Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tropical Milkshake IPA
#1
FRIGG
([b]Tropical Milkshake IPA)

[/b]
   
Ilość = 12 L
Ekstrakt 17 blg
65 IBU
Barwa 11 EBC

Woda:
mieszanka wody destylowanej z marketową - 72 ppm (miało być niżej, ale niestety dałem za dużo wody z marketu)

Słody (Viking Malt):
- 3 kg Pale Ale
- 0,25 kg słodu pszenicznego
- 0,25 kg słodu wiedeńskiego

Chmiele:
- 60 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Orbit
- 30 min - 10 g Rakau
- 5 min - 10 g Falconers Flight, 10 g Rakau, 10 g Orbit
Na fermentację cichą dodam jeszcze po 30 g Orbit oraz Rakau.

Drożdże:
Bulldog American West B5

Dodatki:
- 0,3 kg laktozy
- 0,6 kg płatków owsianych
- 20 g rozmarynu (fermentacja cicha)
- 20 g hibiskusa (fermentacja cicha)
- 900 g owoców tropikalnych (fermentacja cicha)

Spostrzeżenia zapisane podczas warzenia:
- blg na początku filtracji 19, przed chmieleniem 15 blg, a po gotowaniu 25 blg
- brzeczka mega mętna, bardzo jasna!
- drożdże uwodnione nie ruszyły, ale po 12 h od schłodzenia rozsypałem drożdże po brzeczce i zaczęło się coś dziać
- po dwóch dniach brzeczka zeszła do 6 blg i stoi


Załączone pliki Miniatury
           
Zapraszam na stronę mojego małego browaru.

Odpowiedz
#2
Piwo zeszło do 6 blg, więc tyle ile sobie życzyłem. Tym samym osiągnęło ok. 5,5%. 
Dodałem:
- 10 g hibiskusa,
- 900 g mrożonki Owoce tropikalne Hortexu
- 30 g chmielu Orbit oraz 30 g chmielu Rakau
 
Żałuję, że nie dałem 2x więcej laktozy - może wtedy byłoby ją czuć [Obrazek: default_hmm.png]
Zapraszam na stronę mojego małego browaru.

Odpowiedz
#3
Przepraszam że się wtrącam w bardzo ciekawy wątek (piwo jest mi bliskie sercu :)) , jednak piszesz że blg startowe było 25* a teraz jest 6*, więc coś tu jest dla mnie niezrozumiałe (rozumiem że laktoza podwyższyła blg więc powinna podwyższać też na końcu fermentacji), i te 5,5% jest dla mnie intrygujące, ale może czegoś nie wiem.
Kiedy nastawiałeś tę wareczke, ile czasu fermentowała bo nie napisałeś.
Lech
Odpowiedz
#4
Witaj.
Po gotowaniu i odparowaniu wody miałem 25 blg, ale, tego już nie dopisałem, dodałem wody demineralizowanej, aby osiągnąć zakładane 17 blg ;)

Warkę nastawiłem w piątek, ale drożdże ruszyły dopiero w niedzielę :/ We wtorek lub środę odfermentowało do 6 blg i tak do dziś utrzymywało się na takim samym poziomie, więc podjąłem decyzję o przelaniu na cichą i dodaniu reszty składników.
Zapraszam na stronę mojego małego browaru.

Odpowiedz
#5
A to się wyjaśniło, ale masz za to pewność że Twoje posty są czytane uważnie ;).
Dzięki za informację i wyjaśnienie.
Lech
Odpowiedz
#6
Dział piwa się ruszył. Ciekawie, oby się rozwinął
Odpowiedz
#7
Ja jestem fanem "prawa czystości piwa" Reinheitsgebot. Dla mnie piwo wyrabia się ze słodu, wody, chmielu i drożdży. Ponadto nie znoszę smaku laktozy. Nie wypowiadam się o takich piwach bo się na tym nie znam.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#8
Dzięki za wizyty w temacie ;)
Lubię eksperymentować i ciągle szukam swoich ulubionych stylów. Na razie na podium jest ciekawy, bardzo bogaty - Porter bałtycki i Porter bałtycki imperialny. Drugie miejsce - marcowe, konkretne, słodowe, pięknie wyglądające. Kolejne miejsce - Barleywine.

Co do tego piwa to mam mieszane uczucia. Pierwsze próby, pierwsze spostrzeżenia:
1. GDZIE TA LAKTOZA? - kolejnym razem, o ile będę jeszcze robił kiedyś piwo z laktozą, pójdzie dwa razy tyle
2. aromat siarki - z wyczytanych opinii zrozumiałem, że pojawia się w młodym piwie(u mnie pierwszy raz :) ) i znika po leżakowaniu
3. nie czuć owoców, a jeżeli czuć, to bardzo słabo - ostatnie piwo z owocami mrożonymi - kolejne piwa z sokiem

Tyle na razie. Czekam na koniec fermentacji cichej, butelkuję i czekam na nagazowanie.
Zapraszam na stronę mojego małego browaru.

Odpowiedz
#9
Do mnie jadą dwa zestawy piwa na bazie ekstraktów. American Wheat oraz AIPA. Będę po raz pierwszy chmielił sam. O zacieraniu na razie nie myślę poza metodą BIAB. Efekty smakowe praktycznie są te same a piwo z ekstraktów wychodzi nieco 20zł drożej. Za to kosztuję wiele mniej czasu. Niech fanatycy zacierania się ne obrażają ; ) Rozumiem, że zacieranie z hobby przeradza się w pasję...
Odpowiedz
#10
(02-02-2018, 11:46)advisorylyrics napisał(a): Do mnie jadą dwa zestawy piwa na bazie ekstraktów. American Wheat oraz AIPA. Będę po raz pierwszy chmielił sam. O zacieraniu na razie nie myślę poza metodą BIAB. Efekty smakowe praktycznie są te same a piwo z ekstraktów wychodzi nieco 20zł drożej. Za to kosztuję wiele mniej czasu. Niech fanatycy zacierania się ne obrażają ; ) Rozumiem, że zacieranie z hobby przeradza się w pasję...

Prośba do Administracji o przeniesienie tego postu do wątku zajmującego się piwami, ale tego bardziej ogólnego, bo niestety nieco zaśmieca wątek kolegi @markus383.
Lech
Odpowiedz
#11
(02-02-2018, 12:04)lech.kuba napisał(a):
(02-02-2018, 11:46)advisorylyrics napisał(a): Do mnie jadą dwa zestawy piwa na bazie ekstraktów. American Wheat oraz AIPA. Będę po raz pierwszy chmielił sam. O zacieraniu na razie nie myślę poza metodą BIAB. Efekty smakowe praktycznie są te same a piwo z ekstraktów wychodzi nieco 20zł drożej. Za to kosztuję wiele mniej czasu. Niech fanatycy zacierania się ne obrażają ; ) Rozumiem, że zacieranie z hobby przeradza się w pasję...

Prośba do Administracji o przeniesienie tego postu do wątku zajmującego się piwami, ale tego bardziej ogólnego, bo niestety nieco  zaśmieca wątek kolegi @markus383.

To jedyny wątek w którym coś się dzieję. Nie ma sensu raczej go przenosić. Jeśli kolega autor się obrazi, że będziemy rozmawiać tu ogólnie na tematy piwa to moją wypowiedź można usunąć by nie "zaśmiecała".



Skocz do: