Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trwałość win
#1
Witam, mam taką prośbę; mam zamiar z każdego zrobionego wina odłożyć 10 butelek ( mam takie fajne drewniane skrzynki o takiej pojemności ) i schować w piwnicy na bardzo długo, ok 10 lat albo lepiej.
Mam korki nucork i kapturki termokurczliwe itp.
Martwi mnie jednak fakt, że niektóre wina się poprostu nie nadawają do takiego eksperymentu cierpliwości...
Pomóżcie i podpowiedzcie które wina warto a które nie warto tak długo trzymać???
Dzieki Jacek
:pijemy:
Odpowiedz
#2
Zdecydowanie nadaje się wino z dzikiej róży.

PS Pisząc posty stosuj zasady pisowni i ortografii języka polskiego :ksiazka:
Odpowiedz
#3
Wszelkie wina ciężkie, albo w dodatku słodkie tzw. deserowe się nadają, a także winogronowe, aronia, głóg...

Maciej
Odpowiedz
#4
Generalnie wina mocne i słodkie mają większy potencjał do dojrzewania i są bardziej trwałe, dobrze mówię ?
W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie żeby słabsze wytrawne również nabić w butelkę.
Ja każde zrobione wino staram się w jakiejś ilości schować na lata, nawet jabole. Ale temat już chyba był dublowany, poszukaj.
Odpowiedz
#5
Już troszkę szukałem ale tylko takie drobnostki znalazłem... A chcę wiedzieć konkretnie, To się nadaje a tamto nie.
Ogólnie lubię wina mocne i słodkie, więc już się trochę ucieszyłem... :)
Odpowiedz
#6
myślę, ze najważniejesze, jakie zapewnisz warunki przechowywania wina - Tutaj masz fotorelację z otwarcia jabłkowego po ponad 30 latach :) http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid199336
Odpowiedz
#7
Już to oglądałem, mam nadzieję, że też gdzieś zapodam skrzyneczkę i ją znajdę w 2031... :)
Odpowiedz
#8
(03-05-2011, 23:02)Snaker22 napisał(a): Mam korki nucork i kapturki termokurczliwe itp.

Nie zakładaj kapturków jeśli chcesz trzymać wino kilka lat. Nie będziesz widział w jakim stanie są korki.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#9
Hmmm... w sumie masz rację, ale Tequila ja chcę każde 10 butelek zabić w skrzynce drewnianej...
Albo zysk albo w pysk:) jedyne co zobaczę to czy coś cieknie, bo skrzynki maja małe szczeliny...
Odpowiedz
#10
Fajnie tak otworzyć po latach swoje winko , teraz pytanie , czy wino z ryżu i rodzynek nadaje się do dłuższego przechowywania ???
Jeśli tak , to jak długo , powiedzmy w butelkach z korkiem .
Odpowiedz
#11
Ryżowiec ,to wino do szybkiej konsumpcji. Być może ktoś leżakuje dłużej, ale moim zdaniem dwa maks trzy lata, potem traci na smaku o ile ryżowiec można nazwać smacznym.



Skocz do: