Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Używane zakrętki
#1
hej, bardzo nieśmiało przymierzam się do nalewek i zastanawia mnie jedno - czy mogę bez obaw stosować nakrętki na słoiki po kupowanych przetworach (surówki, ogórki)? Oczywiście po umyciu i przewietrzeniu z zapachów.

Jeśli tak, to przyjmuje się że ile razy taka zakrętka może służyć?

Pytam, bo zawałem czarne porzeczki zgodnie z przepisem z forum, i zauważyłem że w słoju 1,7 L ubyło ok. 1-1.5 mm. I się zamyśliłem, czy to porzeczki wciągnęły, czy może odparowało;]
Odpowiedz
#2
Witaj!
Można używać takie zakrętki - jedyny wymóg aby były szczelne- o czystości sam napisałeś.

Taka zakrętka służy do powstania wewnątrz odprysków lakieru/ farby i do utraty szczelności. Nawet parę lat.

Porzeczki " wypiły" i jest to normalne ale potem odzyskasz prawie wszystko.



Odpowiedz
#3
Moje pokrywki jakoś łatwo rdzewieją, więc przez zakręceniem owijam otwór słoika cieniutką przezroczystą folią spożywczą. Wtedy mam pewność, że spirytus nie paruje na pokrywkę i żadnej szkody jej nie czyni.
Odpowiedz
#4
ok, to jakby dodatkowa "uszczelka"?
dzięki, biorę się za zalewanie żurawiny :)
Odpowiedz
#5
Warto zwrócić uwagę na pochodzenie zakrętek twist-off. Te, które zamykały słoiki z kwaśną zawartością bezpiecznie stosować do kwaśnych produktów, te po tłustych, czy białkowych przetworach - do tłustych i białkowych itd.
Wewnętrzne zestawy do lakierowania TO (basecoat+adhesive lacquer+compound - sorry, ale po polsku to się nie nazywa) dobiera się do ładunku.



Skocz do: