Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wątróbka - pycha.
#1
70 dkg wieprzowej wątróbki
50 dkg cebuli (jak ktoś lubi może być więcej)
1 spora cytryna
1/2 kostki smalcu
pieprz, sól
 
Solić przed podaniem.
Podawać z korniszonami, ziemniakami lub z chlebem.


Załączone pliki Miniatury
                               
Odpowiedz
#2
A ja polecam wątróbkę na surowo.
Plasterek wątroby, na to krążek łagodnej cebuli. Popieprzyć, posolić i gotowe do konsumpcji. Można solo można z białym pieczywem i masełkiem. Skropionej cytryną nie próbowałem ale na pewno spróbuję.
Odpowiedz
#3
@drajla, tymi apetycznymi fotkami narobiłeś mi smaku, ale zaś @szlumf to opisał menu chyba wyłącznie dla wilkołaka.
Odpowiedz
#4
Pycha też to lubię.
Drobiowa jest delikatniejsza :)
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#5
Tak jak Piotr pisze - wieprzowej nie jadam, ale nie dlatego, że nie smaczna - drobiowe (kurczak, kaczka, indyk) albo z królika są tak delikatne, że gryźć nie trzeba - rozpływa się w ustach (oczywiście świeża :D zaraz po uboju)
_____________________
Mirek
Odpowiedz
#6
Bardzo lubie wątróbke z dużą ilością cebulki, ta cytryna mnie  zaskoczyła, trzeba będzie spróbować.

Wątróbkę wolę krwistą :slinka: , taka mocno przesmażona, dla mnie nie jest najlepsz. :D
Lech
Odpowiedz
#7
Witam

Smalcu to unikam jak diabeł ognia. W ogóle tłuszcz nie zdrowy. Ty młody to możesz jeść drajla. Masło to tak i, to w nie wielkich ilościach. Nabiał jest o wiele zdrowszy i, ryby.

Pozdr/gynek
Odpowiedz
#8
U mnie:
Wątróbka drobiowa obtoczona w mące. Zesmażyć, do tego cebula. Doprawić i podać z ziemniakami.
Szybkie, proste i podobno smaczne(cała rodzina to je).
Gynek, diabeł chyba nie unika ognia :).
Szlumf, brzmi niezbyt zachęcająco. Surowe podroby?

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#9
Biedne zwierzątka..
Odpowiedz
#10
Zibi, dlaczego tak uważasz?

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#11
(27-01-2016, 11:21)grzechu napisał(a): Szlumf, brzmi niezbyt zachęcająco. Surowe podroby?

A kto bogatemu zabroni? Do popicia świeża bycza krew - jeszcze lepsza z łojem. Babcia mawiała, że był to rarytas w czasie wojny.

No, to jak prawimy o różnych wątróbkach, to należy wspomnieć o przysmaku z dorsza w oleju.
Odpowiedz
#12
(27-01-2016, 12:07)grzechu napisał(a): Zibi, dlaczego tak uważasz?

Chciałbyś być zjedzony za młodu zanim zaczniesz cieszyć się życiem? Zanim cie zabiją jestes w ciasnej klatce.
Zwierzęta nie są takie głupie, dużo wiedzą, maja swoje uczucia, czują ból..Umierają jak człowiek.
Z każdym takim zwierzęciem możesz się zaprzyjaźnić jak z psem i będzie lepszym przyjacielem niż wielu ludzi.

Księga Koheleta (Kaznodziei) 3:19 (Biblia Warszawska)

Bo los synów ludzkich jest taki, jak los zwierząt, jednaki jest los obojga. Jak one umierają, tak umierają tamci i wszyscy mają to samo tchnienie, Człowiek nie ma żadnej przewagi nad zwierzęciem. Bo wszystko jest marnością.
Odpowiedz
#13
Dajcie spokój.
To nasz forumowy temat kulinarny, o WĄTRÓBCE wieprzowej - nie religijny czy etyczny.
Posty nie na temat wylecą w kosmos - obiecuję.
Odpowiedz
#14
Zibi, proszę nie ...

A swoją drogą to fenomen jest chyba jakiś, że takie nie wyszukane danie wzbudza tyle emocji.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#15
(27-01-2016, 12:46)alskarus napisał(a): A swoją drogą to fenomen jest chyba jakiś, że takie nie wyszukane danie wzbudza tyle emocji.

Wszystko przez tajemniczy dodatek - cytryny :co_jest:
Odpowiedz
#16
(27-01-2016, 12:45)drajla napisał(a): Dajcie spokój.
To nasz forumowy temat kulinarny, o WĄTRÓBCE wieprzowej -  nie religijny czy etyczny.
Posty nie na temat wylecą w kosmos - obiecuję.

Jest na temat, pośrednio. Dodgy
Odpowiedz
#17
Podobno wątróbka jest lepsza jak się ją wcześniej namoczy w mleku?

A ja chyba dodam wina xD
Odpowiedz
#18
No to już nie będzie najlepsza ... :)

A próbowaliście ananasów dodać?
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#19
Pomysł z dodatkiem wina całkiem dobry (tyle że zalałem nim wcześniej cebulkę - wyszła wyśmienita taka nie za twarda, nie za miękka - lekko kwaskowa; pozostałe wino do rondelka wlałem na końcu jak wszystko było prawie gotowe ) Myślę, że wątróbce zrobiłoby korzystnie gdyby wcześniej chwilę w winie poleżakowała..
Aha z braku smalcu zrobiłem na maśle z dodatkiem oleju
Mam nadzieję, że drajla się nie obrazi na moją modyfikację :P
Odpowiedz
#20
Zamiast cytryny używam jabłek kwaśnych. Efekt podobny.
Oczywiście gustuję też w drobiowej ale wp też nie pogardzę. Tylko ten cholesterol.
Odpowiedz
#21
(27-01-2016, 12:26)drajla napisał(a): No, to jak prawimy o różnych wątróbkach, to należy wspomnieć o przysmaku z dorsza w oleju.

W Bałtyku już zdrowego dorsza nie uświadczysz.
Ostatnio zjadłem słoiczek świeżej wątróbki z Żabnicy. Na kanapkę z cebulką bije różne "rarytasowe" szynki..
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Odpowiedz
#22
Jak widać nie każdemu wątróbka na zdrowie wychodzi ... :P
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#23
U mnie od lat wątróbka z kury z curry. ;)



Skocz do: