Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wasze ulubione ZUPY
#1
Jakie są wasze ulubione zupki ?

na początek zupa dla "nie wampirów"

Zupa czosnkowa:
składniki:
10 główek czosnku
1 1/2 litra bulionu wołowego
6 łyżek oliwy
2 szklanki dużych grzanek
1/4 szklanki sherry
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryki
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
sól do smaku
6 jajek
1/4 szklanki startego na grubych oczkach żółtego sera
sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zbrązowić (nie przypalić) ząbki czosnku, (kiedy są już złote dorzucić grzanki),zdjąć z ognia, rozgnieść czosnek, dodać paprykę i pieprz, dokładnie wymieszać, dodać sherry, dokładnie wymieszać.
W osobnym garnku doprowadzić bulion do wrzenia, do wrzącego bulionu wkładać ostrożnie po jednym jajku - mieszając bulion bardzo szybko wkładać jajko w powstałe w garnku "oko cyklonu", jajko bedzie wtedy w całości a białko się zetnie gotując je w bulionie około półtorej minuty - tak przygotowane jajka odłożyć.
Po przygotowaniu jajek wlewać powoli wrzący bulion do czosnku z dodatkami, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut.
Przelać gorącą zupę do kokilek, do każdej porcji dodać przygotowane jajko, posypać serem i zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści
Smacznego

ps - "chodzi za mną" ... zupa cebulowa (taka zapiekana na białym winku), ... czuję, że niedługo ją popełnię :)
Odpowiedz
#2
... i jeszcze jedna ... tym razem rozgrzewająca zupka

Gramatka plus (zupa z piwa):
... "gramatka" to staropolska zupa z piwa (wg Adama Mickiewicza w "Panu Tadeuszu" podawano ją na śniadaniu u Sędziego) ... stary oryginalny przepis (a otrzymałem go od Macieja Kuronia), w składnikach nie zawierał pieczonego czosnku, ... dodałem go po smakowych eksperymentach z gramatką, ... stąd nazwa "gramatka plus"
składniki:
1 litr jasnego piwa
1 kubek śmietany
4 żółtka
8 łyżek cukru
1/2 kg białego twarogu
1 główka czosnku
1 łyżka masła
sól do smaku
[Obrazek: gramatka01.jpg]

sposób przygotowania:
Oczyścić czosnek, większe ząbki rozkroić wzdłuż na dwie części i podsmażyć na złoty kolor na maśle.
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dokładnie wymieszać ze śmietaną.
[Obrazek: gramatka02a.jpg] [Obrazek: gramatka02a.jpg]

Podgrzewamy piwo prawie do temperatury wrzenia i powoli wlewamy jajka ze śmietaną ciągle mieszając.
[Obrazek: gramatka04.jpg]

Wsypujemy na talerz rozdrobniony twaróg (ilość wg upodobania) i kilka ząbków czosnku (można lekko posolić).
[Obrazek: gramatka03.jpg]

Wlewamy na ser i czosnek bardzo gorącą zupę (jeżeli ktoś lubi można dla "wzmocnienia dać pół kieliszka jałowcówki).
[Obrazek: gramatka05.jpg]

Smacznego
Odpowiedz
#3
Ulubione zupki?
Moze barszczyk czerwony z uszkami.
Albo francuska zupa rybna.
Odpowiedz
#4
Warta grzechu zupa z slodkich ziemniakow z kokosowym mlekiem i pasta chilii. Moze taki ukrajski barsz
Odpowiedz
#5
Zupki... mniam, mniam. Znajdę tylko trochę czasu i zaraz podam wypróbowane przepisy m.in na zupę cukiniową i rybną:jezor:
Odpowiedz
#6
Harira na baraninie, Zuppa tuscana, Zurek staropolski na dudkach (plucka wieprzowe) z jajcami.:jedzenie::slinka:
Odpowiedz
#7
dobra dobra a gdzie przepisy?
Odpowiedz
#8
zupki chińskie i barszczyk Hortexu. :podstep:
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez Megana
zupki chińskie i barszczyk Hortexu. :podstep:

:co_jest:
Odpowiedz
#10
Megana nie ma jak mistrz sztuki kulinarnej wszystko z kartonu i torebki mam nadzieje że twoje wina są lepsze niż zupki z torebek.:lol:
Odpowiedz
#11
no jasne. Bo wina robić lubię a gotować niespecjalnie.....:chytry:
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez Pigwa

... Zurek staropolski ...

Muszę zaprotestować w obronie śląskości, że nie ma czegoś takiego jak żurek staropolski, w ogóle nie ma czegoś takiego jak żurek, jest za to żur (danie śląskie), jest to nazwa własna dania o określonych składnikach, a wszystkie inne tym podobne są to tylko marne podróbki, które nie mają nic wspólnego z żurem. Miodek się nawet o tym wypowiadał (o nazwach dań itp.), z tego co pamiętam, to nawet nie ma takiego słowa jak żurek.

Megana nie daj się, każdy ma prawo jeść to co lubi albo jest sobie wstanie zrobić.
Odpowiedz
#13
Cytat:Wysłane przez ice77
dobra dobra a gdzie przepisy?

HARIRA - tradycyjna zupa marokanska.

2 lyzki masla,
2 duze cebule, posiekane,
0,5 kg. baraniny, pokrojonej w drobna kostke,
5 kurzych zoladkow, pokrojonych w drobna kostke,
1 1/2 lyzeczki kurkumy (mielonej),
1 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu,
3/4 lyzeczki zmielonego cynamonu,
1/2 lyzeczki zmielonego imbiru,
1 lyzeczka slodkiej papryki,
ok. 1,5 l. wody,
2-3 lodygi selera naciowego, posiekanego,
1/2 lyzeczki soli morskiej,
1/2 szklanki fasoli garbanzo ( chickpeas, groch wloski).
Fasole te nalezy moczyc w wodzie przez 12 godzin i ugotowac, lub uzyc gotowanej z puszki ( jesli u was jest).
1/3 szklanki soczewicy (czerwonej),
4 lyzeczki posiekanj naci pietruszki,
1 lyzeczka posiekanej naci cilantro (kolendra),
1/2 kg. dojrzalych pomidorow, posiekanych bez skorki,
2 lyzki maki zmieszanej z 1/2 szklanki wody,
cwiartki cytryny.

W duzym rondlu roztopic maslo i dodac cebule. Smazyc na srednim ogniu , az zmieknie ( nie dopuscic do zbrazowienia).
Dodac baranine i zoladki i smazyc ok. 15-20 minut do zbrazowienia, czesto obracajac kostki, aby obsmazyc dokladnie ze wszystkich stron. Dodac do rondla wszystkie przyprawy i mieszajac smazyc ok. 5 minut. Dodac wode, selery, sol, garbanzo i soczewice. Gotowac na wolnym ogniu ok. 1 godziny ( az fasolka i soczewica jest wystarczajaco miekka). Dodac posiekane cilantro, pietruszke i pomidory i gotowac jeszcze 15 minut. Wlac make z woda mieszajac. Podawac z cwiartkami cytryny, ktore nalezy wycisnac przed spozyciem do zupy.

Zupa jest dosc ostra i bardzo pozywna. Miejscowi muzulmanie jedza ja jako jedyne danie w czasie ramadanu, kiedy to wszyscy poszcza przez caly dzien i dopiero po zachodzie slonca posilaja sie raz dziennie.
Z win do tej potrawy polecam biale bordeaux. Ja pijam Chateau Rieussec ale kazde dobre Sauternes jest na miejscu. Smacznego.
Odpowiedz
#14
Witam

Moje faworytki to Żur i Czernina :jedzenie:


Pozdrawiam
Fester
Odpowiedz
#15
chef a moze jakies miesko...np schabik z ziolami :big: moze masz jakis przepis do polecenia!!:chytry:
Odpowiedz
#16
a ja dzis wypichcilam grochowke na jakims mięsku i na boczku zasmazanym z cebulką :) do czego to doszlo, jak nie ma mi kto gotować:glowa_w_mur::glowa_w_mur:

pocieszające natomiast jest to, że jutro odgrzewam i się leniwię :) pozdrawiam zupiarzy
Odpowiedz
#17
Cytat:Wysłane przez winorobek
nie ma takiego słowa jak żurek.

Wobec tego nie ma slowa winorobek, miesko, szyneczka.. itp.

Wiadac za malo ksiazek kucharskich przeczytales. A zur nie pochodzi ze Slaska, bo to najpopularniejsza potrawa na Kurpiach i wielu innych regionach. I Maklowicz przyrzadza swietny zurek i Kuron i dzidek i ja.
Pozdrawiam cie, winorobie.:helo:
Odpowiedz
#18
Pierwsze miejsce : FLACZKI :1miejsce:
Drugie miejsce : ŻUREK WIELKANOCNY ( z jajkiem , wędzonką , białą kiełbaską i świeżo startym chrzanem )
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#19
- Wodzionka - coś pod winorobka ;)
- Konopiotka - jw. ;) ;)
- Ziemniaczana (krem) z piersiami kurczaka
- Ogórkowa prosta (rosół czysty albo ostatecznie kostka :kwasny: , ziemniaki w kostkę ugotowane + starte kiszone ogórasy, odcisnięte i uprzednio podsmażone na maśle z roztartym czosnkiem - aż resztki soku odparują, pieprz mielony, liść laurowy - i sup gotowy
- Chili ale takie meksykańskie, zawiesite (prawie aintopf) i tak ostre, że aż odbyt :hahaha:szczypie :hahaha:
Odpowiedz
#20
small, jak ogórkowa, to tylko na żeberkach :1miejsce:
Odpowiedz
#21
1. Ogórkowa
2. Szczawiowa
3. Grzybowa
4... zupa chmielowa
Odpowiedz
#22
Przepis pochodzi z ksiązki Country Cook`s Companion (Traditional Recipes from a Country Kitchen) i był wypróbowany na wielu moich znajomych. Wszystkim smakowało :jedzenie:
Jest to rodzaj zupy lub gulaszu rybnego, w zależności od ilości dodanego płynu.

składniki:
3 łyzki oliwy
2 duże cebule(posiekane)
1 zielona papryka (pokrojona)
3 marchewki(posiekane)
3 ząbki czosnku (zmiażdzone)
2 puszki pomidorów(rozdeptane)
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
1/2 szklanki białego wina
1 kg filetów z białej ryby(mintaj, halibut itp)
2 szklanki wywaru rybno-warzywnego lub tylko warzywnego (dodając więcej wywaru otrzymamy konsystencję zupy)
dowolnie: krewetki, małże lub inne owoce morza
sól, pieprz do smaku
trochę posiekanych ziół do garnirowania.

Przyrządznie:

* Podgrzać oliwę w garnu. Dodać cebulę, zielona paprykę, marchewkę i czosnek. Gotować ca 5 minut.

** Dodać przecier pomidorowy, zioła i wino. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Dodać rybę w kawałkach, owoce morza oraz wywar. Sól i pieprz do smaku.

*** Powtórnie zagotować. Pogotować ok 5-6 minut.Jeżeli dodano krewetki gotowane, wówczas gotować je tylko 2 minuty.
Podawać posypane świeżymi ziołami.

Smacznego:jezor::jezor::jezor:
Odpowiedz
#23
Drugi przepis to ulubiony przepis mojego męża, który się permanentnie odchudza:D
Przepis ten to właściwie kombinacja zasłyszanych i przeczytanych na forach kulinarnych przepisów z dodatkiem moich innowacji.

ZUPA CUKINIOWA

1 cukinia (starta na śrenich oczkach)
1 duża cebula (posiekana b.drobno)
3 ząbki czosnku(zmiażdzone)
1 łyżka masła + 3 oliwy
1 l mleka
dowoly ser pleśniowy
grzanki
sól pieprz
kostka rosołowa

Przyrządzanie

* podgrzać masło z oliwą. Wrzucić czosnek i cebulę, która ma się tylko zeszklić.

** dodać startą cukinię. Podgrzewać 2-3 minuty. Dolać pół szklani wywaru z kostki i gotować ok 10 minut. Wlać mleko. Zupa ma tylko zawrzeć. Nie gotować. Posolić i popieprzyć do smaku.

*** wlać do miseczek. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. Dodać gorące grzanki.


Jeśli ktoś jest amatorem cukinii i lubi zupy typu "krem", prZepis ten powinien trafić do gustu.

pozdrawiam
Ela

***
Odpowiedz
#24
Favita - stawiaj garnek na ogień - jadę na cukinię !!! :1miejsce: :1miejsce:
Odpowiedz
#25
Naprawdę? :jupi:Ale ja nie mam gara w pracy:niewiem:
Odpowiedz


Skocz do: