Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiśniówka na rumie
#1
Witam!

Szukam przepisu na wiśniówkę na rumie. Kupiłem kiedyś taką i bardzo mi smakowała (nie była jednak domowej roboty, tylko zdaje się, z Nalewek Świata czy jakoś tak). I w związku z tym pytanie: czy ktoś robił i by chciał podzielić się przepisem? Gdzie i kiedy dodaje się ten rum? Czy sens jest mieszać gotową już wiśniówkę z rumem?

Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
#2
Teraz już za późno, bo nie ma świeżych wiśni, więc odpada nastaw z wiśni zalanych rumem. Możesz gotową już nalewkę na wiśniach dosmaczyć rumem, to zawsze ma sens.
Odpowiedz
#3
Wiśnie mrożone można zakupić w marketach bez problemu, ale jakoś nie widzę wiśniówki na samym rumie. Dosmaczona rumem (jak wyżej pisze Frida) na pewno będzie ciekawa.
Odpowiedz
#4
Dosmaczona. Ładne słowo :). Jak taki proces wygląda, rozumiem, że po prostu dolewa się rumu do wiśniówki. Zastanawiam się tylko, jakiego (jasny, ciemny) i w jakich proporcjach? :)
Odpowiedz
#5
Robiłem wiśnie na rumie samym; jest za lekkie. Dosmaczanie dla mnie też mija się z celem, no chyba że rum jest 60% tzw. Um, nie jestem pewny czy jeszcze gdzieś się da go dostać; w Polsce chyba nie.
Możesz spróbować dolać rumu ciemnego; pogłębi kolor, ale smak hmmm na bank rozrzedzisz smak wiśniowy, a czy dodasz aromatu rumowego wątpliwe.

Pozdrawiam
Maciej
Odpowiedz
#6
W Lidl'u jest austriacki Stroh zabutelkowany dla Lidl'a. 80%, przyjemny aromat, 40zł za 500ml.
Odpowiedz
#7
Dziękuje za rady, ale nadal nie wiem, jak się do tego zabrać. Czy do dosmaczania nalewki, czy do wykorzystania rumu w nowym sezonie :).
Odpowiedz
#8
Lubię niektóre nalewki przyprawione rumem, np. wiśnie, czarna porzeczka, jeżyny ... Do wyklarowanej już nalewki dodaję od 50 do 100 ml rumu na 1l nalewki. Najczęściej używam biały bacardi.
Odpowiedz
#9
Frida, czemu biały ? Żeby koloru nie zmienić, czy to też kwestia smaku, poprawia go jakoś albo zmienia ?
Ja do Gruszkówki i Pigwówki też dodaję rum, ale ciemny. Do innych nigdy nie dodawałem, nie chciałem zepsuć naturalnego smaku z owoców.
Odpowiedz
#10
Rum rumowi nierówny. Jeden ma smak delikatny inny palący i zdecydowany. Rum z Lidla (biały) ma dla mnie zdecydowany aromat. 2 lata temu dodałem go zbyt dużo i "zakrył" aromat wiśni w nalewce.
Odpowiedz
#11
Dlaczego biały? Ten rum lubię w nalewkach najbardziej, dobrze sie z nimi komponuje i po kilku miesiącach leżakowania nie jest wyczuwalny osobno, lecz tworzy harmonijny smak i aromat.
Odpowiedz
#12
Miesiąc temu dodałem do swojej wiśniówki rumu brązowego "Rebellion" w stosunku 1 część rumu na 4 wiśniówki. Dziś spróbowałem nalewki - wyszła wyśmienita! Rum i wiśniówka przegryzły się i teraz nawzajem uzupełniają swój smak, sam eliksir zaś jest trochę innego koloru (jaśniejszy i pod światło wpada w czerwonobrązowy) niż oryginalna nalewka. Tak więc bardzo polecam dosmaczanie rumem, tylko żeby zachować umiar :).



Skocz do: