Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wódka, a spirytus
#1
Witam wszystkich
W wielu przepisach podano, że należy dodać wódkę i (lub) spirytus. Czy robi jakąś różnicę to, że zamiast wódki doda się rozcieńczony spirytus, czy jednak powinna to być kupiona wódka?
Pemal
Odpowiedz
#2
Kolego a do czego chcesz dodać taki wzmacniacz?
Jak do nalewki, która ma intensywny sok owocowy, to dodaje się czasem i wódkę i spirytus :D
A tak na logikę biorąc to rozrobiony spirytus ma mniej przyjemny smak niż czysta 40%
Więc zależy do czego to potrzebujesz wlać?
Do nalewki -proszę bardzo :)
Jak do gardła -wole czystą ;)
Jak masz w przepisie 1l spirytusu i 1l wódki to chodzi o to żeby suma % była większa niż 40%
-tak ja to widzę.
Ew. może mnie ktoś poprawić :fajka:
Odpowiedz
#3
Chodzi mi o nalewki. Czy jak pisze w przepisie, że zalać jakieś owoce wódką, to może to być rozcieńczony spirytus?
Pemal
Odpowiedz
#4
Oczywiście że może.
Odpowiedz
#5
Nawet lepiej rozrobić samemu spirytus do pożądanej mocy. Wtedy wiesz co masz w wódce np. 40%, jakiej użyłeś wody, itd.
Odpowiedz
#6
Ja natomiast w książce ,,Polskie nalewki" przeczytałem informację, że jeśli chcemy zachować ładny kolor nalewki to wtedy należy dodawać wódkę. Natomiast jak kolor jest dla nas mniej ważny to wtedy możemy dać spirytus.
Odpowiedz
#7
Żadne "Polskie Nalewki" nie wiedzą o nalewkach więcej nią Drajla :spoko:
Odpowiedz
#8
(02-02-2014, 20:11)Wasio napisał(a): Ja natomiast w książce ,,Polskie nalewki" przeczytałem informację, że jeśli chcemy zachować ładny kolor nalewki to wtedy należy dodawać wódkę. Natomiast jak kolor jest dla nas mniej ważny to wtedy możemy dać spirytus.
Tak, ale z tego co wiem to rozcieńczony wodą, najlepiej 70 %.



Skocz do: