Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Utrwalanie koloru zielonego
#1
Wiosna idzie, przychodzi czas na listówkę a i ziołowe nelewki czasami barwi się na zielono. Chodzi mi o barwienie naturalne chlorofilem. Barwa ta jednak z czasem brązowieje. Aby utrwalić kolor stosuje się dodatek kwasu. I tu mam pytanie. Ile tego kwasu (np. cytrynowego lub fosforowego) powinno się dodawać? Pytam, bo w zeszłym roku nie mogłem trafić. Część nalewek jest brązowawa a część, mimo zieloności, zbyt kwaśna. Na domiar złego nie robiłem notatek co do dawkowania. Czy mogę liczyć na podpowiedź?
Odpowiedz
#2
Ja jeżeli chcę mieć nalewkę zieloną to trzymam ją w jak najciemniejszym i najchłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. W lochu ;) A co do samego koloru zielonego to najlepiej chyba barwić nalewem na mięcie pieprzowej i melisie.

Pozdrawiam i przepraszam, że niewiele pomogłem
Maciej
Odpowiedz
#3
Możesz przejrzeć jeszcze TEN wątek.
Barwienie na zielono. Są jeszcze inne ale szukaj sam:diabelek:
Odpowiedz
#4
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0

Nadal jestem skłonny iść drogą bukwicy, aktualnie mamy kwiecień, moja nadal zielona.
Odpowiedz
#5
Witam.
Mamcar kiedyś pogrzebał w sieci i takie cosik znalazł. Może sie przyda? A swoją drogą, był kiedyś wątek na temat zielonego wina, chyba w niebyt poszedł. Szkoda.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"



Skocz do: