Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wędzona sielawa i nie tylko.
#1
Tu akurat miałem sielawe,okonki,płotki,krąpiki ale system postępowania z rybkami jest podobny.Rybkę należy sprwaić ,posolić,poczekać aż wyschnie zrobi się taka błyszcząca.
Następnie najlepiej wędzić w zimnym dymie takim 30-35 stopni im niższa temperatura i dłuższy czas wędzenia tym rybka dłuższego terminu do spożycia nabierze.Należy jednak pamiętać by nie przesuszyć rybki,rybka powinna być wilgotna tzn.mięsko.
Grubsze rybki trzeba pokroić w dzwonka lub płaty i wędzić na siatce.
[Obrazek: sssssjn7.jpg]
[Obrazek: w320.png]
[Obrazek: ssssssie3.jpg]
[Obrazek: w213.png]
[Obrazek: sipv6.jpg]
[Obrazek: w320.png]
[Obrazek: siihs4.jpg]
[Obrazek: w320.png]
Odpowiedz
#2
Pyszny widok. Ja sielawkę wędzę z ojcem nad jeziorem. Nie potrzebuje długiego terminu do spożycia, ostatnio 10Kg nam poszło zaraz po uwędzeniu w 4 osoby... rybka pyszna. Tyle, że dostępna w niewielu miejscach w Polsce.
Odpowiedz
#3
Witam,chciałem zaproponować dziś szybką zakąskę do wódeczki
Bierzemy 2 kg płatów śledziowych,płuczemy,osuszamy,solimy,wędzimy.Super na ciepło jak i na zimno.Polecam.
p.s
to czasy gdy wędziłem w beczce , to były czasy :pijemy:

[Obrazek: sleqf1ri1.jpg]
[Obrazek: w320.png]
[Obrazek: sle3rn2az5.jpg]
[Obrazek: w320.png]
[Obrazek: sle1ea6zl7.jpg]
[Obrazek: w320.png]
Odpowiedz
#4
Bazyli, tak mi narobiłeś smaku tymi zakąskami do wódeczki, że chyba w końcu skoczę po jakąś flaszkę :) A tak poważnie, to chciałem zapytać o konieczność solenia tego śledzia przed wędzeniem - czy to aby nie będzie przedawkowanie?
Odpowiedz
#5
To są płaty śledziowe-ważne,najpierw płuczesz następnie solisz.Super na ciepło i na zimno.Wiecie że kupna makrela czy inna to dymu z drzewa nigdy nie widziała?To sama chemia.


Skocz do: