%) 6-7
Półwytrawne (11-13%) 7-8
Półsłodkie (13-15%) 8-9
Słodkie (15-18%) 9-10

To średnie wartości, które się doradza dla win określonych "rodzajów". Powodem jest to, że zarówno cukier jak i alkohol równoważą kwasowość wina, a co za tym idzie żeby poczuć, że mocne, słodkie wino jest kwaskowate trzeba mieć faktycznie więcej kwasów niż w przypadku słabego wytrawnego.

W związku z Twoją deklaracją odnośnie odczuwalnego smaku, mocy i słodyczy wątpię, żeby wino miało tylko 2,45 g/l...
Odpowiedz
#43
Jest 03.26 nad ranem, jestem w pracy i tak sobie czytam forum i śmiać mi się zachciało po przeczytaniu tego tematu. Nie co by merytorycznie było coś nie tak ale oczekiwałem, że michael1111 poda wieczorem to BLG ale widocznie chłopak ma dość daleko do sklepu bo to już .... 2 lata minęły :pijemy:
Odpowiedz
#44
Też własnie dziwnym trafem dotarłem do tego wątku, przeczytałem i zastanawiam się czy wino nadal pracuje :D? Bo jeśli tak to może by te drożdże jakoś z tego balona wyizolować, to musi być jakiś niepowtarzalnyc szczep ! :lol:
Odpowiedz
#45
Panowie pytanko mam, drożdże AROMATIC VINE COMPLEX jaką mają tolerancje na alkohol?niestety na opakowaniu nie pisze..wie ktoś?
Odpowiedz
#46
https://www.google.pl/search?q=AROMATIC+...8weusITwAQ

Mamy erę internetu. Skoro potrafisz napisać posta na forum i założyć sobie profil to sprawdzenie tolerancji drożdży na alkohol jest łatwiejsze.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#47
Rzeczywiście,masz racje,nie pomyślałem,dzięki
Odpowiedz
#48
Czy ktoś wie do ilu procent dochodzą drożdże Coobra Brendox? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji. To jest Saccharomyces Cervisie, ale Coobra ma też różne drożdże "mocne", które też są Saccharomyces Cervisie, więc nie wiem w czym różnica.



Skocz do: