Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wódka miodówka
#1
Znalazłem ostatnio taki przepis:

SKŁADNIKI:
Spirytus 95% (0,5 L)
Miód pszczeli (250 ml) - 1 szklanka
Cytryny (0,5 kg) lub 5 dużych cytryn
Woda mineralna (0,5 L)

Podgrzać wodę.
Wlać do wody miód i wymieszać.
Z połowy cytryn (ok. 3) zetrzeć skórkę.
Ostudzić roztwór wody i miodu
Dodać startą (bez białego miąższu) skórkę do roztworu.
Ze wszystkich cytryn wycisnąć sok,i dodać do roztworu wody i miodu.
Do ostudzonego roztworu dodać spirytus
Odstawić na 24 godziny, aby się przegryzło
Rozlać do butelek (przecedzając przez sitko

OPIS:
Osiągniemy 1,25 litra 38.7 % cytrynówki.
Aby osiągnąć inne procenty można skorzystać z kalkulatora.
Smacznego !!!

Myślicie że jeśli dam 400 ml wody to uzyskam moc 40-45%?
Odpowiedz
#2
Przy mniejszym dodatku wody otrzymasz 1150 ml o mocy 41,3 %.

Generalnie wszystko zależy ile płynu uzyskasz z cytryn. Ogólnie 1 kg cytryn zawiera od 500 do 600 ml soku.
Odpowiedz
#3
A przy kalkulatorach procentów 250ml miodu można traktować jako wodę?
I jeśli potrzebuje 250ml miodu to jaki słoik kupić?(350g?)
Odpowiedz
#4
250 ml to zawsze 250 ml. I przy obliczeniach tak to traktuj.

100 g miodu zajmuje około 75 ml objętości.
Odpowiedz
#5
Zaczełem dzisiaj robić miodówkę według tego przepisu tylko trochę go zmieniłem,dałem 0.5L spirytusu 96%,0.4l wody mineralnej i 0.6kg cytryn(4 duże sztuki) i szklankę miód gryczanego.Najpierw podgrzałem w garnku wodę i dodałem miodu(Temperatura lekko ciepła,dało się swobodnie pić) po ostudzeniu dałem sok z cytryn i startą skórkę z 3 sztuk.Potem wszystko przelałem do słoików i tak sobie stoi.Cytryny dobrze umyłem i sparzyłem przez 3-4 sekundy.Przed zlaniem do słoików spróbowałem i łyżkę i smakowała dobrze.
Myślicie że lepiej zrobię jak po 24h przefiltruje ją i wleje do butelek czy jak poczekam z tym kilka dni?
Odpowiedz
#6
W tym zestawie jest dużo skórki ( moim zdaniem), więc lepiej po 24 h przecedzić przez sito.
Resztę lepiej wlać do jednego słoja, a jak osad opadnie, wtedy łatwo zlejesz kryształ, a osad przefiltrujesz. I wtedy rozlejesz do butelek.
W tym przepisie, ile czasu ma dojrzewać? Czy zaraz do picia?
Odpowiedz
#7
Cały ten przepis podałem na początku tematu,nic więcej w nim nie ma.
Odpowiedz
#8
To proponuję, żeby postała po przecedzeniu min. 3 miesiące, potem filtrować, a 1 flaszkę sobie schować i spróbować ją za rok. Wtedy zobaczysz, która lepsza.
Odpowiedz
#9
Przelałem ją przez sitko i zabutelkowałem,po 3 miesiącach napisze co z tego wyszło.
Narazie mocno czuć z niej spirytem,to normalne?
Odpowiedz
#10
Tak, to normalne. Czas ułoży trunek.
Odpowiedz
#11
A co myślicie o dodaniu do tego przepisu trochę cukru waniliowego-laski wanilii?Szukam od dłuższego czasu przepisu na cytrynówkę dobrego, a że mam coś z głową i miód dodaję do wszystkich nalewek(może dlatego, że mam bardzo dobrej jakości)to i w przypadku w/w szukam takiego przepisu. I wczoraj natknąłem się na standardowe składniki dla cytrynówki(bez miodu) i wanilię, ok 8 g cukru na 3 litry gotowej nalewki. I zastanawiam się jak by wyszło połączenie smaku miodu, wanilii i cytryn, bo to w końcu ma być cytrynówka, a nie coś dziwacznego. Zaznaczam, że te moje nalewki z założenia raczej są takie, żeby wypić kieliszek i sobie smak poprawić, bo nikt z bliskich raczej nie pije tego w hektolitrach. Czy jednak to już będzie zbyt odbiegało od smaku właściwego cytrynówce?
Odpowiedz
#12
Piotrek przecież nic nie stoi na przeszkodzie by do cytrynówki dodać miód.
Nalewka ma smakować tobie i ewentualnie osobom w twoim otoczeniu.
Więc nie musisz się kierować opiniami osób czytających.
Spróbuj cukier zastąpić miodem a po kilku miesiącach pochwal się co z tego wyszło.
Może powstanie "cytrynówka wg Piotra C"

Cukier wanilinowy sobie odpuść.
Lepiej oddaj kawałek laski wanilii.
Odpowiedz
#13
(13-03-2014, 10:26)Piotr C. napisał(a): I zastanawiam się jak by wyszło połączenie smaku miodu, wanilii i cytryn, .....
Moim zdaniem to bardzo dobre połączenie.
Sporo osób robiących nalewki zastępuje cukier miodem, bo tak lubią.Przepisy traktuj jako szkielet na którym stworzysz sobie własne smaki
I tak, jak napisał kolega powyżej, użyj laski wanilii, a cukier waniliowy do ajerkoniaku i temu podobnych likierów.
Odpowiedz
#14
Wiem, że warto dodać miodu, sam tak z reguły robię;) Tyle, że ciekaw byłem opinii na temat wanilii, bo ciężko mi sobie takie połączenie wyobrazić. Chciałem znać opinie osób z forum, bo może takie połączenie się gryzie czy coś w ten deseń, ale skoro tak mówicie, to się skuszę i sporządzę takową nalewkę. Zwłaszcza to"cytrynówka wg Piotra C" trafiło w moją próżność:D.
Racja, dodam laskę wanilii, cukier dlatego mi przemknął przez myśl, że mam go wymieszanego ze zmieloną wanilią, ale lepiej wrzucić laskę.Taki przepis znalazłem:
5 cytryn
1 l spirytusu
1 i 1/4 l wody
1 i 1/5 szklanki cukru
8g cukru waniliowego-zamiast tego wrzucę pokrojoną wzdłuż laskę, albo połówkę.
A tak z innej beczki to jak długo trzymacie wanilię ? Bo porterówką nastawiłem z miesiąc temu i tak się zastanawiam kiedy tą wanilię wyciągnąć, właściwie to trochę mi szkoda ją wyrzucać, zwłaszcza, że nie dominuje zapachu(jeszcze nie degustowałem).
Odpowiedz
#15
Możesz zrobić sam nalew waniliowy i takim nalewem doprawisz sobie, żeby nie przesadzić.

Laski wanilii mają różną długość, także laska lasce nierówna. Na tą ilość, dla pokreślenia smaku, moim zdaniem wystarczy 6 cm. Tylko trzeba ją przekroić wzdłuż, żeby był łatwiejszy dostęp alkoholu do nasionek w niej zawartych.

Jak Ci szkoda wyrzucić to zalej ją małą ilością wódki i po miesiącu zobacz czy masz aromat.
Powodzenia.
Odpowiedz
#16
Jutro zamierzam się za to wziąć, więc jeszcze jedno pytanie-czy tych 5 cytryn na taką ilość nie będzie za mało?Zamierzam wycisnąć z nich sok i..właśnie- przepis który znalazłem mówi, iż należy najpierw całe cytryny na 2-3dni zalać spirytusem a potem wycisnąć. Wydaje mi się to niewłaściwe, jeśli już, to same skórki najpierw mógłbym zalać spirytusem. I 2-3dni to chyba zbyt długo, prawda? Regularnie rzucało mi się w oczy"poniżej 24 h". Więc może:
-najpierw zalałbym spirytusem skórki(tylko z ilu cytryn?) oraz laskę wanilii
-po 23 h , rozmieszałbym z wodą miód, dodał sok z cytryn, wrzucił laskę wanilii i całość zalał przecedzonym ze skórek spirytusem, zostawił na 6 tygodni, po tym czasie zlałbym do butelek.
A jak wygląda sytuacja odnośnie długości przechowywania cytrynówek?Czy z czasem robią się lepsze, czy czas nie ma wpływu na ich jakość a może z czasem robią się gorsze?
Odpowiedz
#17
Wiesz, przepisy są bardzo różne i najlepiej robić mniejsze ilości, ale z różnymi składnikami i metodami. Wtedy będziesz miał porównanie i zobaczysz, co Ci smakuje.

Z tej ilości spirytusu, który masz, to możesz zrobić klika nastawów po 0,2 l spirytusu.
Czy z czasem robią się lepsze? Moim zdaniem, ta na miodzie zyskuje z czasem, natomiast takie z cukrem, to do "prawie " bezpośredniego spożycia.


Odpowiedz
#18
(10-03-2014, 20:21)AdrianC4 napisał(a): Zaczełem dzisiaj robić miodówkę według tego przepisu tylko trochę go zmieniłem,dałem 0.5L spirytusu 96%,0.4l wody mineralnej i 0.6kg cytryn(4 duże sztuki) i szklankę miód gryczanego.Najpierw podgrzałem w garnku wodę i dodałem miodu(Temperatura lekko ciepła,dało się swobodnie pić) po ostudzeniu dałem sok z cytryn i startą skórkę z 3 sztuk.Potem wszystko przelałem do słoików i tak sobie stoi.Cytryny dobrze umyłem i sparzyłem przez 3-4 sekundy.Przed zlaniem do słoików spróbowałem i łyżkę i smakowała dobrze.
Myślicie że lepiej zrobię jak po 24h przefiltruje ją i wleje do butelek czy jak poczekam z tym kilka dni?

Jedna butelka tego trunku została wypita tydzień temu,nalewka wyszła świetna tylko troszkę za mocna.Następnym razem jednak dam tyle wody ile było w oryginalnym przepisie,miód gryczany też świetnie się sprawdził ale kolejnym razem z ciekawości spróbuję wielokwiatowego.



Skocz do: