Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trzy z jednego.
#1
Wczoraj nastawiony
[Obrazek: de851a1ce1cdd53emed.jpg]

9.5kg miodu rzepakowego i około 9l wody. Drożdże Enovini 18%
Ładnie ruszyło po ~1.5h
W planach po burzliwej rozlać to na trzy części i każdą inaczej doprawić.
Ma sens?
Odpowiedz
#2
Ciekawe czy Ci nie wyjdzie na spacerek :niewiem: .
Na Twoim miejscu wyjął bym rurkę i zamiast korka dał watę lub gaze.
Jeżeli chcesz dzielić to nie ma żadnych przeciwwskazań, istotne co chcesz do każdej z tych części dodać.
Lech
Odpowiedz
#3
To taki dobry trójniak będzie. Ja bym doprawiał teraz, po fermentacji to już będzie po ptokach.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#4
To fotka z wczoraj. Dzis juz takiej piany nie ma, zostaly te dwie warstwy, ta mętna gorna to od drozdzy..?

A doprawiac miodki planuje:
A. Chipsami debowymi.
B. Chmielem - Wiem, ostroznie.
C. Czyms delikatnym...

Z szukajki chyba korzystac umiem, jakies przepisy znajde.

Miód z własnej pasieki.
Odpowiedz
#5
i dzisiejszy pomiar cukromierzem do win - ~25BLG.
Teraz pytanie... 30.01 dostał saszetkę Browinowskiej pożywki. - Rozpuściłem w szklance syty i całość do balona. (wodofosforan (V) diamonu)
(Piana nie wyszła więc dolałem jeszcze jakieś 0.5l syty miodowej :D)
Nie dzieliłem na porcję, nie mierzyłem też BLG :(

Już pod ręką mam inne Browinowskie pożywki.
Teraz to chyba Kombi? ale kiedy?
Odpowiedz
#6
Dobra. Nie było pytania :D

Dostały Kombi i bulkanie przyśpieszyło z 6 do 10/min (wody w rurce tyle samo).
Odpowiedz
#7
Wlasnie mierzylem
BLG 32
PH 3.5

Chyba troche wolno fermentuje..?
Temp okolo 20st
Odpowiedz
#8
Chyba rzeczywiście wolno fermentuje i ...zawartość cukru rośnie - zamiast spadać.
Dobrze zrobiłeś pomiary - 6 lutego miało już być ~ 25 blg ?

Bąbelki w rurce nie są zbyt wiarygodnym wskaźnikiem fermentacji ale 6-10 na minutę to raczej bardzo mało na burzliwą fermentację. Ja bym się spodziewał nawet kilku na sekundę w najburzliwszym okresie.

Jakie było początkowe blg ?
Krzysztof

I'm not Opinionated, I'm just Always Right
Odpowiedz
#9
Wg. Obliczen moglo byc pomiedzy 42 a 45. (7680/16600)*100. Nie mierzylem
6lutego utopilem aerometr do win w baniaku i wydawalo mi sie, ze stoi prosto. Musialem zle spojrzec, moze oparl sie o szyjke...
Wczorajszy pomiar w probowce cukromierzem do miodów.
Odpowiedz
#10
42-45 początkowe blg to już prawie dwójniak, więc może nie tak powolna fermentacja jak by się wydawało...
Objętość nastawu ~ 20 litrów ? Ile drożdży dałeś i w jaki sposób zapodane do nastawu ?
Krzysztof

I'm not Opinionated, I'm just Always Right
Odpowiedz
#11
Paczka Enovini 18% /7g/ rozpuszczona w kubku wody posłodzonej miodem.
15min i do balonu bez mieszania. Piana była więc pracowały.
Okolice 20l.. /trochę mniej wg obliczeń/ Balon to znajdka z piwnicy i nie wiem jaką ma pojemność.
Odpowiedz
#12
Zdecydowanie za mało drożdży na taką objętość i stężenie cukru w brzęczce. 7 gram może by wystarczyło na 5 litrowy nastaw. 
W Twoim przypadku powinieneś użyć co najmniej 1 g na litr nastawu, 2 gramy na litr też by nie zaszkodziło. Nadzieja w tym, że skoro nie wymieszałeś nastawu po wlaniu drożdży, zaczną one pracować od góry i powoli pobierać cukier z dolnych warstw nastawu.
Nie wiem czy jest sens w dodaniu nowej i większej porcji uwodnionych drożdży ale powinieneś taką opcję rozważyć moim zdaniem.
Ma ktoś jakieś inne pomysły ?
Krzysztof

I'm not Opinionated, I'm just Always Right
Odpowiedz
#13
Stoi niestety.
W weekend restart.
Odpowiedz
#14
... stoi ciągle na 32 blog ?

Poszukaj na forum opisu restartu zanim się za to zabierzesz.
Krzysztof

I'm not Opinionated, I'm just Always Right
Odpowiedz
#15
Tak, stanął na 32, mętny ale trochę drożdży leży na dnie.
Mam pod ręką kilka butli 5l po winie z biedronki i jeden pełnowymiarowy 34l.
Plan: zlać do czterech butli po 3l tego wina i uzupełnić wodą do 25BLG + Bayanus i odrobina pożywki do każdego.
Pozostałość zlać znad osadu i jak butle zejdą poniżej 18BLG łączyć z pozostałym miodkiem w bańce 34l.

Albo: Hm... 10l miodek BLG 25 z dużą ilością drożdży G995 w bańce 34l i jak zejdzie do tych 18-20BLG dolewać po kilka litrów zatrzymanego...
Odpowiedz
#16
Ok. Zrobiłem więc tak:
Czwórniak z BLG 25 nastawiony z 3.6kg miodu rzepakowego w sobotę na dwóch paczkach drożdży G995 SpiritFerm. Dostał już łącznie całą paczkę pożywki z vit. B /SpiritFerm/.

Pomiar ze środy to 12BLG, dolewka około 1.7l zatrzymanego i cukier wzrósł do 15BLG.
Dzisiejszy pomiar /piątek/ to 10BLG, dolałem około 3.3l zatrzymanego, wzrosło ponownie na 15BLG.

A teraz ciekawostka: Pomiar dzisiejszy starego miodku wskazuje 30BLG, więc coś tam jeszcze te Enovini przerabiają...

Problemem jest PH. Zatrzymany to około 3.4.
Nowy w środę i dziś przed dolewką miał tylko 3. (Startowałem z ~3.8). Dodatek starego miodku podnosi na ~3.3
W obu zero piany, nowy ma intensywny zapach drożdżowy i cały czas ładnie bulka. Zamówiłem CaCO3.

Chyba będzie dobrze.
Odpowiedz
#17
Ok. Ostatnia partia.
Wczoraj /niedziela/ nowy miał 12BLG, dziś ~ 10.5.
Po dolewce - chyba jakieś 9l - wzrosło do ~19BLG, PH 3.4
Stary dolewany miał 30BLG

Aktualnie miodu w bańce 34l jest do poziomu kosza.
Wychodzi na to, że stary baniak ma pojemność około 15l.



Skocz do: