Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wczesne winogrona
#1
Pierwsze proszę o wybaczenie że zadam te pytanie bez większego wyszukiwania na forum ale goni mnie bardzo czas, a decyzję muszę podjąć dość szybko.. Robiłem ponad 10 lat temu z naszych ogrodowych , potem jednak wyprowadziłem się z kraju i sztuka została zarzucona. Od tamtego roku znowu zacząłem się tym zajmować, póki co robiłem jeżynowe w związku dostępem surowca.
Przechodząc do sedna, jutro wyjeżdżam i padła propozycja żeby zabrać ovridowr winogrona ze sobą. Normalnie pewnie dałbym im jeszcze kilka tygodni całkowicie dojrzeć, ale mogę je zabrać teraz albo wcale.. Dopiero od jakiegoś tygodnia zaczęły nabierać koloru. Ogólnie są jeszcze mało słodkie I kwaśnawe. Czy ma sens je zbierać,  zabrać ze sobą i próbować zrobić z niego wino czy sobie darować? Tak wyglądały kilka dni temu
   
Odpowiedz
#2
Nie ma sensu. Parametry są pewnie jeszcze bardzo kiepskie. Wyjdzie niemiłosierny kwasior. Żeby zrobić wino pijalne parametry muszą być sensowne.



Skocz do: