Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Turecka zupa z czerwonej soczewicy - Mercimek Çorbası
#1
Czasami uda mi się wpaść do świetnej tureckiej restauracji Maho , gdzie serwują fenomenalną zupę z czerwonej soczewicy. Niestety nie jest to często, bo nawet jak bywam w Warszawie, to nie zawsze mam czas na pojechanie tam na posiłek.

Dlatego często robię tę zupę u siebie w domu, inspirując się przepisem z tej strony.

- 1-2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy albo oleju roślinnego
- 1 cebula, obrana i posiekana (często daje czerwona cebulę)
- 1 ziemniak, pokrojony w kostkę (ja nie obieram, tylko myję)
- 1 marchew, obrana i starta na grubej tarce (ja nie obieram, tylko myję)
- 4-5 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sol, pieprz, ostra papryka, wędzona papryka, miętą, tymianek, kumin, inne przyprawy (np kozieradka, kolendra) wg smaku
- 1-1,5 l wody lub bulionu, w zależności od tego, jak gęsta ma być zupa

W dużym garnku rozgrzać masło i oliwę (albo olej), dodać cebulę i czosnek, smażyć, aż zmiękną. Dodać ziemniaki, marchew, soczewicę, przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić do smaku.

Jeśli akurat nie mam w domu czerwonej soczewicy, to zastępuje ją innym rodzajem (zielona, brązowa, żółta) albo grochowym nasieniem np. fasolą, która wcześniej została ugotowana do miękkości bez soli.

Mimo, ze wiosna puka do drzwi i słoneczko za oknem, ciągle czuć chłód na dworze. Właśnie dlatego gotuje mi się kolejna porcja tej zupy (tym razem z chana dal, który technicznie jest ciecierzycą, ale gotuje się tak szybko jak soczewica) i nie mogę się doczekać, aż będę mogla nalać sobie do talerza i delektować się jej smakiem.


   



Skocz do: