Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trójniak i czwórniak chyba do restartu .
#1
Przy okazji miodobrania w czerwcu nastawiłem syconego trójniaka 30 litrów i 10 litrów czwórniaka.
Zrobiłem to prawie bez żadnej wiedzy. Nastawy syciłem. Ilości miodu w stosunku do wody raczej poprawnie wyliczyłem.
Miody fermentowały. Jednak z miesiąc już nie pracują. Poczytałem dziś trochę, zmierzyłem blg czwórniaka i wyszło 19. Trójniaka na razie nie mam jak zmierzyć bo brakło skali przy pomiarze na rurce.

Użyłem wtedy drożdży i pożywki ale przypadkowo także. Na drożdżach pisało tylko droższe szlachetne do miodów pitnych.

Czwórniak jakby miał ciut alkocholu, ale trójniak to sama słodycz w smaku .

Jak to rozpracować po kolei i przy użyciu czego ?
#2
Poczytaj to: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid140872
#3
Najpierw sie "do edukuj" a potem zamów drożdzaki do restartu u Kolegi starowar , ostatnio testuję jego nowości i z czystym sercem mogę polecić.
Edit.
Nie zapomnij o pożywce :D.



Skocz do: